Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εγχώριο αλλά και εκ Ζυρίχης… ελληνικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Mytilineos στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ελληνική συμμετοχή με ιστορία στη ΛΑΡΚΟ, πίσω από την AD Holdings AG. Τα αγκάθια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας σιδηρονικελίου.

Το εγχώριο αλλά και εκ Ζυρίχης… ελληνικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ

Ισχυρό χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι δύο μεγαλύτεροι εγχώριοι όμιλοι στις υποδομές, τις παραχωρήσεις, τις κατασκευές, την ενέργεια και τα μεταλλεία, η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έδωσαν το παρών. Στην αρχική μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού κατεβαίνουν προφανώς με διερευνητικές προθέσεις αλλά και για ενδελεχή εξέταση της οικονομικής και τεχνικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ.

Το ίδιο ισχύει και με τους ξένους ομίλους που έχουν δραστηριότητα στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών. Όπως φαίνεται άλλωστε και από τα προφίλ των συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκαν χθες, τέτοιοι είναι οι όμιλοι Tharisa Plc με έδρα την Κύπρο και Solway Investment Group με έδρα την Ελβετία. Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε επίσης και από την Trafigura Group με ειδίκευση στο trading και τη μεταφορά commodities αλλά και τη Commodity and Mining Insight Ireland Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη στην παροχή συμβουλών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον τομέα των μετάλλων και των ορυκτών. Λέγεται στην αγορά, μάλιστα, ότι η τελευταία εταιρεία μπορεί να συμμετέχει και για λογαριασμό ξένου μεγάλου παίκτη… ο οποίος αν το due diligence προχωρήσει και βγάλει θετικά δεδομένα, μπορεί τότε να εμφανιστεί.

Ο «κρυφός» Έλληνας παίκτης

Το ενδιαφέρον, όμως, από τους συμμετέχοντες επικεντρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στον εταίρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την AD Holdings AG. Πρόκειται για εταιρεία συμμετοχών, για την οποία δύσκολα θα βρει κάποιος δημόσιες ή ανοικτές πληροφορίες ως προς τη δραστηριότητά της. Χωρίς βέβαια, αυτό να σημαίνει κάτι το μεμπτό, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένα στελέχη της μεταλλευτικής αγοράς.

Στην AD Holdings AG εμφανίζεται μεταξύ άλλων ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου ένας Έλληνας. Πρόκειται για τον κ. Ανδρέα Δασκαλάκη, ο οποίος είναι γιος του παλιού διοικητικού στελέχους της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 1995-2004, κ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Ο τελευταίος είχε διατελέσει στη συνέχεια και διευθύνων σύμβουλος της Feni Industries στη Βόρεια Μακεδονία, μίας εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο παραγωγού νικελίου, η οποία είχε εξαγοραστεί από την Cunico Resources το 2005. Στη συνέχεια, το 2019, το εργοστάσιο στη γειτονική χώρα πέρασε στο fund GSOL, το οποίο και ανήκει στην εταιρεία, όπου μετέχει, τη Euronickel. Ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φέρεται να εκπροσωπούσε fund με συμμετοχές σε ορυχεία ανά τον κόσμο και το ενδιαφέρον του για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, στην οποία είχε διατελέσει και πρόεδρος, δεν έπαυσε ποτέ. Όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr.  

Ο γιος του, ο κ. Ανδρέας Δασκαλάκης της AD Holdings AG είναι επίσης σήμερα CEO της Arrow Resources, ενώ την περίοδο 2013-2015 είχε διατελέσει και επικεφαλής της διεύθυνσης ανάπτυξης της Cunico Resources, πριν δηλαδή εξαγοραστεί από το fund GSOL.

Η AD Holdings AG εδρεύει στην Ελβετία και δραστηριοποιείται στην εμπορία (trading) διαφόρων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, υγραερίου, άνθρακα και βιοκαυσίμων, βασικών και πολύτιμων μετάλλων, σιδηροκραμάτων και λοιπών μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων. Το τμήμα του ομίλου το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα των μετάλλων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους διαφόρων μορφών νικελίου. To γκρουπ έχει γραφεία σε Λιχτενστάιν, Ελβετία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Νότια Αφρική, ηπειρωτική Κίνα και Σιγκαπούρη.

Τόσο στην AD Holdings AG όσο και στην Arrow Resources η οικογένεια Δασκαλάκη φέρεται να έχει συμμετοχές.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με εμπειρία στην εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών -ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι-, βρήκε έναν εταίρο με γνώση και εξειδίκευση στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του σιδηρονικελίου.

Η Mytilineos

Κι αν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατεβαίνει με εταίρο για τη ΛΑΡΚΟ, η Mytilineos συμμετέχει μόνη της, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η εισηγμένη έχει σημαντική εμπειρία στην εξόρυξη του βωξίτη, κατέχοντας μία από τις κορυφαίες θέσεις παραγωγού στην Ευρώπη και φυσικά με την καθετοποιημένη της δραστηριότητα παράγει από το μετάλλευμα του βωξίτη την αλουμίνα και στη συνέχεια το αλουμίνιο, μέσα από το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Στην αγορά εδώ και χρόνια κυκλοφορούσε το ενδιαφέρον της εισηγμένης για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τον Δεκέμβριο του 2019, στην ετήσια συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελλήνων Θεσμικών Επενδυτών, είχε αποκαλύψει: «Τη ΛΑΡΚΟ την πίστευα πάντα. Τα τελευταία 20 χρόνια έχω δει τέσσερις υπουργούς Οικονομικών που είχαν την αρμοδιότητα. Τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται πάρα πολλά: Αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας και πάρα πολλές επενδύσεις. Σήμερα δεν νομίζω ότι θα επιδιώξω να συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας για αυτό το θέμα», είχε καταλήξει τότε, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η εταιρεία συμμετέχει στην αρχική φάση του διαγωνισμού, χωρίς αυτό, όπως σημειώνουν πηγές της διοίκησης, να σημαίνει ότι θα φτάσει και στο τελικό στάδιο των οικονομικών προσφορών. Επιδιώκει να αξιολογήσει τα δεδομένα της βιομηχανίας μετά την εκκαθάρισή της.

Τα «αγκάθια» της ΛΑΡΚΟ

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr στις 18 Ιανουαρίου, η ΛΑΡΚΟ μπορεί να εκκαθαρίστηκε από τα χρέη μέσω της ειδικής διαχείρισης, ωστόσο η ανάκαμψή της απαιτεί τεράστιες επενδύσεις.

Όπως για παράδειγμα, η προσαρμογή της στις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές θέλει κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Αλλά και για να γίνει βιώσιμη, αξιοποιώντας το νικέλιο για την παραγωγή του κοβαλτίου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, χρειάζονται επίσης τεράστιες επενδύσεις. Κι αυτό προκειμένου να  μετατραπεί το μοντέλο παραγωγής από την πυρομεταλλουργία στην υδρομεταλλουργία.

Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί και η πρόθεση της ΔEΗ να αυξήσει σημαντικά τα τιμολόγια ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v