Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτό» 2021 προμηνύεται στην πληροφορική

Προϋποθέσεις για πολλά deals και κεφαλαιακές ενισχύσεις στον κλάδο. Η διεθνής εμπειρία και οι καταλύτες που καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών σε τράπεζες, funds και χρηματιστήριο.

«Καυτό» 2021 προμηνύεται στην πληροφορική

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης, η διεθνής εμπειρία συνηγορεί προς αυτό και παράλληλα υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια -εντός και εκτός της χώρας- πρόθυμα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τοποθετηθούν στον κλάδο.

«Φέτος, παρά την εκδήλωση της πανδημίας, είδαμε αρκετές κινήσεις εξαγορών, ενώ δύο εταιρείες πληροφορικής προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής και μετατάχθηκαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Νομίζω πως μέσα στο 2021 θα δούμε κάμποσες νέες εξαγορές -πέρα από αυτή της SingularLogic- και πολύ πιθανόν νέες κινήσεις κεφαλαιακών ενισχύσεων στον κλάδο πληροφορικής (δεν αναφέρομαι μόνο στην Performance Technology, η οποία ανακοίνωσε δημοσίως ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση). Αρκετοί ελληνικοί όμιλοι μπορούν να βρουν -εύκολα και με αρκετά καλούς όρους- κεφάλαια σε μια περίοδο που θέλουν να επενδύσουν, είτε επειδή θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα έχει υψηλή απόδοση είτε επειδή φοβούνται μήπως επενδύσουν πρώτα οι ανταγωνιστές τους και μετά τρέχουν για να τους προφτάσουν.

Πέραν αυτού, οι ισχυρότερες εταιρείες θεωρούν πως αποτελεί ευκαιρία γι’ αυτές να εξαγοράσουν μικρότερα σχήματα, που είτε θα τους προσδώσουν ενδιαφέρον πελατολόγιο (ισχυρές οικονομίες κλίμακας) είτε θα τις βοηθήσουν να διεισδύσουν σε κάποιες από τις λεγόμενες κάθετες αγορές σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσο για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να πουληθούν, το πράττουν επειδή επλήγησαν από την πολυετή οικονομική κρίση ή ενδεχομένως γιατί δεν επέλεξαν να επενδύσουν κατά τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα στο ορατό μέλλον», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.

«Λεφτά υπάρχουν»

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι μόνο τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό -όπου οι μεγάλοι όμιλοι τεχνολογίας έχουν κυριαρχήσει πλέον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- αυτά που δικαιολογούν την καλλιέργεια θετικού κλίματος για το μέλλον της πληροφορικής στην Ελλάδα.

Υπάρχει παράλληλα ευρεία σειρά άλλων παραγόντων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ταχείες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου (βλέπε π.χ. ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία), τα πολύ παλιά συστήματα που διαθέτουν πολλές εταιρείες, αλλά και η ίδια η ανάγκη των επιχειρήσεων να περάσουν στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η τρέχουσα πανδημία άλλωστε μπορεί από τη μια πλευρά να μείωσε το ΑΕΠ και να φρέναρε -μάλλον προσωρινά- τη ζήτηση για προϊόντα-υπηρεσίες τεχνολογίας σε ορισμένους κλάδους, πλην όμως κατέστησε περισσότερο ορατή την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, όπου τα στελέχη θα δουλεύουν συχνά από απόσταση και όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο θα κερδίσει μερίδια αγοράς από τα φυσικά καταστήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης αναφέρθηκε πρόσφατα ενδεικτικά στο ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, υποστηρίζοντας πως ο τομέας έχει προοπτικές ανάπτυξης πολύ πιο πέρα από τον χρονικό ορίζοντα 2020-2021. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εταιρειών πληροφορικής συναρτώνται με τον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση των πελατών, πολύ μεγαλύτερη άνοδος του αριθμού των τιμολογίων και η προσφορά πρόσθετων-συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος μίλησε για περίπου 120-200 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θα κληθούν από το 2021 να επικοινωνούν απευθείας με την ΑΑΔΕ, όπως επίσης και τη συνειδητοποίηση πολλών επιχειρηματιών ότι είναι αναγκαίος πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος «βλέπει» για το 2021 διψήφιο ποσοστό οργανικής ανάπτυξης για την εταιρεία του, η οποία βρίσκεται κοντά στην εξαγορά δύο εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στο digital banking.

Επιπλέον, εταιρείες πληροφορικής που μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρονταν για την ανάληψη δημόσιων έργων, τώρα δηλώνουν πρόθυμες για κάτι τέτοιο, με τη διοίκηση της Performance να υποστηρίζει πως πολλά πράγματα από την πλευρά του δημοσίου στο συγκεκριμένο μέτωπο επιταχύνονται και εξυγιαίνονται.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι ελληνικές εταιρείες αντιλαμβάνονται πως πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω και οι ισχυρότερες εξ αυτών μπορούν αρκετά εύκολα να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια, από τράπεζες, από ξένα funds, αλλά και από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όλα αυτά πιθανόν να γίνουν μέσα στο 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v