Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blink: Το πρώτο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα

Το δίκτυο διαθέτει ήδη σημεία φόρτισης ανά 50 χιλιόμετρα και από πόλη σε πόλη. Καλύπτει τις ανάγκες αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων ηλεκτροκίνησης. Στόχος κάθε αστικό κέντρο να έχει τουλάχιστον 50 σημεία φόρτισης, ανακοίνωσε η Blink Charging Hellas.

Blink: Το πρώτο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα

Το δίκτυο φόρτισης και οι τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης που αναπτύσσει η Blink σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Blink Charging Hellas, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα, το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2020.

Στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες και χαιρετισμούς οι κ. Geoffrey R. Pyatt Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους βουλευτές, εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης και των κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των τραπεζών και επενδυτικών οργανισμών, των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων της πολιτείας.

Το δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Blink στην Ελλάδα διαθέτει ήδη σημεία φόρτισης ανά 50 χιλιόμετρα και από πόλη σε πόλη. Καλύπτει τις ανάγκες τόσο των αστικών όσο και των υπεραστικών μετακινήσεων ηλεκτροκίνησης και διαρκώς πυκνώνει και αναπτύσσεται, ώστε κάθε αστικό κέντρο να διαθέτει τουλάχιστον 50 σημεία φόρτισης, ανακοίνωσε η Blink Charging Hellas.

Ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας και σίγουρα ανυπομονώ να δω περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στους ελληνικούς δρόμους αλλά και περισσότερους σταθμούς φόρτισης Blink σε όλη τη χώρα, εδώ στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο κος Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας «την ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας». Ειδικότερα σημείωσε ότι:

«Η Blink Charging είναι μια αμερικανική ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα του εξοπλισμού και των σταθμών φόρτισης, που συμβάλλει στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υποστηρίζει τη μείωση των εκπομπών αερίων και του θορύβου που προκαλούνται από τις μεταφορές, για την επίτευξη κρίσιμων περιβαλλοντικών στόχων. Σε συνεργασία με τη EUNICE ENERGY GROUP (EEG), η Blink Charging έχει αναπτύξει τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές και προϊόντα για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου σταθμών φόρτισης. Η Blink στοχεύει να εξάγει την τεχνολογία της σε ολόκληρη την Ευρώπη, επενδύοντας αρχικά στην Ελλάδα».

Ο κ. Pyatt συνέχισε λέγοντας ότι: «Και σε αυτό το πλαίσιο, το έργο που σήμερα ξεκινάμε αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης για το μέλλον αυτής της χώρας και τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις προσανατολισμό του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη», προσθέτοντας, «χαιρετίζουμε την προτεινόμενη νομοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης, να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα και εξοπλισμό φόρτισης».

Ο κ. Geoffrey R. Pyatt ανοίγοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά «Τι υπέροχο βράδυ!» και αφού απεύθυνε προσωπικούς χαιρετισμούς προς τους παριστάμενους Υπουργούς κκ Π. Θεοδωρικάκο, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Καραμανλή, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας κα Σδούκου και τον κο Γεώργιο Καλαβρουζιώτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Blink Charging Hellas είπε:

«Είναι τεράστια τιμή και χαρά για μένα να είμαι εδώ μαζί σας σήμερα το απόγευμα και θέλω να ευχαριστήσω τη Blink Charging Hellas, τη EUNICE ENERGY GROUP (EEG) και τη Blink USA που με προσκάλεσαν να μιλήσω». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

«Συνεργασίες όπως αυτή αποδεικνύουν τα οφέλη που προκύπτουν από μια σύμπραξη με αμερικανικές εταιρείες: τεχνολογία και καινοτομία των ΗΠΑ, διαφάνεια, εγχώρια απασχόληση και πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων».

«Το πρώτο σε λειτουργία δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα από την Blink είναι πραγματικότητα. Εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη. Καλύπτει ήδη το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων μπορούν να κινηθούν απροβλημάτιστα», ανακοίνωσε ο κος Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Blink Charging Hellas, υπογραμμίζοντας ότι «το δίκτυο Blink εντάσσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτροκίνησης».

«Δημιουργούμε, Επενδύουμε, Καινοτομούμε, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του Έθνους», τόνισε ο κ. Καλαβρουζιώτης, σημειώνοντας ότι «η κοινοπραξία της Blink αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα ισχυρής επιχειρηματικής συμμαχίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην αιχμή των τεχνολογικών ενεργειακών εξελίξεων και της ενεργειακής μετάβασης, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης φόρτισης από καθαρή ενέργεια».

Ο κ. Καλαβρουζιώτης ανήγγειλε νέες εφαρμογές και προϊόντα, τα οποία συνδέουν την ηλεκτροκίνηση με τα δίκτυα νέας γενιάς και τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Ι.Ο.Τ, ώστε ο κάθε χρήστης να αυτοδιαχειρίζεται την καθαρή ενέργεια, που ο ίδιος παράγει, καταναλώνει, αποθηκεύει και φορτίζει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο, όπως είπε «με σταθερό ορίζοντα προς το τεχνολογικό μέλλον της ενέργειας, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων και οδηγεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία τους και την ενεργειακή Δημοκρατία».

