Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ΕΛΠΕ πέρασε έργο ΑΠΕ 204 MW στην Κοζάνη

Το έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη. Οι εργασίες κατασκευής, που θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, θα διαρκέσουν 16 μήνες.

Στα ΕΛΠΕ πέρασε έργο ΑΠΕ 204 MW στην Κοζάνη

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ ανακοινώνει ότι την 1η Οκτωβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η εξαγορά, από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, «ΕΛΠE ΑΠΕ», χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων («το Έργο») σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, στην περιοχή της Κοζάνης, από τη JUWI, εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ διεθνώς με έδρα τη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι το Έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη.

Οι εργασίες κατασκευής, που θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, θα διαρκέσουν 16 μήνες, ενώ το Έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το α' τρίμηνο του 2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ προβλέπεται οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή.

Επιπλέον, στις 5 Οκτωβρίου 2020, η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η «HPF»), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών ονομαστικής αξίας €99,9 εκατ. (οι «Νέες Ομολογίες») με την εγγύηση της Εταιρείας.

Οι Νέες Ομολογίες διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τιμή διάθεσης 98,425%, που αντιστοιχεί σε συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους €98,3 εκατ. και απόδοση 2,42%, αναφορικά με τις νέες Ομολογίες οι οποίες θα αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του Έργου.

Η έκδοση των νέων Ομολογιών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% των αντληθέντων κεφαλαίων.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμβάλλει στη βελτίωση και διαφοροποίηση του μείγματος χρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή παρουσία του Ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με συμμετοχή διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Ο διακανονισμός της έκδοσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου 2020, υπό την επιφύλαξη της πλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κος Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική καθώς και ελληνική οικονομία συνολικά.

Επιπλέον η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Σε ό,τι αφορά την έκδοση, οι τράπεζες Nomura και Eurobank ενήργησαν ως διοργανώτριες, ενώ η Freshfields Bruckhaus Deringer και η Allen&Overy ως νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας και των διοργανωτριών τραπεζών, αντίστοιχα. Για θέματα ελληνικού δικαίου, ενήργησαν οι δικηγορικές εταιρείες Μπερνίτσα και Κουταλίδη.

Σε ότι αφορά την εξαγορά, η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της EΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος ενήργησε ως νομικός σύμβουλoς. Ούτε η έκδοση των Νέων Ομολογιών ούτε η Τοποθέτηση απευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v