Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ανοδική τάση κόντρα στην πανδημία

Προσωρινό το φρένο της πανδημίας στην ανοδική πορεία της εγχώριας αγοράς πληροφορικής, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου. Οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και οι επόμενοι καταλύτες. Αναλυτικός πίνακας.

Πληροφορική: Ανοδική τάση κόντρα στην πανδημία

Σαφώς βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις παρουσίασαν οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής για το 2019, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται στη ζήτηση για υπηρεσίες του κλάδου. 

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2019 κατά 18,5%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 36%, ενώ η υποχώρηση του καθαρού αποτελέσματος κατά 12,5% οφείλεται στην έκτακτη λογιστική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της Quest Holdings. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι από τις δώδεκα εισηγμένες: 

  • Οι έξι εμφάνισαν στις 31/12/2019 αρνητικό καθαρό χρέος (θετικό καθαρό ταμείο), δηλαδή τα διαθέσιμά τους και οι βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές επενδύσεις τους υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους δανείων. 
  • Πολύ ισχυρούς δείκτες ρευστότητας διέθεταν και οι άλλες εισηγμένες (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 0,62 για την Βyte Cοmputer, στο 0,86 για τη Λογισμός, στο 1,14 για την Performance, στο 1,26 για τη Space Hellas και στο 1,29 για την Ίλυδα).

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ανάπτυξη που έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια εταιρείες του κλάδου που είχαν εισαχθεί κατά το παρελθόν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως η Entersoft (φέτος μετατάχθηκε ήδη στην Κύρια Αγορά), η Epsilon Net (αυτή την εβδομάδα υλοποιείται η ΑΜΚ μέσω δημόσιας εγγραφής για τη μετάταξή της) και η Performance Technologies. 

Αντίθετα, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δύο άλλες εισηγμένες του κλάδου (η Intralot που δραστηριοποιείται στην εξειδικευμένη αγορά του gaming και η MLS που δεν έχει ακόμη εκδώσει οικονομικές καταστάσεις για το 2019)  δυσκολεύονται έντονα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ομολογιούχους. 

Φρένο από πανδημία αλλά…

«Όσο και αν η φετινή εκδήλωση της πανδημίας ενδεχομένως να φρενάρει κάποιες δραστηριότητες του κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν θα πρέπει να μιλάμε για ματαίωση εργασιών αλλά για αλλαγή του χρονισμού τους», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς. Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν το Euro2day.gr, καταλύτες για τον κλάδο πληροφορικής στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν παράγοντες όπως:

  • Το υλοποιούμενο ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου καλείται να απορροφηθεί έως και το έτος 2022. Στα επόμενα χρόνια, θα αρχίσει να συμβάλλει το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.
  • Τα χρήματα που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στον κλάδο μέσα από το δρομολογούμενο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η επιτάχυνση λόγω της πανδημίας τάσεων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο (διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων), η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία (αναμένεται να φέρουν γύρω στις 150-200 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο ηλεκτρονικό σύστημα) κ.λπ.
  • Η γενικότερη ανάγκη του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο μέλλον, στο οποίο η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θα παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο (ψηφιοποίηση οικονομίας).

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και με την επιφύλαξη κάποιας ενδεχόμενης αρνητικής έκπληξης που θα οφείλεται στο εξωτερικό περιβάλλον:

  • Αυξημένo κύκλο εργασιών τόσο στο πρώτο εξάμηνο όσο και στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται να σημειώσει η Space Hellas.
  • Η Quest Holdings θα επιδιώξει να επαναλάβει την περυσινή της λειτουργική κερδοφορία.
  • Η Epsilon Net εμφανίζει οριακή υποχώρηση εργασιών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και αισιοδοξεί ότι θα κλείσει το 2020 με ανοδικές οικονομικές επιδόσεις. 
  • Η Prοfile είδε τις νέες συμβάσεις της να επιβραδύνονται κατά το δίμηνο του lockdown, ωστόσο το κλίμα δείχνει σταδιακά να αποκαθίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v