Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο χτυπήθηκαν τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε Golden Hall, Mediterranean Cosmos και The Mall Athens, παρουσιάζει η εταιρεία. Ο συνδυασμός των παραγόντων που επηρέασαν την επισκεψιμότητα μετά την άρση του lockdown.

Πόσο χτυπήθηκαν τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Σταδιακή βελτίωση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Develοpment, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο των 320 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία το δέχεται το The Mall Athens, το οποίο την τελευταία εβδομάδα πριν τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου παρουσίαζε πτώση επισκεψιμότητας κατά 47% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2019, ενώ μικρότερες είναι οι επιπτώσεις σε Mediterranean Cosmos (-28%) και σε Golden Hall (-13%).

Η επισκεψιμότητα δεν είναι συγκρίσιμη όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και επειδή δεν υπήρξε ταυτόχρονη έναρξη όλων των τομέων δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων μετά τη λήξη της καραντίνας. Η διοίκηση της Lamda Development υποστηρίζει στο ενημερωτικό δελτίο πως «ως προς το The Mall Athens, η επισκεψιμότητα επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό από το μετρό». Επίσης, ως προς το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, η επισκεψιμότητα «επηρεάστηκε και από την έλλειψη προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας, η οποία παραδοσιακά άρχεται τον Ιούνιο σε αυτό το εμπορικό κέντρο».

Στη Lamda επαναλαμβάνουν όσα είχαν υποστηρίξει πρόσφατα για την ενδεχόμενη εισαγωγή της Lamda Malls, που ελέγχει τα Golden Hall και Mediterranean Cosmos και αναμένεται να αποκτήσει και τον έλεγχο του The Mall Athens, στο χρηματιστήριο την επόμενη χρονιά.

Εξαιτίας των μέτρων για μειωμένα κατά 40% ενοίκια, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αλλά και της πρωτοβουλίας της Lamda Develοpment να παράσχει επιπλέον έκπτωση 30% για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, τα τιμολογημένα έσοδα από τα μισθώματα στα τρία εμπορικά κέντρα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2020 μειώθηκαν κατά 11,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 54,5% σε σχέση με τα συνολικά συμβολαιοποιημένα μισθώματα των αντίστοιχων περιόδων του 2020 (δηλαδή τα έσοδα που θα εισέπραττε στο τετράμηνο με βάση τα συμβόλαια μίσθωσης).

Επιπλέον, η Lamda «έχει απωλέσει για το διάστημα 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020, που τα εμπορικά του κέντρα ήταν κλειστά, εξ ολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και τα έσοδα από τη διαφημιστική εκμετάλλευση των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών. Για την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ήτοι 13.03.2019 μέχρι και την 17.05.2019, ο όμιλος είχε αναγνωρίσει έσοδα 1,9 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η εισηγμένη, που πληρώνει ενοίκιο για το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, έλαβε μείωση του σταθερού μέρους του μισθώματος για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020, ποσού ύψους 480.000 ευρώ.

Με δεδομένο πως το 31,7% της Lamda Malls ανήκει στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Varde Partners, «η συνολική απώλεια τιμολογημένων εσόδων μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας εκτιμάται στο ποσό των 8,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και εκτιμάται ισόποση επίπτωση στην καθαρή αξία του ενεργητικού του ομίλου (NAV) και σε €0,046 στο NAV ανά μετοχή.

Η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία του ομίλου για το τρέχον έτος, εξατίας της πανδημίας της Covid-19, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Αναφορικά με το ύψος των μισθωμάτων, στο ενημερωτικό επισημαίνεται πως «δεν είναι σε γνώση της διοίκησης του ομίλου οποιαδήποτε διαδικασία καταγγελίας των υφιστάμενων συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας».

Ειδικά για το Golden Hall, αναφέρεται πως τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος της επέκτασης του δυτικού τμήματος του εμπορικού κέντρου. Στον νέο αυτόν χώρο λειτουργούν, εκτός των νέων καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ, χώροι παιδικής αναψυχής και εκπαίδευσης XPLORE, γυμναστήριο καθώς και το ενυδρείο.

Εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας (συνολικής έκτασης περίπου 3.250 τ.μ.). Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το Golden Hall θα έχει ενισχυθεί συνολικά με 11.500 τ.μ. μεικτής εκμισθούμενης επιφάνειας (GLA) και θα εξυπηρετείται από 200 νέες θέσεις στάθμευσης, (συνολικής επιφάνειας χώρων στάθμευσης περίπου 7.000 τ.μ.).

Σημειώνεται ότι «τα τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, ήτοι τα Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, είναι ακίνητα υψηλής ποιότητας με σωρευτικά περίπου 300 εμπόρους λιανικής, 530 εμπορικά καταστήματα, άνω των 5.500 εμπορικά σήματα και συνολικές πωλήσεις μισθωτριών εταιρειών/μισθωτών 700 εκατ. ευρώ περίπου τον χρόνο.

Επίσης, ετησίως τα επισκέπτονται περίπου 23 εκατ. άτομα». Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόδοση των τριών εμπορικών κέντρων για την περίοδο 01.01.-31.12.2019 διαμορφώνεται σε 6,8%. Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, η απόδοση των εμπορικών κέντρων στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη διαμορφώνεται σε 4,75%, στο Μιλάνο σε 5,0%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε 4,57%.

Η απόδοση υπολογίζεται ως το Retail EBITDA (τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των τριών εμπορικών κέντρων) της περιόδου αναφοράς διαιρούμενο με το άθροισμα της αξίας αποτίμησης των τριών εμπορικών κέντρων κατά τη λήξη της περιόδου αναφοράς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v