Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Η Eurobank μπροστά από τον ανταγωνισμό, στροφή στις χορηγήσεις

«Είμαστε τώρα σε θέση να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας», τονίζει ο CEO, μετά το ντιλ με την doValue που μειώνει τον δείκτη NPEs στο 15,6%, επίπεδο «που ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά».

Καραβίας: Η Eurobank μπροστά από τον ανταγωνισμό, στροφή στις χορηγήσεις

Η Eurobank πέρασε μπροστά από τον ανταγωνισμό στη μείωση των κόκκινων δανείων, μετά την ολοκλήρωση του ντιλ με την doValue και τώρα επικεντρώνεται στην τόνωση του δανεισμού, τονίζει ο Φωκίων Καραβίας σε δηλώσεις του στο Reuters.

Όπως θυμίζει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPEs με πωλήσεις, διαγραφές και αναδιαρθρώσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (περίπου 40% του χαρτοφυλακίου τον Μάρτιο) περιορίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο CEO της Eurobank δηλώνει ότι ο δείκτης NPEs στο 15,6%, με 60% κάλυψη, «ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά». Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν 31,1% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ για τις ανταγωνιστικές Εθνική και Alpha Bank στο 30,9% και 30% αντίστοιχα.

«Είμαστε τώρα σε θέση να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε. «Εχουμε ήδη επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των επιχειρήσεων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020. Περιμένουμε συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς».

Ο Φωκίων Καραβίας περιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από τις προσδοκίες το 2021, καλύπτοντας τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών της φετινής χρονιάς, για την οποία η κεντρική τράπεζα στο βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση γύρω στο 6%.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η επερχόμενη στήριξη της ΕΕ με κάνουν αισιόδοξο», δηλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v