Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρώνουν τα ακριβά smartphones εν μέσω πανδημίας

Οι εταιρείες σπεύδουν να φέρουν άμεσα συσκευές με τιμές πάνω από 1.000 ευρώ και οι προπαραγγελίες σαρώνουν. Ο ανταγωνισμός έχει πλέον μεταφερθεί στα 5G κινητά με σαφώς μεγαλύτερο κόστος. Κυριαρχούν τέσσερις κατασκευαστές.

Σαρώνουν τα ακριβά smartphones εν μέσω πανδημίας

Μπορεί την οικονομική κρίση να διαδέχθηκε η πανδημία ωστόσο οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να ανανεώνουν τα κινητά τους τηλέφωνα και μάλιστα στρέφονται στα πιο ακριβά.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το 2020 οι εγχώριοι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα, αλλά πιο ακριβά smartphones, τάση η οποία φέτος αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με μικρή αύξηση των πωλήσεων.

Όπως διαφαίνεται, από με τα μερίδια, η αγορά στη χώρα μας κυριαρχείται από τέσσερις  κατασκευαστές (Samsung, Xiaomi, Huawei και Apple).

Αν και η μείωση στις πωλήσεις συσκευών διαμορφώθηκε στο 10%, η συνολική αξία της αγοράς των smartphones κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 517 εκατ. ευρώ έναντι 523 εκατ. ευρώ που είχε «κλείσει» το 2019. Αυτό δείχνει άνοδο στη μέση τιμή πώλησης, τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να προτιμούν να αγοράζουν smartphones με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η «υψηλή» κατηγορία (με κόστος πάνω από 600 ευρώ) έφθασε να αντιπροσωπεύει το 36% των πωλήσεων, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν αρκετά μοντέλα με τιμή πώλησης πάνω από τα 1.000 ευρώ!

Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη Παρασκευή στη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης η Samsung εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, όσον αφορά την αξία των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ότι, πλέον, ένας από τους βασικούς άξονες στους οποίους θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο κορεατικός κολοσσός είναι τα smartphones με δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G. Αποκάλυψε δε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι 5G συσκευές που διετέθησαν στην ελληνική αγορά είχαν μερίδιο της τάξεως του 30% όσον αφορά την αξία πωλήσεων.

Ο κορεατικός κολοσσός διαθέτει πλέον μία αρκετά μεγάλη γκάμα 5G συσκευών, οι οποίες, καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος τιμών. Σημειώνεται πως η Samsung ξεκίνησε την εμπορική διάθεση του Galaxy A32 5G, ένα smartphone με δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5ης γενιάς, το κόστος απόκτησης του οποίου ξεκινά από τα 279 ευρώ.

Το 2020 η συνολική αξία των πωληθέντων συσκευών διαμορφώθηκε στα 517 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2019 που ήταν στα 523 εκατ. ευρώ. Η Samsung παρέμεινε στην πρώτη θέση με μερίδιο 37% με βάση την αξία και 33,2% με βάση τα τεμάχια που διετέθησαν.

Η φετινή χρονιά δείχνει να έχει ξεκινήσει καλά για τη Samsung με τις πωλήσεις των μοντέλων της νέας σειράς Galaxy S21 να έχουν ξεπεράσει τα 6.000 τεμάχια σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις (61%) είναι το Galaxy S21 Ultra, το πιο ισχυρό και ακριβό από τα νέα smartphones της Samsung.

Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για ενίσχυση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών και στην Ελλάδα για τις πιο ακριβές και premium συσκευές.

Ποιοι πούλησαν τα περισσότερα smartphones

Με βάση τα πωληθέντα τεμάχια, στην πρώτη θέση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το 2020 ήταν η Samsung με ένα μερίδιο που κινήθηκε λίγο πάνω από το 33% (από 31% το 2019) με την Xiaomi να περνά στη δεύτερη θέση έχοντας «εκτοξεύσει το μερίδιο της στο 28% από 17%. Μάλιστα, πολλοί παρατηρητές αναρωτιούνται πλέον αν η Xiaomi θα καταφέρει το 2021 να ανέβει στην πρώτη θέση, μία εξέλιξη που θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Huawei που κατάφερε πάντως να διατηρήσει -για το σύνολο της χρονιάς- σε σχετικά καλά επίπεδα το μερίδιο της, ήτοι στο 17% όταν το 2019 είχε κινηθεί πάνω από το 24%. Πάντως, οι ίδιες πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το α’ εξάμηνο του 2020 η Huawei κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο μισό.

Όσον αφορά στην Apple, αύξησε το μερίδιο της κοντά στα επίπεδα του 8,5% από λίγο κάτω από 7%, χάρη κυρίως στην πολύ καλή πορεία τόσο του iPhone SE όσο και των πρόσφατων μοντέλων της σειράς iPhone 12.
Από εκεί και πέρα, η Honor κατάφερε να έχει ένα σχετικά καλό μερίδιο κινούμενη στα επίπεδα του 3,5% από περίπου 4% που ήταν το 2019.

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, αξιοπρόσεκτο είναι το περίπου 2,5% της Alcatel (από 2%), ενώ γενικότερα οι πιο μικροί «παίκτες» κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω του 2%. Το ενδιαφέρον για το 2021 είναι αν κατασκευαστές όπως η Realme και η OnePlus θα καταφέρουν να κινηθούν σε επίπεδα πάνω από το 3%.

Το 5G

Η τεχνολογία του 5G αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα -αν και σε περιορισμένη ακόμη κλίμακα- και για την Ελλάδα. Με τη σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των δικτύων 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών των συσκευών που υποστηρίζουν το 5G, και οι Έλληνες χρήστες θα αρχίσουν να μπαίνουν στη νέα εποχή.

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner Inc., το 35% των smartphones, που θα διατεθούν διεθνώς το 2021, θα είναι τεχνολογίας 5G.

Η Gartner προβλέπει πωλήσεις 5G smartphones της τάξης των 539 εκατ. μονάδων παγκοσμίως το 2021, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικών πωλήσεων smartphones. Το 2020 εκτιμάται ότι διατέθηκαν στη διεθνή αγορά 213,260 εκατ. 5G smartphones έναντι μόλις 16,705 εκατ. συσκευών το 2019.

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά smartphones αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το 2021, με τις πωλήσεις να φθάνουν το 1,5 δισ., αυξημένες κατά 11,4% έναντι του 2020. Το 2020 η παγκόσμια αγορά smartphones σημείωσε πτώση 10,5% λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, αλλά αναμένεται να ανακάμψουν το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v