Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αρνητική καθαρή θέση 25 εκατ. το Ερρίκος Ντυνάν

Νέες ζημιές 15,2 εκατ. ευρώ το 2019. Γιατί η διοίκηση ρίχνει μέρος της ευθύνης στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενσωμάτωση στο ΕΣΥ. Η Πειραιώς καλείται να αποφασίσει τον αποδοτικότερο τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Με αρνητική καθαρή θέση 25 εκατ. το Ερρίκος Ντυνάν

Αρνητική καθαρή θέση 25 εκατ. ευρώ είχε στο τέλος του 2019 η Ημιθέα ΑΕ (Ερρίκος Ντυνάν), μετά τις νέες ζημιές, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς καλείται να αποφασίσει τον αποδοτικότερο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων της κατά 100% θυγατρικής της, καθώς τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 119 του ν. 4548/2018).

Ο κύκλος εργασιών της Ημιθέα ΑΕ, μετά από rebate και claw-back, ανήλθε σε 45 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος, σε σχέση με το 2018, με το κόστος υπηρεσιών να ανέρχεται σε 45,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 271 χιλ. ευρώ, σε επίπεδο μικτών αποτελεσμάτων.

Η αύξηση των εξόδων διοίκησης και των προβλέψεων, η μείωση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης και η αύξηση στα χρηματοοικονομικά κόστη οδήγησαν στην εγγραφή ζημιάς 14,56 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων αποτελέσματος, ενώ η ζημιά μετά από φόρους ανήλθε στα 15,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός έφθασε στο τέλος του 2019 στα 127,6 εκατ. ευρώ (2018: 119,8 εκατ.), εκ των οποίων τα 123,8 εκατ. ευρώ (116,1 εκατ. το 2018) αποτελούν δάνεια της μητρικής Πειραιώς.

Η Πειραιώς, για να διασφαλισθεί η αρχή συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της θυγατρικής της, έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική υποστήριξη στην Ημιθέα ΑΕ, για τους επόμενους 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018, η Πειραιώς ξεκίνησε νέα διαδικασία πώλησης του 100% της Ημιθέα ΑΕ, ενώ «μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην τελική της απόφαση» σε σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία, αναφέρει η έκθεση διοίκησης της Ημιθέα. Η Ημιθέα ΑΕ παραμένει ταξινομημένη στον ισολογισμό της Πειραιώς ως περιουσιακό στοιχείο διαθέσιμο προς πώληση.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για πιθανή ενσωμάτωση του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, που έτρεξε η Πειραιώς, «λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εργασιών καθώς υπήρξε δυσκολία στην προσέγγιση νέων ιατρών και συνεργατών».

Σημειώνει, επίσης, ότι κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 υπήρξε αύξηση της ζήτησης, που συνεχίστηκε και το πρώτο δίμηνο του 2020, με την πληρότητα να φθάνει, κάποιες ημέρες, στο 50%. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών των εξωτερικών ιατρείων. Ωστόσο, η περίοδος αβεβαιότητας, λόγω του COVID-19, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του όγκου των παρεχόμενων υπηρεσιών και να επηρεάσει τα οικονομικά της μεγέθη. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η εν λόγω επίδραση, αναφέρει η διοίκηση του Ντυνάν, καθώς συναρτάται με τη χρονική διάρκεια που ενδεχομένως απαιτηθεί για την αποκατάσταση των συνθηκών ομαλότητας σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού την 31.12.2019 ήταν 997 άτομα, ενώ την προηγούμενη χρήση η Εταιρεία απασχολούσε προσωπικό 1.012 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v