Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain για «κόκκινα» δάνεια σε Ρουμανία- Κύπρο

Το private equity fund, μετά με το χαρτοφυλάκιο Icon, «σκουπίζει» και δύο μικρότερα προς πώληση χαρτοφυλάκια της Εθνικής σε Κύπρο και Ρουμανία. Η ανακοίνωση της ΕΤΕ για τα κυπριακά NPLs.

ΕΤΕ: Συμφωνία με Bain για «κόκκινα» δάνεια σε Ρουμανία- Κύπρο

Την υπογραφή σύμβασης με την Bain Capital για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική.

Οπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr, η τράπεζα βρίσκεται κοντά στην στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) με την Bain Capital, για την αγορά από τη δεύτερη και του χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού ομίλου στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκαν. Με την υπογραφή του SPA κλείνει το τελευταίο σκέλος του διευρυμένου deal,που συζητούσαν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, Eθνική Τράπεζα και Bain. Το πρώτο σκέλος της συναλλαγής αφορούσε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Icon.

Με την τελευταία συμφωνία η Bain θα αγοράσει χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά «κόκκινα» δάνεια, οφειλόμενου κεφαλαίου 200 -300 εκατ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας 29 εκατ. ευρώ καθώς και την CAC Coral Ltd, εταιρεία παροχής πιστώσεων, στην οποία μεταβιβάστηκε το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Κύπρου, οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η CAC Coral ελέγχεται απευθείας και κατά 100% από την Eθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι εντός του 2019 η Εθνική έτρεξε δύο χωριστές διαγωνιστικές διαδικασίες για τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία. Διαδικασίες που ναυάγησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η πώληση των ρουμανικών NPLs (project Danube) ήταν πιο προχωρημένη, με την τσεχική APS να καταθέτει την καλύτερη προσφορά. Η έλευση της πανδημίας, όμως, είχε ως αποτέλεσμα ο προτιμητέος επενδυτής να υπαναχωρήσει. Ο διαγωνισμός πώλησης της CAC Coral (project Marina) ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και διακόπηκε, λόγω πανδημίας.

Με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η Εθνική θα ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες πώλησης χαρτοφυλακίων της προ πανδημίας περιόδου, εκκινώντας μέσα στον Νοέμβριο την τιτλοποίηση Frontier.

Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας, άνω των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5,5 δισ. ευρώ θα είναι στεγαστικά. Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπει στην περίμετρο εκτιμάται στις 90 χιλιάδες.

Η ανακοίνωση της Εθνικής 

Η Εθνική Τράπεζα (“ΕΤΕ”) ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση για την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας €325 εκατ. (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (“Bain Capital”).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην πλειοψηφία του, περιλαμβάνει δάνεια ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 χρόνια.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 31% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Η Alantra Corporate Portfolio Advisors International Ltd ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ στη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Milbank LLP και Χρυσσαφίνης & Πολυβίου LLC ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων της συναλλαγής από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, καθώς και της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v