Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο σφυρί δάνεια της Αμαλίας Βαρδινογιάννη από Eurobank

Η τράπεζα ετοιμάζεται να «τρέξει» διαδικασία πώλησης συνολικής δανειακής απαίτησης 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που έχει πάρει ή έχει εγγυηθεί η ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ. Πώς εμπλέκεται η ΑΝΕΚ.

Στο σφυρί δάνεια της Αμαλίας Βαρδινογιάννη από Eurobank

Διαγωνιστική διαδικασία για δάνεια που έχει λάβει ή έχει εγγυηθεί η εταιρεία ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ, συμφερόντων της Αμαλίας-Αναστασίας Βαρδινογιάννη, ετοιμάζεται να «τρέξει» η Eurobank.

Η τράπεζα έχει ήδη διερευνήσει το ενδιαφέρον επενδυτών, ενημερώνοντας ότι προτίθεται να «τρέξει» ταχεία διαδικασία για την πώληση συνολικής απαίτησης της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Μια ματιά στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ αποκαλύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η εταιρεία στο τέλος του 2016 εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια, πενιχρό τζίρο και χρωστούσε στη Eurobank ομολογιακό δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου 24,8 εκατ. ευρώ. Για το παραπάνω δάνειο, η τράπεζα είχε προσημειώσεις επί 14 ακινήτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας, συνολικού ποσού 17,9 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της Eurobank είχε συσταθεί ενέχυρο επί 50.000.000 μετοχών της ΑΝΕΚ, ιδιοκτησίας της ΒΑΡΜΙΝ ΑΕ.

Η ΒΑΡΜΙΝ είχε παράσχει, όμως, εγγυήσεις και για δάνεια που έλαβε από τη Eurobank κυπριακή εταιρεία (Sea Star;), συμφερόντων ενός μετόχου της. Το πρώτο δάνειο ανερχόταν σε 40,6 εκατ. ευρώ (αρχικό ποσό) και η Eurobank έχει προσημειώσεις επί 14 ακινήτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας, για το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο δάνειο είναι ποσού 9,5 εκατ. ευρώ με προσημείωση υποθήκης ποσού 7 εκατ. ευρώ στα ίδια 14 ακίνητα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν από την Proton, έμειναν στη νέα Proton μετά τον διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και τα πήρε η Eurobank με σημαντικές προβλέψεις.

Η αγορά, βέβαια, θυμάται ότι για τα εν λόγω δάνεια υπήρχαν και προσωπικές εγγυήσεις. Εξέλιξη που πιθανόν σχετίζεται με την προ μηνών απόπειρα της Eurobank να βγάλει σε πλειστηριασμό κατοικία της Αμαλίας-Αναστασίας Βαρδινογιάννη.

Η πώληση των δανείων της Α. Βαρδινογιάννη έρχεται σε περίοδο κατά την οποία οι πιστωτές της ΑΝEΚ προχώρησαν σε μετατροπή μέρους του ΜΟΔ, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. Σημειώνεται ότι η Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη ήλεγχε, προ της μετατροπής, το 26,62% της AΝEΚ, μέσω της ΒΑΡΜΙΝ ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v