Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Ενδιάμεση χρηματοδότηση με collateral το Μινιόν

Το ενδιαφέρον βρετανικού fund επιβεβαίωσε η διοίκηση. «Κλειδί» η αποδοχή του carve out του ακινήτου από τους ομολογιούχους. Οι διαπραγματεύσεις εξυγίανσης, η απουσία της Fosun και η καταψήφιση από Κουτσολιούτσους.

Folli Follie: Ενδιάμεση χρηματοδότηση με collateral το Μινιόν

Με μια ηχηρή απουσία και μια σκιώδη παρουσία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας Folli Follie, η οποία υπό τη νέα διορισμένη διοίκηση διαπραγματεύεται την εξυγίανση και τη βιωσιμότητά της.

Η απουσία αφορά στη Fosun, που ως δεύτερος μεγαλομέτοχος της εταιρείας και ένθερμος υποστηρικτής των προοπτικών της έως και τον Μάιο του 2018, χθες δεν κατέθεσε καν τις μετοχές της, ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης.

Η σκιώδης παρουσία αφορά στη συμμετοχή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δια νομικού αντιπροσώπου, η οποία ως μεγαλομέτοχος καταψήφισε τόσο την απαλλαγή των μελών του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου και του ορκωτού λογιστή (PwC) από την ευθύνη αποζημίωσης κατά τον έλεγχο και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων όσο και την αντικατάσταση των νέων μελών του δ.σ. και της Επιτροπής Ελέγχου.

Παρ' όλα αυτά, η νέα διοίκηση της εταιρείας έδωσε στίγμα των προσπαθειών της όσον αφορά την εξυγίανση και την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας.

Δεδομένου ότι η εταιρεία λειτουργεί επί 19 μήνες χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο μετά την εκχώρηση του ποσοστού της στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρου στις ελληνικές τράπεζες), την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, αλλά και την επίπτωση της πανδημίας, έρχεται πλέον αντιμέτωπη με την επιτακτική ανάγκη ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Κατά την εκτίμηση της νέας διοίκησης της εταιρείας, η εξασφάλιση αυτής αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την προώθηση της εξυγίανσης, ώστε να υπάρξει και ελπίδα βιωσιμότητας.

Στην παρούσα φάση, οι πιστωτές ομολογιούχοι της FF δεν προτίθενται να βάλουν ούτε σεντ, οπότε αναζητήθηκαν εναλλακτικές, οι οποίες ωστόσο πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων, καθώς θα πρέπει να εκχωρηθεί collateral στον υποψήφιο επενδυτή έναντι της όποιας χρηματοδότησης. Σημειώνεται ωστόσο ότι η εταιρεία, κατά το μακρινό πλέον 2019, είχε καταλήξει σε κατ’ αρχάς συμφωνία με τους ομολογιούχους, η οποία προέβλεπε έστω με προϋποθέσεις ενδιάμεση χρηματοδότηση έως 51 εκατ. ευρώ

Είναι παραπάνω από προφανές ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για μια -έστω δύσκολη- συμφωνία, χωρίς να έχουν προς το παρόν αποδοθεί ευθύνες για αυτή την καθυστέρηση στα πρόσωπα που στελέχωσαν τις διαδοχικές διοικήσεις της εταιρείας, πριν την τελευταία δραστική παρέμβαση της ΕΚ, η οποία επέβαλε την απομάκρυνση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και άλλων στελεχών και τον διορισμό τεχνοκρατών από το Πρωτοδικείο.

Το Μινιόν και η Zetland Capital

Στην παρούσα φάση, η διοίκηση της FF, έχοντας υποστεί αποστέρηση ρευστότητας ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ (από μερίσματα και καταθέσεις που δέσμευσε το ελληνικό δημόσιο αλλά ποσό που δικαστικά διεκδικούν μικρομέτοχοι της εταιρείας), έχει ως εναλλακτική την αξιοποίηση του πρώην Μινιόν, του μοναδικού asset της εταιρείας που παραμένει εκτός των όρων δέσμευσης που έχει επιβάλει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, προ lockdown και των τελευταίων χειρισμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, το βρετανικό fund Zetland Capital είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να εισφέρει χρηματοδότηση αποκτώντας το ακίνητο του Μινιόν. Η πρόθεσή του είχε τεθεί υπόψη και των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας, όπου περιέγραφε το σχέδιο carve out του αχρησιμοποίητου ακινήτου και στην εισφορά του σε SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού), παραθέτοντας μάλιστα την πρόταση για ταχύτερο recovery των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της FF, η παραπάνω πρόταση εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τραπέζι», με το fund (το οποίο δεν ονομάτισε) να διενεργεί τον σχετικό νομικό και οικονομικό έλεγχο, αλλά και τους ομολογιούχους πιστωτές να παρακολουθούν τη διαδικασία. Η εκτίμηση πως την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου της FF, Γ. Σάμιου, καταδεικνύει πως η συναίνεση των πιστωτών έχει κατ’ αρχάς εξασφαλιστεί. Μένει ωστόσο να φανεί αν το ενδιαφέρον της Zetland Capital επιβεβαιωθεί και οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων συναινέσουν στο νέο Term Sheet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v