Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Μεγάλο πράσινο deal με εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,48 GW

(upd) Εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 1,48 GW από την «Εγνατία Γκρουπ» ανακοίνωσε η Mytilineos. Ηλιακά πάρκα σε 12 περιφερειακές ενότητες, προϋπολογισμού 888,1 εκατ. ευρώ. Το project έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Mytilineos: Μεγάλο πράσινο deal με εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,48 GW

Σε πρωταγωνιστή της ενεργειακής μετάβασης μετατρέπει τη Mytilineos η συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων της «Εγνατία Γκρουπ», συνολικής ισχύος 1,48 GW (Γιγαβάτ).

Η εισηγμένη ανακοίνωσε, όπως προανήγγειλε το Euro2day.gr, το deal με την προαναφερόμενη εταιρεία, η οποία διαθέτει πληθώρα έργων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών.

Το χαρτοφυλάκιο που περνά στη Mytilineos αφορά σε άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων που πρόκειται να αναπτυχθούν σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Το επενδυτικό σχέδιο της «Εγνατία Γκρουπ» είχε ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι ύψους 888,1 εκατ. ευρώ και αφορά στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

Η κίνηση της Mytilineos εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας των δραστηριοτήτων της σταδιακά το 2030 και απόλυτα το 2050. Οι στόχοι αυτοί και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο σε εκδήλωση που διοργανώνει η εταιρεία.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της εισηγμένης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, περιλαμβάνει και την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Η Mytilineos μέσα από την ανάληψη τέτοιων επενδυτικών σχεδίων στο εξωτερικό έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US), στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ανακοινώνει τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η MYTILINEOS θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.

Η Εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε.. H MYTILINEOS, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος.

Το συνολικό κόστος για τη MYTILINEOS, τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μία ακόμα «πρωτιά» ενόψει της ελληνικής Ενεργειακής Μετάβασης, η MYTILINEOS συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, η ανάπτυξη της MYTILINEOS στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών είναι πλέον δυναμική και πλουραλιστική, όπως άλλωστε ορίζουν οι επιταγές της σύγχρονης και αποδοτικής ενεργειακής διαχείρισης.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

  • 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης
  • 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)
  • 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

Α.Π.Ε. στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

  • 400 MW σε φάση κατασκευής, 120 MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021
  • 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)
  • 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022
  • 4.000 MW σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης

Αποθήκευση Ενέργειας

  • 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)
  • 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της MYTILINEOS, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή. Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v