Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία ανάκαμψης βλέπουν οι Ευρωσύμβουλοι

Για υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έργων που πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω μιλά η διοίκηση της εισηγμένης. Πώς αξιολογούνται τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Οι σχέσεις με τις τράπεζες και τα ίδια κεφάλαια.

Πορεία ανάκαμψης βλέπουν οι Ευρωσύμβουλοι

«Από τις αρχές του 2019 είχε διαφανεί πως η εταιρεία θα ξεπερνούσε τον κίνδυνο και σήμερα βρισκόμαστε σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τότε» δηλώνει στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος των Ευρωσυμβούλων κ. Στάθης Ταυρίδης, συμπληρώνοντας πως αυτή την περίοδο η εισηγμένη διαθέτει υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταυρίδη, σε αντίθεση με το 2018 που ήταν μια απογοητευτική χρονιά, καθώς ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας είχε υποχωρήσει στο 1 εκατ. ευρώ, πέρυσι τα έσοδα προσέγγισαν τα 3 εκατ. ευρώ με κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ. 

«Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων κυμαίνεται γύρω στα έξι εκατ. ευρώ, με καινούριες δουλειές να έρχονται στην εταιρεία. Η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και είμαστε κοντά στο να αναλάβουμε συμβόλαια ενός εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβολαίων μας θυμίζει πλέον επίπεδα προ κρίσης και αυτό μας εξασφαλίζει καλά οικονομικά αποτελέσματα τόσο για φέτος, όσο και για το 2021, ακόμη και αν δεν αναλάβουμε νέες συμβάσεις» δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών συνοδεύτηκε από μια έντονη πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους; 

Η απάντηση είναι πως «το μικτό περιθώριο κέρδους επηρεάζεται από την εκάστοτε ποσοστιαία σύνθεση των υλοποιούμενων συμβάσεων. Μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο υλοποιήσαμε κυρίως συμβάσεις του εξωτερικού, που έχουν μεν πλεονεκτήματα στο ζήτημα των ταμειακών ροών, αλλά υστερούν σε ότι αφορά τα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα, στα έργα εσωτερικού που συνεπάγονται υψηλότερα περιθώρια, υπήρξε σχετικό προσωρινό πάγωμα λόγω του lock down. H σχέση αυτή πάντως σταδιακά διαφοροποιείται, καθώς ήδη τα εγχώρια έργα αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου υπολοίπου των συμβάσεών μας, με το ποσοστό αυτό να ακολουθεί ανοδική τάση. Έτσι, αναμένεται να δούμε μια καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους ίσως από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και σίγουρα μέσα στο 2021. Πάντως, για να κρίνουμε συνολικά το πρώτο μισό του 2021 (κύκλος εργασιών 2,456 εκατ. και καθαρά κέρδη 29 χιλ. ευρώ) θα πρέπει να τονίσουμε πως φέτος δεν είχαμε τα έκτακτα κέρδη που είχαμε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις υποχρεώσεις μας προς τράπεζες και λοιπούς πιστωτές». 

Τι κάνει όμως τη διοίκηση των Ευρωσυμβούλων να αισιοδοξεί για το μέλλον; Η απάντηση είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη να εκμεταλλευθεί τα κονδύλια που έρχονται από την Κοινότητα και για να γίνει αυτό απαιτείται να προσφερθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες από εταιρείες όπως οι Ευρωσύμβουλοι

Τράπεζες-ίδια κεφάλαια

Σύμφωνα με τον κ. Ταυρίδη, οι σχέσεις με τις τράπεζες είναι καλές, το θέμα των δανείων είναι ρυθμισμένο και αυτά εξυπηρετούνται από τα έσοδα της εισηγμένης από την εκμίσθωση του ακινήτου της.

Σε ότι αφορά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (-1,07 εκατ. ευρώ στις 30/6/2020) εκτιμά ότι θα καλυφθούν σταδιακά από την κερδοφόρο πορεία στην οποία έχει εισέλθει η εισηγμένη, ή και ενδεχομένως από κάποιες ανατιμήσεις παγίων στοιχείων στο βαθμό που αυτές προκύψουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v