Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: H πανδημία δεν αλλάζει το σχέδιό μας

Δύσκολη η χρονιά για τη χώρα, λόγω της πανδημικής κρίσης, τόνισε ο CEO της Eurobank. Το «κλειδί» για ενίσχυση των επενδύσεων. Στόχος της τράπεζας παραμένει η αύξηση κερδών. Οι επόμενες προκλήσεις.

Καραβίας: H πανδημία δεν αλλάζει το σχέδιό μας

Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, στους στόχους της Eurobank αλλά και στα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, με έμφαση όμως στην ολοκλήρωση σε μέγιστο βαθμό του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας.

«Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ξεκάθαρος. Θέλουμε τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank να ευθυγραμμισθούν με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών. Θέλουμε η τράπεζα να γίνει πιο σύγχρονη, πιο καινοτόμα και να καταστεί, μεταξύ των άλλων, όπου δραστηριοποιείται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη, θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για εσάς τους μετόχους. Στόχος μας είναι η ενίσχυση, παρά την ανακοπή που προκαλεί η πανδημία, της κερδοφορίας», τόνισε ο CEO της τράπεζας, απευθυνόμενος στους μετόχους πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Τις επόμενες εβδομάδες, η τράπεζα, κατόπιν της σχετικής έγκρισης των μετόχων, θα διανείμει μέρος των ομολογιών της mezzanine και senior στους μετόχους της και μετοχές της εταιρείας Cairo Mezz Plc, η οποία θα εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η πρόταση του Δ.Σ. προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Holdings είναι η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με επιστροφή σε είδος, προκειμένου να περιέλθουν οι μετοχές του SPV στους μετόχους της με αναλογία 1 μετοχή του SPV για κάθε 12 μετοχές της Holdings που ήδη κατέχουν.

Δύσκολη χρονιά

Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, ωστόσο ανέφερε πως «θα είναι μια δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά για τη χώρα». Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας τόνισε: «Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης».

Πρόσθεσε, όμως, πως παρά τις βραχυπρόθεσμες ανατροπές που φέρνει η πανδημία, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει. Εξάλλου, όπως είπε, η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία το σχέδιο μείωσης των NPEs, με τον δείκτη να βρίσκεται πλέον στο 15,6%, γεγονός που αποδεικνύει ότι «προσεγγίζουμε τα θεμελιώδη μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών».

Investment grade

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προκλήσεις

Οι άμεσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τράπεζα αλλά και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραβία:

- Η άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών της τράπεζας. Όπως τόνισε, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα ισχύσουν τα μορατόρια πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανέφερε ότι η Eurobank στο τέλος του 2020 θα δανειοδοτήσει με επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ τις ενήμερες επιχειρήσεις. Ήδη, το 1ο 6μηνο του έτους έχει αυξήσει τα δάνειά της κατά 1 δισ. ευρώ με ίδιους πόρους. Επίσης, όπως τόνισε, έχει εγκρίνει εκταμιεύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας και «η ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες».

Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, να ξεκινήσουμε άμεσα και τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης του Εγγυοδοτικού Ταμείου.

- Η συνετή διαχείριση με στόχο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

- Η προώθηση και χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι «πρωταγωνίστρια σε μεγάλα έργα πνοής, με χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ για το έργο του Ελληνικού, με χρηματοδότηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, είναι σύμβουλος της ΔEH και συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του επιπλέον ποσοστού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών».

Τα επιτεύγματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αναφέρθηκε διεξοδικά στην ολοκλήρωση της πρώτης τιτλοποίησης που έγινε από ελληνική τράπεζα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις αντίστοιχες προσπάθειες των υπόλοιπων τραπεζών.

Ζανιάς: Πρόβλημα ο υπέρμετρος δανεισμός κράτους-εταιρειών

Στη διπλή πρόκληση του αυξημένου δανεισμού του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων που προκαλεί η πανδημία αναφέρθηκε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αιχμή τη γρήγορη ανάπτυξη, αμέσως μετά την οριστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς.

«Ο δανεισμός όχι μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών, δεδομένου ότι προηγήθηκε και μια μακροχρόνια δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, είναι υπέρμετρος, αν προστεθούν και τα δάνεια που έφερε η πανδημία. Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, των εισοδημάτων και της ζήτησης. Μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική ιατρική λύση, οι οικονομίες θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας. «Τα προγράμματα χρηματοδότησης και ρευστότητας φρενάρουν την ύφεση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ποσοστό της θα ήταν διψήφιο. Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά», επεσήμανε.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας, μέγα ζητούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς έτσι μειώνεται, όπως τόνισε, το ρίσκο της χώρας.

Όσο για τις προοπτικές, τόνισε ότι «είναι θετικές για μια γρήγορη ανάκαμψη τύπου U και V, εφόσον υπάρξουν γρήγορες ιατρικές εξελίξεις. Αλλιώς η οικονομία θα παραμείνει σε χαμηλή πτήση για κάποιο διάστημα». Ανέφερε, επίσης, ότι το βάθος της ύφεσης και το ύψος της ανεργίας θα κρίνουν εν πολλοίς το μέγεθος της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο «θα φανεί του χρόνου».

Good bank η Eurobank

Ο πρόεδρος της τράπεζας έκανε ειδική αναφορά στα επιτεύγματά της τόσο στο μέτωπο της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Η αποτελεσματική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας την έχει καταστήσει good bank καθώς αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στη μείωση των NPEs. Σχέδιο που το ολοκλήρωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v