Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Nα κρατήσουμε τα NPEs της πανδημίας κάτω από 5 δισ.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών, τόνισε ο επικεφαλής της Eurobank. Γιατί είναι αισιόδοξος για τα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας. Τεράστιο βήμα το Ταμείο Ανάπτυξης.

Καραβίας: Nα κρατήσουμε τα NPEs της πανδημίας κάτω από 5 δισ.

Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία, τόνισε ο Φ. Καραβίας μιλώντας στο Athens Investment Forum.

Όπως εξήγησε, «προς αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο που εκπόνησε η ΤτΕ για την bad bank, το οποίο αναμένουμε να λάβουμε για να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά. Όσον αφορά τη νέα γενιά κόκκινων δανείων, θα θέσω έναν στόχο αντί να κάνω κάποια εκτίμηση. Ο στόχος αυτός, αν και φιλόδοξος, θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε τα 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας».

Όπως εξήγησε, είναι ρεαλιστικός στόχος: Καταρχάς η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική. Έχουμε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι παρότι μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, με συνειδητή τους επιλογή συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά. Δεύτερον, το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών εξασφάλισε μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες κι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την ένταξη των πελατών τους στο πρόγραμμα.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Και αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης, των φορέων. Για τονλόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα νομοθετήματα που περνάμε στη Βουλή», τόνισε.

Ο Φωκίων Καραβίας χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ένα τεράστιο βήμα μπροστά και μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς κατάφερε να δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.

«Η δυσκολία δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων. Η δυσκολία έγκειται στο να βρούμε τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή για την οικονομία της χώρας. Να δούμε πώς θα παρακάμψουμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια. Να βρούμε κάποια σχήματα όπως διαδικασίες έγκρισης που είχαμε στα ολυμπιακά έργα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v