Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοποτηρητή στην ΑΝΕΚ βάζουν οι τράπεζες

Ανέθεσαν στην Alix Partners διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου στην ΑΝΕΚ. «Πάγωσαν» όμως τον προ πανδημίας σχεδιασμό για απόκτηση ελέγχου. Ενοποιεί την ακτοπλοϊκή με τη μέθοδο της καθαρής θέσης η Τράπεζα Πειραιώς.

Τοποτηρητή στην ΑΝΕΚ βάζουν οι τράπεζες

Στην πρόσληψη συμβούλου, που θα βοηθήσει στο έργο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του ομίλου ΑΝΕΚ, προχώρησαν οι πιστώτριες τράπεζες, «παγώνοντας», προς το παρόν, τον σχεδιασμό για απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής και το private equity fund Cross Ocean, το οποίο αγόρασε τις απαιτήσεις της Εθνικής, ανέθεσαν, κατόπιν άτυπης διαγωνιστικής διαδικασίας, στην Alix Partners ρόλο συμβούλου αναδιάρθρωσης της ΑΝΕΚ.

Η εταιρεία συμβούλων, που ειδικεύεται στις εγκληματολογικές αξιολογήσεις (forensic evaluation), ανέλαβε για λογαριασμό των τραπεζών να διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση της ΑΝΕΚ και τις δυνατότητες επανόδου σε βιώσιμη κερδοφορία.

Το βάθος του ελέγχου και ο χρόνος ολοκλήρωσής του θα εξαρτηθεί, όμως, από τον βαθμό πρόσβασης στα απαραίτητα στοιχεία, που θα δοθεί στην Alix Partners από τη διοίκηση της ΑΝΕΚ. Ο αρχικός σχεδιασμός των πιστωτριών τραπεζών προέβλεπε ως επόμενο βήμα, μετά τη μετατροπή τμήματος του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας. Σχεδιασμός που «πάγωσε» λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της επιδείνωσης των συνθηκών για όλο τον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Μετά τη μερική μετατροπή του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, οι Πειραιώς, Αlpha Βank, Αττικής και Cross Ocean κατέχουν, αθροιστικά, ποσοστό υψηλότερο του 33,3% της εταιρείας, ενώ το ποσοστό της Αμαλίας Βαρδινογιάννη έχει υποχωρήσει κάτω του 26%, λόγω απίσχνασης. Επιπρόσθετα, οι μετοχές της Αμαλίας Βαρδινογιάννη είναι ενεχυριασμένες για δάνειο που έβγαλε προς πώληση η Eurobank (Στο... σφυρί δάνεια της Αμαλίας Βαρδινογιάννη από Eurobank), πριν την έλευση της πανδημίας.

Εφόσον δεν επιτευχθεί ταύτιση απόψεων μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της Cross Ocean, οι τελικές αποφάσεις θα βαρύνουν την Πειραιώς, η οποία μετά τη μετατροπή τμήματος του ΜΟΔ αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο (σ.σ. ήταν ήδη μεγαλύτερος πιστωτής) της ΑΝΕΚ, κατέχοντας το 27,68% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από το Α' τρίμηνο της φετινής χρήσης η Πειραιώς ενοποιεί την ΑΝΕΚ, με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Δυσκολίες

Οι επιπτώσεις της πανδημίας δυσκολεύουν την κατάσταση της ΑΝΕΚ, καθώς στα ήδη γνωστά προβλήματα «ισχνής» καθαρής θέσης, υψηλών ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων και χαμηλής ρευστότητας, προστίθεται η μείωση πωλήσεων.

Η διοίκηση της ΑΝΕΚ εκτιμά ότι η επίπτωση από την πανδημία στη δραστηριότητα του ομίλου θα είναι σημαντική τουλάχιστον για το β’ τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου και η σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων αναμένεται να περιορίσουν, ως ένα βαθμό, τις επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι εφόσον η καθαρή θέση της μητρικής του ομίλου καταστεί, εκ νέου, αρνητική, οι τράπεζες θα μετατρέψουν και τις εναπομείνασες ομολογίες σε μετοχές, προκειμένου να καταστούν θετικά τα ίδια κεφάλαιά της. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουν περαιτέρω τη μετοχική τους θέση οι πιστώτριες τράπεζες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΝΕΚ έχασε με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου (London Court of Maritime Arbitration) την υπόθεση διεκδίκησης ποσού ως 47 εκατ. ευρώ από τη Μινωικές Γραμμές (σ.σ. για τη γνωστή υπόθεση αγοράς μετοχών της HSW). Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ενώ εκκρεμεί ο καταλογισμός των δικαστικών εξόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v