Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2021

Mαύρος καπνός για Εθνική Ασφαλιστική, ο Αστακός και το ναυάγιο Shelman

Mαύρος καπνός για Εθνική Ασφαλιστική, ο Αστακός και το ναυάγιο Shelman

ETE-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Ούτε σήμερα αναμένεται να λάβει απόφαση το Δ.Σ. της Εθνικής για την αποδοχή ή μη της προσφοράς, που κατέθεσε η CVC Capital Partners, για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η μη λήψη απόφασης είναι περίπου προδιαγεγραμμένη καθώς το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν έχει επισημοποιήσει τη στάση του, ως μεγαλομέτοχου της τράπεζας, παρότι φέρεται να έχει λάβει τη γνωμάτευση της Deloitte για το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της αποδοχής ή απόρριψης της προσφοράς, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την αποδοχή της από αρκετά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας.

 

ALPHA-ΑΣΤΑΚΟΣ: Κοντά στην ολοκλήρωση μιας πώλησης, την οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια, είναι η Alpha Bank.

Σχήμα επενδυτών, που περιλαμβάνει και operator, έχει καταθέσει προσφορά για την αγορά του λιμένα Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να τον μετατρέψει σε βάση για mega yachts.

 

SHELMAN: Την… τύχη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας φαίνεται να ακολουθεί το εγχείρημα για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ξυλείας της Shelman στην Κομοτηνή.

Ένα χρόνο μετά τη συνάντηση των φορέων της Ροδόπης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά τη σειρά σχετικών δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, η υπόθεση της επαναλειτουργίας της μονάδας που θα δημιουργούσε 150 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ακριτική περιοχή (και πολλές έμμεσες) εξακολουθεί να βρίσκεται στο… σημείο μηδέν.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα όσα δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο ταμίας του Εμπορικού Κέντρου Κομοτηνής Γιώργος Χατζηαθανασίου: Πρώτον, το θέμα έχει βαλτώσει, δεύτερον, όσο περνά ο χρόνος, η δυνατότητα επαναλειτουργίας της μονάδας μειώνεται και τρίτον, φαίνεται πως βαδίζουμε προς επανάληψη του αποτελέσματος που είχε το εγχείρημα επαναλειτουργίας των μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (σήμερα επιχειρείται η πώληση «βίδα βίδα»).

Ο κ. Χατζηαθανασίου -ο οποίος είναι μεταξύ άλλων και πρώην εργαζόμενος της Shelman- δήλωσε πως υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον από την EPS Wood σε συνεργασία με fund από τη Μέση Ανατολή (φέρεται να είναι το Mabudala), αλλά δεν κατέστη εφικτή η λύση χρηματοδότησης του project από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οπότε το fund αποχώρησε και το ενδιαφέρον της EPS Wood φαίνεται να έχει καταστεί… θεωρητικό.

ΥΓ1: Το θέμα είναι πολύ πιθανόν να λάβει και πολιτικές διαστάσεις σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο.

ΥΓ2: Τόσο η υπόθεση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας όσο και αυτή της Shelman θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τις πιστώτριες τράπεζες: Είναι πολύ προτιμότερο να επεμβαίνεις -έστω και υφιστάμενος μεγάλο κούρεμα- σε μια υπερχρεωμένη εταιρεία, όταν αυτή βρίσκεται σε λειτουργία, παρά όταν αυτή έχει βάλει λουκέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v