Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Συζητείται το αίτημα επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητείται το αίτημα που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την προώθηση του business plan εξυγίανσης. Καταληκτική δικαστική μάχη για το νομικό επιτελείο της εταιρείας.

Folli Follie: Συζητείται το αίτημα επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης
  • της Σοφίας Εμμανουήλ

Συζητείται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της Folli Follie για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, με βάση τα άρθρα 106 β και 106 δ του ΠτΚ, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του business plan στο οποίο έχουν δώσει τη συναίνεσή τους οι πιστωτές της εταιρείας.

Πρόκειται για την καταληκτική δικαστική μάχη που καλείται να δώσει το νομικό επιτελείο της Folli Follie, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από την Arena Investors, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας AIEF FF SPV, LP. Η τελευταία κάλυψε την πλειονότητα (97,16%) των ομολογιών που εκδόθηκαν με εξασφαλίσεις ακίνητα της εταιρείας χωρίς βάρη (και συγκεκριμένα το πρώην πολυκατάστημα Μινιόν καθώς και αποθήκες και το κέντρο logistics της εταιρείας στο Κορωπί).

Η ρευστότητα διευκολύνει την εταιρεία, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, που διογκώθηκαν εν μέσω πανδημίας, αλλά η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης είναι αυτή που θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητά της.

Θα οδηγήσει άμεσα στη σύσταση των δύο νέων εταιρειών, OpsCo και AssetCo, με έδρα το Λουξεμβούργο, στις οποίες θα μεταβιβαστούν η εμπορική δραστηριότητα των ιδιόκτητων σημάτων Folli Follie και Links of London και τα περιουσιακά στοιχεία της σημερινής εταιρείας αντίστοιχα. Η πρώτη θα είναι κατά 90% θυγατρική της δεύτερης, ο έλεγχος της οποίας θα ανήκει στους ομολογιούχους πιστωτές.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, η δραστηριότητα προβλέπεται να περάσει σε κερδοφορία από το 2022 ενώ με βάση τις προβλέψεις που ενσωματώνει, η εταιρεία το 2021 προβλέπεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών 43,2 εκατ. ευρώ, με αρνητικό EBITDA 10,12 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 η εκτίμηση για τις πωλήσεις είναι 35,27 εκατ. ευρώ με αρνητικό EΒΙΤDA 24,7 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το παρατεταμένο lockdown από τον Νοέμβριο του 2020 και η λειτουργία της αγοράς με περιοριστικά μέτρα στη συνέχεια θέτουν υπό αμφισβήτηση ορισμένες προβλέψεις.

Αν και δεν αναμένεται άμεσα η απόφαση, εκτιμάται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας περνά στην τελική ευθεία με τη σημερινή συζήτηση, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο γεγονότων που συγκλόνισαν την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, με διαστάσεις χρηματιστηριακές, οικονομικές, δικαστικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Από τον Μάιο του 2018, όταν η έκθεση του αμερικανικού fund QCM άνοιγε τον ασκό του Aιόλου για τα πλασματικά στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie και τα πεπραγμένα των ιδρυτών του ομίλου, της επιχειρηματικής οικογένειας Κουτσολιούτσου, πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει και θα αργήσει η ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο η σημερινή συζήτηση ανατροφοδοτεί τις ελπίδες για διάσωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας στην εταιρεία, σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ύψους 467 εκατ. ευρώ και της εξασφάλισης ενδιάμεσης χρηματοδότησης σε συμφωνία με τους πιστωτές και τους χρηματοοικονομικούς της συμβούλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v