Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά καυτά ερωτήματα για την υπόθεση MLS

Πώς η εταιρεία σε δώδεκα μήνες είδε τις πωλήσεις της να ισοπεδώνονται και εκατομμύρια ευρώ να φεύγουν από τα ταμεία της. Γιατί η διοίκηση της MLS δείχνει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Γιάννη Καματάκη.

Επτά καυτά ερωτήματα για την υπόθεση MLS

Κλίμα έντονης απογοήτευσης επικράτησε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των ομολογιούχων της ΜLS, καθώς επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο τα όσα ανέφερε το Euro2day.gr σε προηγούμενα δημοσιεύματά του (για παράδειγμα στις 10/10 «Οι καθυστερήσεις βουλιάζουν την ΜLS» ή στις 30/7 «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την MLS».

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέλευση των ομολογιούχων, ο CEO της MLS κ. Νάρκισσος Γεωργιάδης:

  • Παραδέχτηκε πως υπήρξαν καθυστερήσεις και πως αυτές λειτουργούν σε βάρος της εταιρείας.
  • Επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Euro2day.gr ότι ο λόγος καθυστέρησης στην παραλαβή του οριστικού σχεδίου αποτίμησης των άυλων στοιχείων από την Deloitte είναι η αδυναμία καταβολής στον ελεγκτικό οίκο ενός ποσού της τάξεως των 80.000 ευρώ…
  • Δεν απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των ομολογιούχων, όπως για το πού πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ διαθεσίμων που είχε η εταιρεία στο ταμείο της προ δωδεκαμήνου ή για τις σχέσεις ΜLS με συνδεδεμένη εταιρεία συμφερόντων του βασικού της μετόχου.
  • Δεν δεσμεύθηκε στο παραμικρό για το μέλλον, ενώ παράλληλα μίλησε αόριστα για κάποιες κινήσεις που σχεδιάζονται, μήπως και η εταιρεία αντλήσει ρευστότητα μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι ομολογιούχοι μίλησαν για «έλλειμμα εμπιστοσύνης» προς την εταιρεία και τη διοίκησή της, ενώ -με βάση το ρεπορτάζ του Euro2day.gr- ζητούν πειστικές απαντήσεις στα παρακάτω επτά ερωτήματα, προκειμένου να συναινέσουν σε τυχόν χρονική μετακύλιση των απαιτήσεών τους από την εταιρεία.

Ερώτημα πρώτο: Τι μεσολάβησε και κατέρρευσε η εταιρεία από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η διοίκηση δεν έβλεπε κανένα σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής και των ομολόγων (βλέπε επίσημη ανακοίνωση της 8ης/10/2019), έως σήμερα που η ΜLS παραπαίει; Ειδικότερα, όπως παραδέχτηκε και ο CEO της εισηγμένης Νάρκισσος Γεωργιάδης, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής έχουν αποκλείσει τα προϊόντα της εταιρείας και της επιστρέφουν το όποιο στοκ, ενώ οι όποιες περιορισμένες πωλήσεις σήμερα γίνονται ουσιαστικά μόνο στο εξωτερικό. Προφανώς, η έλευση της πανδημίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο έντονη υποχώρηση των εργασιών και της αξιοπιστίας της ΜLS.

Ερώτημα δεύτερο: Πού πήγαν τα λεφτά; Πώς «χάθηκε» ρευστότητα τόσο πολλών εκατομμυρίων μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες; Ειδικότερα, στις 30/6/2019 η ΜLS διέθετε ταμείο 2,42 εκατ. ευρώ, στα οποία μέσα στον Ιούλιο προστέθηκαν άλλα 6,7 εκατ. από το τρίτο ομολογιακό δάνειο και άλλο ένα εκατ. ευρώ από το δάνειο της CNL Capital. Πώς από τα δέκα αυτά εκατ. ευρώ φτάσαμε η εταιρεία να μην έχει σήμερα ούτε καν 53 χιλ. ευρώ για να πληρώσει τόκους ομολόγων και ούτε καν 80 χιλ. ευρώ για να εξοφλήσει την Deloitte; Άντλησε η εταιρεία ρευστότητα από κυβερνητικά μέτρα στήριξης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και αν ναι, πού διατέθηκαν; Τι άλλαξε από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η διοίκηση της ΜLS δήλωνε την πρόθεσή της να αποπληρώσει το ομόλογο λήξης 11/7/2020 στην εν λόγω ημερομηνία;

Ερώτημα τρίτο: Γιατί η εταιρεία εδώ και δώδεκα μήνες δείχνει να παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα αντί να προλαμβάνει τα γεγονότα, να τρέχει πίσω από αυτά, ολοένα και από χειρότερη θέση; Γιατί το περιβόητο business plan που αναμενόταν στις αρχές του 2020 δεν έχει παραδοθεί ακόμη; Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Γεωργιάδη πως αν η Deloitte αναλάμβανε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ρόλο, τότε η ΜLS δεν θα αντιμετώπιζε τα σημερινά προβλήματα, για να συμπληρώσει ότι γνωρίζει πως «ο χρόνος δουλεύει σήμερα εναντίον της εταιρείας».

Ερώτημα τέταρτο: Τι πραγματικά συμβαίνει με την καταβολή σημαντικών ποσών τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα χρόνια από την ΜLS σε εταιρεία που ελέγχεται και διοικείται από συγγενικά πρόσωπα του προέδρου και βασικού μετόχου της εισηγμένης κ. Γιάννη Καματάκη;

Ερώτημα πέμπτο: Πόσο τελικά είναι σήμερα το χρηματοδοτικό άνοιγμα της ΜLS που πρέπει να καλυφθεί από «φρέσκο χρήμα» και αναχρηματοδοτήσεις τρεχουσών οφειλών; (Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως θα προταθεί στους ομολογιούχους η παράταση αποπληρωμής για μια πενταετία, χωρίς κούρεμα χρεολυσίου).

Ερώτημα έκτο: Πόσο ρεαλιστικοί μπορεί να είναι οι στόχοι που ανακοινώνει η διοίκηση για σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση μέσα στους επόμενους μήνες; Αν είναι, γιατί δεν χρηματοδοτεί προσωρινά από δικά του χρήματα ο κ. Καματάκης την εταιρεία του;

Ερώτημα έβδομο: Έχει τελικά τη διάθεση και τη δυνατότητα ο κ. Καματάκης να σώσει την εταιρεία του; Γιατί δεν διέθεσε από δικά του χρήματα έστω τις 80 χιλ. ευρώ, προκειμένου το θέμα με την Deloitte να είχε λήξει εδώ και τόσο καιρό και έτσι να μην είχαν προκύψει νέες καθυστερήσεις; Γιατί δεν έχει παραστεί στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων, παρά το ότι του είχε ζητηθεί αυτό από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων (Beta ΑΧΕΠΕΥ); Έχει τη δυνατότητα και την πρόθεση να στηρίξει χρηματοδοτικά (είτε δανεισμός είτε κάλυψη ΑΜΚ) την ΜLS με δικά του χρήματα; Και αν δεν την έχει ο ίδιος, υπάρχει μήπως κάποιος τρίτος ενδιαφερόμενος;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v