Αναφέρθηκε επίσης «στη συμμετοχή και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον πυρήνα της ομάδας δράσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με τη στήριξη του εκλεκτού πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα για την υλοποίηση αμοιβαία επωφελών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Τόνισε ακόμη «τον ιδιαίτερο ρόλο, που έχει επιτελέσει ο κ. Geoffrey R. Pyatt στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, για την ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και για την προσέλκυση κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως η Cisco και η Pfizer, να επενδύσουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, που συζητείται στη Βουλή, ο κ. Καλαβρουζιώτης είπε ότι «ενισχύει αποφασιστικά την παραγωγή και εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης» και ότι «αποτελεί σημαντική θεσμική παρέμβαση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη μετάβαση στις πράσινες μεταφορές».

Μήνυμα υποστήριξης και συνεργασίας από ΗΠΑ

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνολογία και τα διδάγματα από την ανάπτυξη της Blink και των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ελλάδα, για την ανάπτυξη και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα σας», τόνισε ο Michael Farkas, ιδρυτής & CEO της Blink Charging Co. Αμερικής, απευθύνοντας μήνυμα υποστήριξης και συνεργασίας.

Ταυτοχρόνως, συνδέοντας τα διδάγματα από την πανδημία της Covid-19 με την ενίσχυση των αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι:

«Τα δεδομένα αυτής της περιόδου ενίσχυσαν περαιτέρω τη δέσμευσή μας για καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς, όπως είναι τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο καθαρότερος αέρας και η μείωση των ρύπων, που προέρχονται από τις μετακινήσεις, κατά την πρόσφατη περίοδο παραμονής στο σπίτι, μας παρακινούν και μας ωθούν προς ένα πιο ισχυρό μέλλον στον τομέα της ηλεκτροκίνησης».

Η ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι «κενό γράμμα»

Οι φορτιστές που χρησιμοποιεί η Blink για την ανάπτυξη του δικτύου της κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται στην Ελλάδα από τον ελληνικό ενεργειακό Όμιλο EUNICE ENERGY GROUP αποκλειστικά για το δίκτυο της Blink, τόνισε o κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου τεχνικός διευθυντής της Blink Charging Hellas.

Και πρόσθεσε ότι έχουν πιστοποιηθεί με τα ανώτατα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά υψηλής τεχνογνωσίας και ποιότητας εξοπλισμού, ώστε να εντάσσουν την Ελλάδα στο κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροκίνησης Hubject, το οποίο συνδέεται με περισσότερα από 250.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και όντας συμβατοί με το διεθνές πρότυπο Roaming Hubject και την παγκόσμια πλατφόρμα της Blink αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης του ηλεκτροκίνητου τουρισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για υλικοτεχνική υποδομή με δυνατότητες συνεχούς μελλοντικής αναβάθμισης και ανάπτυξης, καθώς υποστηρίζουν όλα τα μελλοντικά πρωτόκολλα επικοινωνίας με την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων και την τεχνολογία V2G, η οποία θα επιτρέψει την πώληση ενέργειας από το όχημα προς το δίκτυο και για πρώτη φορά τη δημιουργία εσόδων από τα ηλεκτρικά οχήματα για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους.

«Το δίκτυο φόρτισης Blink είναι το πρώτο 100% Πράσινο Δίκτυο Φόρτισης στην Ελλάδα αλλά και από τα λίγα της Ευρώπης» τόνισε ο κος Πεχλιβάνογλου, αναφερόμενος στη συνεργασία της Blink Charging Hellas με τη WE ENERGY, θυγατρική της EUNICE ENERGY GROUP, που είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός πάροχος 100% καθαρής, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι «κενό γράμμα».

Ο ίδιος παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της Blink στην ελληνική επικράτεια για την επόμενη διετία, με στόχους τη γενικότερη πύκνωση των υποδομών στα αστικά κέντρα, καθώς και την επέκταση σε όλες τις πόλεις, τα λιμάνια και τα νησιά της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες, που αναπτύσσονται με εμπορικούς ομίλους, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας και λοιπούς φορείς για την ανάπτυξη του πράσινου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Blink.

Συνεργασία Blink Charging Hellas - Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Blink Charging Hellas και Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ, η οποία αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης της Blink στο δίκτυο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και πρωτοστατεί στην προώθηση των ποιοτικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην αγορά.

Με την ευκαιρία της συνεργασίας, ο κ. Τάκης Θεοχαράκης, σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:
«Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα τη συνεργασία μας με τη Blink ως βασικό συνεργάτη μας στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η Nissan σαν πρωτοπόρος στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά για ένα μέλλον βιώσιμης κινητικότητας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα από αυτή τη συνεργασία στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις επιλογές μας στις λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο σε επίπεδο αντιπροσώπων μας όσο και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή των πελατών μας. Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή η συνεργασία και να είστε σίγουροι πως θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v