Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βερύκιος (ΤΧΣ): Δεν έχουμε λάβει απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι το Ταμείο θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εις γνώσιν του ΤΧΣ οι αντιρρήσεις για την πώληση. Τι είπε για την ΑΜΚ της Πειραιώς.

Βερύκιος (ΤΧΣ): Δεν έχουμε λάβει απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξετάζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς προς το παρόν να έχει λάβει απόφαση. Αυτό διευκρίνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση, από επίσημα χείλη, ότι το ΤΧΣ, ως μεγαλομέτοχος της Εθνικής, θα κληθεί να βγάλει... τα κάστανα από τη φωτιά περί της αποδοχής ή μη της δεσμευτικής προσφοράς, την οποία έχει υποβάλει η CVC Capital Partners για την αγορά του 80% ή του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, δεν έλαβε, όπως αναμενόταν, απόφαση για την αποδοχή της προσφοράς. Η στάση του ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, όπως εξήγησε η στήλη Χαμαιλέων καθώς το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη στάση του.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της αποδοχής ή απόρριψης της προσφοράς, μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Επιφυλάξεις που θα ξεπεραστούν, αν το ΤΧΣ, ως μεγαλομέτοχος (40,3%) της Εθνικής, κρίνει ότι δεδομένων των συνθηκών, η προσφορά της CVC πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση άρθρων του νόμου, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, ο κ. Βερύκιος διευκρίνισε ότι το Ταμείο δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το θέμα, χωρίς να αναφερθεί στο αν έχει παραδοθεί ή όχι η γνωμοδότηση της Deloitte περί του δίκαιου και εύλογου του προσφερόμενου τιμήματος.

Ανέφερε, πάντως, ότι είναι εις γνώσιν του Ταμείου οι αντιρρήσεις -πολιτικές και εργαζομένων της ασφαλιστικής- για την πώληση, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει συναντηθεί με εκπροσώπους εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική κάλυψη στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, που προβλέπει το συζητούμενο σχέδιο νόμου, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, για να πάρει πάνω του το ΤΧΣ την ευθύνη της αποδοχής ή μη της προσφοράς, την οποία έχει καταθέσει η CVC.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τη στιγμή, μάλιστα, που στον διαγωνισμό συμμετείχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος και το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται κατά τουλάχιστον 50% της καθαρής θέσης της ασφαλιστικής.

Για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, ο κ. Βερύκιος τόνισε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να τοποθετηθεί καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, ενώ τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων, που επιφέρει στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου το σχέδιο νόμου καθώς προάγουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Σημείωσε ότι στόχος του Ταμείου είναι να αποεπενδυθεί από τις συστημικές τράπεζες, χωρίς αυτή η κίνηση να διευρύνει τις ήδη μεγάλες ζημιές που έχει καταγράψει και οι τροποποιήσεις βελτιώνουν τις προϋποθέσεις της παραπάνω στόχευσης. Εκτίμησε, δε, ότι πιθανώς το ταμείο να μπορέσει να ανακτήσει μέρος των συσσωρευμένων ζημιών.

Η καθαρή θέση του ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και τα ταμειακά του διαθέσιμα πέριξ του 1,4 δισ. ευρώ, δίνοντας, κατά τον ίδιο, την ευχέρεια συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v