Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Οι κινήσεις Δ. Βιντζηλαίου για επιστροφή στην «κανονικότητα»

Φρέσκο χρήμα αλλά και μη εγγυημένες πωλήσεις προς την αλλαντοβιομηχανία παρείχε η νέα διοίκηση. Τι απαντά για την τροφοδοσία με πρώτες ύλες, την αναδιάρθρωση κωδικών και προσωπικού. Οι στόχοι για το 2020.

Creta Farms: Οι κινήσεις Δ. Βιντζηλαίου για επιστροφή στην «κανονικότητα»

Στην επαναφορά της Creta Farm στην εγχώρια αγορά παρά την εκκρεμότητα έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης από τη δικαιοσύνη, το οποίο συζητήθηκε στις αρχές του μήνα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, επικεντρώνεται η Impala Hellas, ως στρατηγικός επενδυτής στην κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχήματος Δημήτρη Βιντζηλαίο, ήδη έχει παρασχεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Creta Farm, αλλά και κάλυψη των αναγκών της με πρώτες ύλες -μέσω και μη εγγυημένων πωλήσεων- που αθροίζεται συνολικά στα 4,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν της συμφωνημένης παροχής ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ -τόσο από την Impala όσο και από τις πιστώτριες τράπεζες που υποστηρίζουν το σχέδιο εξυγίανσης-, η εταιρεία τροφοδοτήθηκε με πρώτες ύλες και από τη βουλγαρική Bella (της οποίας θυγατρική είναι η Impala Hellas).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βιντζηλαίος, ερωτηθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν στην υψηλή τιμή που τιμολόγησε η βουλγαρική την κρητική αλλαντοβιομηχανία για προμήθειες πρώτων υλών, ανέφερε πως κατά την προηγούμενη περίοδο, οι τιμές του χοιρινού κρέατος λειτούργησαν ως «ασανσέρ» εξαιτίας της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Υπήρξαν τιμολογήσεις με 5 ευρώ το κιλό και με 2,5 ευρώ το κιλό, καθώς η πρώτη ύλη εναπόκειται στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης», ανάφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, υπογραμμίζοντας πως η συνολική προμήθεια πρώτων υλών δεν κόστισε ακραίες τιμές.

Συμπλήρωσε δε πως από την αρχή του 2020 αλλά και κατά τους μήνες του lockdown, βασική μέριμνα υπήρξε «να μη μείνει η Creta Farm χωρίς πρώτη ύλη».

Πέραν των παραπάνω, η βασική στόχευση της νέας διοίκησης είναι η σταδιακή επάνοδος της Creta  Farm στην αγορά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βιντζηλαίος, η επάνοδος στη λιανική έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, με αποτέλεσμα έως το Μάιο να έχει επανέλθει το 80% των συνεχιζόμενων κωδικών του brand. Προσθέτει ωστόσο ότι πραγματοποιήθηκε και επαναξιολόγηση του κωδικολογίου της Creta  Farm, το οποίο αριθμούσε 780 κωδικούς προϊόντων το 2019. «Εξ αυτών 500 κωδικοί προσέφεραν το 6,5% του τζίρου της» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το μείγμα έχει περιοριστεί κατά 300 κωδικούς περίπου.

Κατά τον ίδιο, ο περυσινός καθαρός τζίρος, τον οποίο τοποθετεί στα 70 εκατ. ευρώ, είναι δυνατό να υπερκαλυφθεί το 2020, καθώς η εταιρεία ανακάμπτει στην αγορά του retail, καταλαμβάνοντας τον Μάιο μερίδιο 14%. Οι πωλήσεις σε αξία τον ίδιο μήνα ήταν 20% χαμηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ωστόσο, παρατηρεί ότι για να «πιάσει» τον στόχο, θα πρέπει σε όγκο οι πωλήσεις να ανέλθουν σε 250 τόνους την εβδομάδα, που αυτή τη στιγμή υπολείπονται.

Σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο, εφόσον ενεργοποιηθεί και η αγορά HORECA από τον Ιούνιο, ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω και οι πωλήσεις. Σύμφωνα με την «κληρονομιά» της Creta Farm, το 60% των πωλήσεών της αφορά στη λιανική τροφίμου και το 40% στην εστίαση, εκ των οποίων το 30% αφορά σε ξενοδοχεία κυρίως της Κρήτης.

Όσον αφορά το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και δεδομένης της καθίζησης του τζίρου που υπέστη η εταιρεία το 2019, αλλά και της σταδιακής επανάκαμψής της, ο κ. Βιντζηλαίος παραδέχεται ότι «στα σημερινά επίπεδα τζίρου, το προσωπικό εμφανίζεται υπερβάλλον». Αναφέρει ωστόσο ότι στο μεσοδιάστημα έχουν σημειωθεί αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα ο σημερινός αριθμός εργαζομένων να περιορίζεται στους 620 από περίπου 780 πέρυσι. Ανέφερε επίσης ότι επιχειρείται και εσωτερική αναδιάρθρωση υφιστάμενου προσωπικού, αλλά και πως η νέα διοίκηση θα προβεί σε «απαραίτητες» νέες προσλήψεις 15-20 ατόμων στους τομείς του IT και του marketing.

Δεδομένου ότι η Impala Hellas ελέγχει και τη Λακωνική Τροφίμων, ο κ. Βιντζηλαίος κάνει λόγο και για τις πρώτες συνέργιες, που αφορούν στη μεταφορά «μικρού μέρους της παραγωγής στην Creta Farm», αλλά και στην απελευθέρωση ακινήτων της πρώτης που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πέραν των παραπάνω υπενθυμίζεται πως η όλη συγχώνευση έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά αναμένει την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Με βάση αυτή, προβλέπεται η μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala, με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Το συνολικό κούρεμα στις οφειλές της Creta  Farm θα αγγίζει το 64,12% και στην IMPALA HELLAS θα μεταβιβαστούν οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από τη μαύρη τρύπα των 162.943.437,49 ευρώ, με την οποία βαρύνεται σήμερα η επιχείρηση.

Οι υπόλοιπες οφειλές, ύψους 104.485.878,56 ευρώ, θα παραμείνουν στην παλιά εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v