Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τελικά η ολλανδική Reggeborgh που θέλει την Ελλάκτωρ

Ο ολλανδικός όμιλος που, όντας μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ Τέρνα, δίνει μάχη για να αποκτήσει τα ηνία του Ελλάκτωρα. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων και γιατί στέλνει μήνυμα.

Ποια είναι τελικά η ολλανδική Reggeborgh που θέλει την Ελλάκτωρ

Περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. ευρώ διαθέτει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, που έχοντας ήδη καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιδιώκει αυτές τις ημέρες να αναλάβει και τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η Reggeborgh, που ιδρύθηκε το 1990 για να διαχειριστεί επενδύσεις της ολλανδικής οικογένειας Wessels, έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο άνω των 20 εταιρειών σε τομείς που ξεκινούν από τις κατασκευές και τα ακίνητα και φτάνουν μέχρι την ενέργεια, την ιατρική έρευνα και τις νέες τεχνολογίες. Εκτός Ολλανδίας διαθέτει σήμερα πέντε γραφεία, σε Καναδά (Κάλγκαρι), Λονδίνο, Ζυρίχη, Βερολίνο και Αθήνα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σύνθεση του χαρτοφυλακίου του ολλανδικού ομίλου αφού περιλαμβάνει δραστηριότητες με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και στην Ελλάδα. Έτσι, η Reggeborgh έχει πλέον το 100% της ολλανδικής κατασκευαστικής εταιρείας VolkerWessels, μιας εκ των ισχυρότερων της χώρας, με παρουσία σε αρκετές αγορές διεθνώς, μέσω 120 θυγατρικών και 17.000 εργαζομένων.

Ελέγχει, επίσης, το 100% της Reggeborgh Vastgoed BV, που ειδικεύεται στην αγορά οικιστικών και εμπορικών ακινήτων με περισσότερα από 500.000 τετραγωνικά μέτρα υπό διαχείριση/ανάπτυξη. Στον όμιλο ανήκει και η EVI (σε ποσοστό άνω του 80%), που διαχειρίζεται εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων με δυναμικότητα 450.000 τόνους ετησίως και πελατεία σε Ολλανδία και Γερμανία.

Το 2007 η Reggeborgh επένδυσε και στον όμιλο Varo, έναν από τους ισχυρότερους ανεξάρτητους διαχειριστές διυλιστηρίων στη βορειοδυτική Ευρώπη. Σήμερα οι Ολλανδοί ελέγχουν το 33% της Varo. Επιπλέον, μέσω της κατά 100% θυγατρικής Larchpoint Capital, που εδρεύει στο Λονδίνο και ασχολείται με επενδύσεις, διαχειρίζονται χαρτοφυλάκιο ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ.

Εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, η Reggeborgh έχει πραγματοποιήσει την τελευταία πενταετία σημαντικότατες επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης/έρευνας. Στο χαρτοφυλάκιο του ολλανδικού ομίλου βρίσκονται εταιρείες όπως οι Tesorion (κυβερνοασφάλεια), be informed (λογισμικό), EFI (ιατρική τεχνολογία), Prescan (ιατρικές διαγνώσεις), ΑΒ2ΒΙΟ (βιοτεχνολογία) και Amphera (βιοτεχνολογία). Στην Ελλάδα, η Reggeborgh στηρίζει την πλατφόρμα Orange Grove, η οποία με τη σειρά της παρέχει υποστηρικτικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νέους επιχειρηματίες.

Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν στις παρουσιάσεις τους πως επενδύουν μακροπρόθεσμα σε επιχειρήσεις με ισχυρά μερίδια στην αγορά τους ενώ στη συνέχεια τις στηρίζουν μέσω του εκτενούς δικτύου που διαθέτουν καθώς και της χρηματοοικονομικής επιφάνειας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο γεγονός πως προτιμούν «τοπικό management» στις εταιρείες που συμμετέχουν. Τα ίδια θα επαναλάβουν και τις επόμενες ημέρες, όσο κορυφώνεται η διαμάχη για τον διοικητικό έλεγχο της Eλλάκτωρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v