Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia Properties: Μεγάλη και «διπλή» η αύξηση κεφαλαίου τον Απρίλιο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο real estate θα επιδιώξει να διαδραματίσει τα αμέσως επόμενα χρόνια η πρώην Pasal. «Διπλή» και μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον προσεχή Απρίλιο. Στο 8% η μέση απόδοση ενοικίου των ακινήτων της.

Premia Properties: Μεγάλη και «διπλή» η αύξηση κεφαλαίου τον Απρίλιο

Την αλλαγή της ονομασίας της σε Premia Properties αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Pasal Development, θέλοντας να δώσει το στίγμα της «επόμενης μέρας», μετά από την προσέλκυση νέου βασικού μετόχου (Sterner Stenhus των κ.κ. Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη), και από τη διεύρυνση της διοικητικής της ομάδας.

Ήδη, η εισηγμένη εταιρεία κατέχει ακίνητα αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογείται τον προσεχή Απρίλιο.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ΑΜΚ, η οποία θα συνδυάζει εισφορά σε είδος (ακινήτων του βασικού μετόχου) και καταβολή μετρητών με στόχο την αύξηση του αριθμού των μετόχων της εταιρείας, ιδιωτών και θεσμικών» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Κων/νος Μαρκάζος, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ηλίας Γεωργιάδης ανέφερε:

«Στρατηγική μας είναι τα επόμενα χρόνια να ανεβάσουμε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ (εκμετάλλευση οικονομικών κλίμακας), δίνοντας πολύ μεγάλο βάρος στο ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Δεν ενοχλεί το βασικό μέτοχο αν η ανάπτυξη της εταιρείας σημάνει και μείωση του ποσοστού του από το 75% που είναι σήμερα. Στη Σουηδία λένε ότι σε μια εισηγμένη εταιρεία, καλό είναι ο βασικός μέτοχος να έχει ποσοστό γύρω στο 30% με 40%».

Η Premia Properties έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στους αποθηκευτικούς χώρους (logistics), στα big boxes (π.χ. super markets) και στα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία), μέσα από την απόκτηση ποιοτικών ακινήτων, ελκυστικού yield, τα οποία είναι εκμισθωμένα για μεγάλη χρονική περίοδο σε επιχειρήσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Η μέση ετήσια απόδοση ενοικίου των ακινήτων της εισηγμένης εταιρείας κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 8%, ενώ στόχος είναι οι νέες τοποθετήσεις να γίνουν σε yields της τάξεως του 7,5% και άνω με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς (πορεία οικονομία, δανειοδοτήσεις), ανάλογα βέβαια με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Premia Properties ανέφερε:

  • Οι τομείς ακινήτων στους οποίους είναι τοποθετημένη η εταιρεία δεν έχουν πληγεί από την τρέχουσα πανδημία, όπως άλλες κατηγορίες του real estate.
  • Θα επιδιωχθεί να συνεχιστεί η προσέλκυση νέων μετόχων, μέσα από την εισφορά ακινήτων από επιχειρήσεις που δεν έχουν ως βασική δραστηριότητα το real estate.
  • Η εταιρεία βλέπει θετικά τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται και μάλιστα όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v