Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τι ζητά από CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής 

Αύξηση του τιμήματος, με ρήτρες clawback, αν δεν επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων από τα γκισέ της τράπεζας. Ενημερώθηκε το Δ.Σ για την προσφορά, τη διαπραγμάτευση και τις επιδιώξεις της τράπεζας. Άγνωστο αν μετά από τόσους μήνες έχει γίνει σοβαρή προεργασία για IPO.

ΕΤΕ: Τι ζητά από CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό τον όρο ότι αν δεν επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων bancassurance, μέρος του θα επιστραφεί, ζητά από τη CVC Capital Partners, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα. 

Έναν και πλέον μήνα μετά την κατάθεση νέας δεσμευτικής προσφοράς από τη CVC, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμο σημείο. Το fund έχει προχωρήσει σε μικρές βελτιώσεις, αλλά η προσφορά του απέχει από τα επίπεδα στα οποία ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της τράπεζας. 

Το θέμα της προσφοράς της CVC και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης απασχόλησε το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν για τους όρους της προσφοράς, την επιδίωξη περαιτέρω βελτιώσεων από την πλευρά της τράπεζας καθώς και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του plan B. Της συνδυασμένης, δηλαδή, διάθεσης υφιστάμενων και νέων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς (SPO). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική επιδιώκει να λάβει ένα τίμημα από τη CVC, βάσει του οποίου το 100% της ασφαλιστικής θα αποτιμηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 560 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα θεωρεί ότι η επίπτωση της πανδημίας στις πωλήσεις και στα μεγέθη της αφορούν κατά κύριο λόγο στο 12μηνο Μάρτιος 2020 με Μάρτιο του 2021. 

Υπό το παραπάνω πρίσμα, προτείνει στη CVC να αυξήσει το ύψος του τιμήματος για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και να μπουν ρήτρες clawback στη συμφωνία, ώστε να επιστρέφεται μέρος του τιμήματος, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι παραγωγής εργασιών από τα γκισέ της τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται ότι ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συνοδευτεί από δεκαετή συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας. Η δε παραγωγή του bancassurance αποτελεί, αφενός, έναν από τους βασικούς πυλώνες του πενταετούς business plan, αφετέρου, τομέα δραστηριότητας που επλήγη σημαντικά από το lockdown της περασμένης Άνοιξης.

Αυτό εξηγεί και τη μειωμένη προσφορά της CVC σε σχέση με αυτή της περασμένης Άνοιξης, όταν αποτίμησε το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 600 εκατ. ευρώ (480 εκατ. για το 80%).  

Πηγές του Euro2day.gr, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, εκτιμούν ότι ο στόχος της Εθνικής δεν είναι εύκολα επιτεύξιμος, όσο η CVC αισθάνεται ότι δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτή ή ομάδα επενδυτών να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. 

Με δεδομένο ότι η διοίκηση της Εθνικής τονίζει εδώ και μήνες ότι οι δύο διαδικασίες (πώληση του 80% και διάθεση του 51% μέσω IPO) τρέχουν παράλληλα, είτε δεν έχει προκύψει από την άτυπη διερεύνηση για το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης που συνοδεύει τη δημόσια προσφορά, αξιόλογο ενδιαφέρον, είτε η συνεχής επίκληση της παράλληλης προεργασίας αποτελούσε ένα χαρτί διαπραγμάτευσης. 

Στη δεύτερη περίπτωση, έχει ήδη καεί…  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v