Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Με 50% της δόσης η έξοδος από τα moratoria

Σε ποια δάνεια, που υπήχθησαν σε αναστολή καταβολής δόσεων, προσφέρει η Εθνική 12μηνη περίοδο πληρωμής μόνο του 50% της δόσης. Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και πώς επιμερίζεται το 50% της δόσης που μετατίθεται.

Εθνική Τράπεζα: Με 50% της δόσης η έξοδος από τα moratoria

Με μια σημαντική ταμειακή διευκόλυνση επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα να επαναφέρει σε κανονικότητα πληρωμών τους δανειολήπτες της, που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, έχοντας ενταχθεί στο οριζόντιο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων (moratorium).

Υλοποιώντας την προαναγγελία-δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της Π. Μυλωνά, η Εθνική προσφέρει, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, τη δυνατότητα εξόδου από το moratorium, με καταβολή για τους επόμενους 12 μήνες μόνο του 50% της δόσης. Η διευκόλυνση παρέχεται σε δανειολήπτες με στεγαστικά, κυρίως, δάνεια.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα», που αποσκοπεί να λειτουργήσει ως «σκαλοπάτι» σταδιακής επιστροφής των δανειοληπτών στα κανονικά ποσά των δόσεων, παρέχοντας πρόσθετο χρόνο ανάνηψης σε όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων, λόγω πανδημίας. Χρήση του «Εθνογέφυρα» μπορούν να κάνουν μόνο όσοι δεν έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και επομένως δεν επιδοτείται για 9 μήνες από το Δημόσιο η καταβολή δόσης.

Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται τηλεφωνικά και τα κριτήρια ένταξης είναι σχετικά απλά. Εφόσον, κατά δήλωση του δανειολήπτη, συνεχίζει να υφίσταται οικονομική επίπτωση από την πανδημία και από την τηλεφωνική συνέντευξη αυτό επιβεβαιώνεται, η τράπεζα εγκρίνει το αίτημα, χωρίς να ζητά κατάθεση πρόσθετων στοιχείων.

Όσοι υπάγονται, άμεσα βγαίνουν οικειοθελώς από την περίοδο αναστολής και ξεκινούν να καταβάλλουν για 12 μήνες το 50% της δόσης. Το υπόλοιπο 50% επιμερίζεται, αναλογικά, στις υπολειπόμενες δόσεις του δανείου, μετά την παρέλευση της 12μηνης διευκόλυνσης.

Η ανταπόκριση των δανειοληπτών, κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης, κρίνεται ως ικανοποιητική, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την υπαγωγή χιλιάδων δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», δημιουργεί αισιοδοξία για συγκράτηση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο σκέλος, τουλάχιστον, των στεγαστικών δανείων αλλά και στα καταναλωτικά που έχουν ως εξασφάλιση κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority-EBA) αναμένεται να δημοσιοποιήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο, βάσει του οποίου ταμειακές διευκολύνσεις όπως η σταδιακή επιστροφή στα κανονικά ποσά δόσεων δεν θα θεωρηθούν ρυθμίσεις. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν θα απαιτηθεί σχηματισμός πρόσθετων προβλέψεων για τα δάνεια που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα «Εθνογέφυρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v