Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στην PIMCO το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης με επιτόκιο 6,8%

Ενέκρινε το Δ.Σ. της ΔΕΗ την προσφορά της PIMCO για το πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών. Σκοπός η άντληση 300 – 350 εκ. ευρώ. Διοργανωτής της συναλλαγής η Deutsche Bank. Στο 6,8% το επιτόκιο. Θετικό σινιάλο για τους επενδυτές. Τι αναφέρει η ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Στην PIMCO το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης με επιτόκιο 6,8%

Πράσινο φως άναψε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών από το οποίο θα αντλήσει ποσό 300-350 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση τις συναλλαγής, η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «πρόκειται για ακόμη ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων».

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σύμφωνα με πηγές οι οποίες προσθέτουν ότι, «είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση».

Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ, με συνεργασία υπεργολάβου.

Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της Εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

Ουσιαστικά, τονίζουν πηγές με γνώση της συναλλαγής, «με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ».

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν πως «είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης  οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις».

Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά.  Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο.

Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά το θέμα της τιτλοποίησης απαιτήσεων, η ΔΕΗ Α.Ε. αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της ενέκρινε επί της αρχής στις 22.7.2020 τους βασικούς όρους της συναλλαγής τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών.

Το ποσό της συναλλαγής θα κυμανθεί από € 300 έως € 350 εκατ. με επιτόκιο 6,8% και το ποσό των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων εκτιμάται σε € 1,7 δις. Στη συναλλαγή, με διοργανωτή την Deutsche Bank, συμμετέχει ως επενδυτής η PIMCO, ενώ η τελική σύνθεση των επενδυτών θα οριστικοποιηθεί κατά τo κλείσιμο της συναλλαγής (financial close).

Η έγκριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης έγκρισης των βασικών όρων της συναλλαγής τιτλοποίησης απαιτήσεων με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, της οποίας το ποσό θα κυμανθεί από € 200 εκατ. έως € 250 εκατ. με επιτόκιο 3,5% και το ποσό των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων εκτιμάται στα € 260 εκατ. Διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Finacity και επενδυτής η JP Morgan.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την οριστικοποίηση των συμβατικών κειμένων και το κλείσιμο των συναλλαγών (financial close).

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v