Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Mr Chipita μπαίνει στην παραγωγή ιατρικών μασκών μέσω της LFC

Νέες επενδύσεις που θα τριπλασιάσουν τη δυναμικότητα αλλά θα παρέχουν και την πρώτη ύλη για την παραγωγή ιατρικών μασκών προωθεί η Larissa Face Cover των επιχειρηματιών Τσερέπα-Νταβέλη. Μέτοχος με 5% και ο μεγαλομέτοχος της Chipita.

Ο Mr Chipita μπαίνει στην παραγωγή ιατρικών μασκών μέσω της LFC

Στην πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ιατρικών μασκών στην Ευρώπη, η οποία δημιουργήθηκε στη Λάρισα, επενδύει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μεγαλομέτοχος της Chipita και της Nίκας.

Ειδικότερα, απέκτησε ποσοστό της τάξης του 5% στην εταιρεία Larissa Face Cover, η οποία ιδρύθηκε εκτάκτως μέσα στην πανδημία από τους επιχειρηματίες Γιάννη Τσερέπα (βασικό μέτοχο και πρόεδρο της βιομηχανίας πλαστικών Lariplast) και Αχιλλέα Νταβέλη (βασικό μέτοχο και επικεφαλής της Animus, ιατρικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας που εδρεύει επίσης στη Λάρισα), οι οποίοι διατηρούν το 95% της νέας εταιρείας.

Στην παραγωγική μονάδα που στήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ τον Μάρτιο του 2020, υλοποιείται νέα επένδυση της τάξη των 11,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητά της έως το τέλος του καλοκαιριού.

Στόχος είναι να παράγει 60 εκατομμύρια μάσκες μηνιαίως από 18 εκατομμύρια που παράγει σήμερα.

Στον επενδυτικό σχεδιασμό ωστόσο περιλαμβάνεται και εγκατάσταση παραγωγής πρώτης ύλης (της ειδικής επίστρωσης που αποτελεί το φίλτρο των μασκών), καθιστώντας την έτσι πλήρως καθετοποιημένη.

Υπενθυμίζεται ότι η Larissa Face Cover είχε συνάψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τα Πλαστικά Θράκης, για την προμήθεια πρώτων υλών από το εργοστάσιο της δεύτερης στη Σκωτία, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παραγωγής εισήγαγε πρώτη ύλη και από άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Στην παρούσα φάση, η βιομηχανία εξάγει το 50% της παραγωγής μασκών (οι οποίες είναι πιστοποιημένου επιπέδου για κάλυψη κατά 98%) και διαθέτει το άλλο μισό μέρος της παραγωγής στην εγχώρια αγορά. Η διοίκησή της εκτιμά ότι μετά την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας θα εξάγει το 80% της παραγωγής της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της LFC, η χρήση ιατρικής μάσκας στην Ελλάδα κινείται μόλις στο 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που αφήνει περιθώρια υψηλότερων πωλήσεων όσο η πανδημία εξαπλώνεται, ωστόσο, βασική στόχευση της βιομηχανίας -πέραν της τροφοδοσίας των εγχώριων αναγκών- είναι οι εξαγωγές των προϊόντων.

Στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η βιομηχανία εξετάζει την ένταξη και άλλων προϊοντικών γραμμών παραγωγής (π.χ. πλαστικά γάντια) και ήδη αναπτύσσει σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια το R&D.

Υπενθυμίζεται ότι η Lariplast του Γ. Τσερέπα θεωρείται ηγέτιδα στον κλάδο παραγωγής πλαστικών μιας χρήσης για τρόφιμα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες. Δεδομένων ωστόσο των αποφάσεων για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού, η εταιρεία στρέφεται στην παραγωγή χάρτινων και ανακυκλώσιμων προϊόντων, προκειμένου ταυτόχρονα να ανταγωνιστεί με πιο premium προϊόν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες (Τουρκία, Κίνα, κ.α.).

Η Lariplast σήμερα εξάγει σε 20 χώρες, με το ποσοστό των εξαγωγών της να ξεπερνά το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών της (περίπου 32 εκατ. ευρώ) και διαθέτει δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις, στη Λάρισα και τη Γαλλία. Το 2018 μάλιστα, η Deca Investments, διαχειριστής του Diorama Investments fund, απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό, καταβάλλοντας το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v