Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ριζικές ανακατατάξεις φέρνει το deal της SingularLogic

Σημαντικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά είναι σε θέση να επιφέρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της SingularLogic. Τα πλεονεκτήματα του «προτιμητέου επενδυτή», οι δυνατότητες ανάπτυξης του υπό πώληση ομίλου και τα ερωτήματα.

Πληροφορική: Ριζικές ανακατατάξεις φέρνει το deal της SingularLogic

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση της SingularLogic, εξέλιξη που έχει γίνει πολύ πιο πιθανή μετά την επιλογή της MIG να επιμείνει στη διάθεση της θυγατρικής της και μετά τον χθεσινό ορισμό του σχήματος των εταιρειών Epsilon Net-Space Hellas ως «προτιμητέου επενδυτή».

Ειδικότερα, μετά από αρκετά «επεισόδια» και πολύμηνες διαδικασίες, το fund Sky Box τέθηκε «εκτός παιχνιδιού», με αποτέλεσμα η σύμπραξη Space Hellas-Epsilon Net να αποκτήσει τον πρώτο, λόγο μετά τον χθεσινό ορισμό της ως «προτιμητέου επενδυτή» (είχε καταθέσει προσφορά γύρω στα 18 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της SilgularLogic και το σχήμα Profile-SoftOne (όμιλος Γερμανού), προσφέροντας τίμημα που φημολογείται πως είναι κάπως χαμηλότερο από αυτό του «προτιμητέου επενδυτή». Το γεγονός ότι και τα δύο προαναφερθέντα σχήματα διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, ρευστότητα και τεχνογνωσία, δημιουργούν την προσδοκία σε παράγοντες του κλάδου ότι τελικά το deal θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πώληση της SingularLogic είναι σε θέση να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά πληροφορικής και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, η SingularLogic διαθέτει από σημαντικά έως μεγάλα μερίδια σε ευρεία σειρά υποαγορών του ευρύτερου χώρου της πληροφορικής: Από τα έργα του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης έως την υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων και το επιχειρηματικό λογισμικό σε όλες του τις εκφάνσεις (τυποποιημένο για μικρομεσαίες μονάδες, ERP για μεσαίες και μεγάλες), πέρα από την ισχυρή της παρουσία σε επιμέρους αγορές.

Δεύτερον, γιατί η θυγατρική της MIG θα πουληθεί χωρίς αξιοσημείωτες δανειακές υποχρεώσεις και χωρίς ζητήματα ρευστότητας, παράγοντας που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της SingularLogic κατά τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν αυτών, Space Hellas και Epsilon Net διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, ενώ από πλευράς αποτελεσμάτων βρίσκονται σε ανοδική φάση. Για παράδειγμα, η Space Hellas έχει δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA λίγο υψηλότερο της μονάδας, ενώ καλείται να εκτελέσει σημαντικό τμήμα του «Σύζευξις ΙΙ» και παράλληλα συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του μεγάλου έργου των ταυτοτήτων. Από την πλευρά της, η Epsilon Net έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο, το οποίο ενισχύθηκε περαιτέρω από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ιουλίου (μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ). Σχετικά δε με τις προοπτικές της, προσδοκά οφέλη από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων αλλά και από την επέκτασή της σε «κάθετες αγορές».

Και τρίτον, γιατί σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το deal, εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη από συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, τόσο για την SingularLogic όσο και για τους δύο αγοραστές της.

Με άλλα λόγια, η SingularLogic, χωρίς ζητήματα ρευστότητας και με σημαντικές συνέργειες στο ενεργητικό της, θα μπορούσε να αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ήδη ισχυρή παρουσία της στην εγχώρια αγορά πληροφορικής.

Ερωτήματα προς απάντηση

Η «επόμενη μέρα» περιλαμβάνει τις συζητήσεις μεταξύ ΜIG και προτιμητέου επενδυτή για την υπογραφή του λεγόμενου SPA. To ενδιαφερόμενο σχήμα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να ολοκληρώσει το deal και παράλληλα δεν κρύβει το σχετικό του ενδιαφέρον (οι δύο εταιρείες δήλωσαν πως «θα συμμετάσχουν με πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας στις σχετικές συζητήσεις, με σκοπό την ολοκλήρωση της συμφωνίας»).

Ωστόσο, το αν τελικά θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο deal δεν είναι το μόνο ζητούμενο, καθώς απομένει να διευκρινιστούν στο μέλλον αρκετά πράγματα, όπως:

  • Η μετοχική διάρθρωση του Ομίλου SingularLogic μετά την εξαγορά.
  • Ο τρόπος άσκησης της διοίκησής της από τους δύο αγοραστές.
  • Η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί σε κάθε τομέα.
  • Οι σχέσεις της SingularLogic με τις Epsilon Net και Space Hellas, που θα αναπτυχθούν μετά το deal.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να δοθούν αναλυτικές σχετικές απαντήσεις τουλάχιστον μέχρι να υπογραφεί το SPA, ωστόσο η Space Hellas φέρεται να διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία-τεχνογνωσία στον τομέα των δημόσιων έργων, ενώ η Epsilon Net σε ζητήματα λογισμικού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v