Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D-Day για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ

(upd2) Κρίνεται σήμερα ο proxy war για τον έλεγχο του ομίλου. Αποσύρθηκαν από τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο οι δύο εφοπλιστές. Καταψηφίστηκε το πρώτο θέμα της ατζέντας που αφορούσε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

D-Day για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν θα αποφασίσει το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της Eλλάκτωρ με θέμα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, που έχει ζητήσει η ολλανδική Reggeborgh Invest και δύο άλλοι μέτοχοι.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν χθες οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος (ελέγχουν το 5% των μετοχών, αλλά το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ) αποσύρθηκαν, με συνέπεια η Γ.Σ. να πραγματοποιηθεί κανονικά. 

«Η Διοίκηση της Ελλάκτωρ Α.Ε. ενημερώνει τους μετόχους της, ότι η εταιρεία INVESCO FINANCE S.A. απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε την αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας. Κατόπιν τούτου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eλλάκτωρ ΑΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 π.μ., όπως είχε προγραμματισθεί», γνωστοποίησε η εταιρεία.

Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έγινε η ψηφοφορία για το πρώτο θέμα που αφορούσε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. Επί του συγκεκριμένου θέματος κατά τάχθηκε το 88,37% των μετόχων, κάτι που σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου.

Οι θέσεις των μονομάχων

Οι δύο εφοπλιστές, που τάσσονται με την πλευρά της σημερινής διοίκησης της Eλλάκτωρ υπό τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση, υποστήριζαν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πως πρέπει πρώτα να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν συντρέχει λόγος συγκέντρωσης, στην περίπτωση που διοριστεί διοίκηση ελεγχόμενη από τους Ολλανδούς. Ανέφεραν πως τυχόν διορισμός διοίκησης στην Eλλάκτωρ από τη Reggeborgh, που κατέχει και το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα επιτρέψει σε ανταγωνιστές της να καταθέσουν προσφυγές που θα εμποδίσουν τη διεκδίκηση σημαντικών έργων. Οπότε θεωρούν πως χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν πρέπει να διοριστεί Δ.Σ. ελεγχόμενο από τους Ολλανδούς.

Οι τελευταίοι ήδη από χθες υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης ή περιορισμού του ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών και πως διαθέτουν σχετικές γνωμοδοτήσεις. Θεωρούν πως τα χθεσινά ασφαλιστικά μέτρα είναι ομολογία ήττας και επισημαίνουν πως τυχόν συνέχιση του σίριαλ με τη διοίκηση της Eλλάκτωρ απλώς θα επιδείνωνε την κατάσταση του ομίλου, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Αργά χθες, μάλιστα, το βράδυ, κύκλοι προσκείμενοι στην Reggeborgh υποστήριζαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκλεισε την υπόθεση με την καταγγελία που είχε λάβει για την Eλλάκτωρ. Συνεπώς θεωρούν πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των δύο εφοπλιστών δεν έχει καμία τύχη.

Στο θέμα παρενέβη και το διοικητικό συμβούλιο της Eλλάκτωρ, δηλώνοντας ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να γίνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eλλάκτωρ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση για την αλλαγή διοίκησης θα ληφθεί από τους μετόχους που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε έναν proxy war, μια κρίσιμη ψηφοφορία όπου πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Τα σενάρια για τους υποστηρικτές που έχει συγκεντρώσει η κάθε πλευρά ενόψει της ψηφοφορίας δίνουν και παίρνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην αγορά κατασκευών υποστηρίζουν πως ακόμα και στην περίπτωση που η Reggeborgh κερδίσει σήμερα τη μάχη και τοποθετηθεί νέα διοίκηση στην Eλλάκτωρ, θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα στον ισχυρό όμιλο. Το ίδιο θα συμβεί αν επικρατήσει η σημερινή διοίκηση, η οποία πρέπει ούτως ή άλλως να επιδιώξει συμβιβασμό με την πλευρά των Ολλανδών, ώστε να επικεντρωθεί στο σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της Eλλάκτωρ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v