Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία στην ElvalHalcor για τη φετινή χρονιά

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ομίλου. Η ανοδική ζήτηση, τα διευρυμένα μερίδια αγοράς, το «ξεμπλοκάρισμα» στις ΗΠΑ και οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα αλουμινίου.

Αισιοδοξία στην ElvalHalcor για τη φετινή χρονιά

Ριζική ανατροπή του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο μισό του 2020 κατάφερε να επιτύχει η ElvalHalcor στο τελευταίο τέταρτο του έτους, με αποτέλεσμα ο εισηγμένος όμιλος να καλύψει σχεδόν το σύνολο των απωλειών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, κερδίζοντας παράλληλα μερίδια αγοράς έναντι σημαντικών διεθνών ανταγωνιστών του.

Ειδικότερα, ενώ το πρώτο περυσινό εξάμηνο είχε κλείσει -λόγω της πανδημίας- με μείωση όγκου πωλήσεων κατά 5,8% (-2,2% στον κλάδο χαλκού και -10,3% σε αυτόν του αλουμινίου), στο σύνολο τελικά της οικονομικής χρήσης οι απώλειες περιορίστηκαν μόλις στο 0,9%. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η ElvalHalcor να ανεβάσει τις πωλήσεις της κατά 18,3% στα προϊόντα αλουμινίου και κατά 9,7% στα προϊόντα χαλκού, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη αποδίδουν την πολύ καλή επίδοση του τελευταίου περυσινού τριμήνου τόσο στην ανάκαμψη της ζήτησης που παρατηρήθηκε στη διεθνή αγορά όσο και στη διεύρυνση μεριδίων αγοράς, η οποία ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς προκύπτει και από συγκρίσεις επιδόσεων με γνωστούς διεθνείς 0μίλους, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της ElvalHalcor το 2020 υποχώρησαν κατά 0,8% σε αξία (από 2,044 σε 2,028 δισ. ευρώ) και κατά 0,9% σε όγκο, το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 136 εκατ. ευρώ (έναντι 140,2 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 41,3 εκατ. στα 28,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν δεν συνυπολογιστεί το μη λειτουργικό αποτέλεσμα των αποθεμάτων (-11,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019), τότε η ουσιαστική μείωση της κερδοφορίας περιορίστηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Άλλο σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα το 2020 ήταν η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 116 εκατ. ευρώ (94 εκατ. στην Elval και 22 εκατ. ευρώ στη Halcor), με την Elval να έχει ήδη δρομολογήσει νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022.

Δυναμικό ξεκίνημα

Το 2021 ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για την ElvalHalcor, με αποτέλεσμα -παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία- οι προοπτικές να διαγράφονται ευνοϊκές, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του έτους.

Ειδικότερα, παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την πορεία του εισηγμένου ομίλου είναι κυρίως οι παρακάτω:

  • Πρώτον, η ικανοποιητική ζήτηση που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν την εικόνα του τελευταίου τριμήνου του 2020. Η ισχυρή ζήτηση σε όγκους συνοδεύεται και από αύξηση στις διεθνείς τιμές των μετάλλων, παράγοντας που μπορεί μεν να μην επηρεάζει τη λειτουργική κερδοφορία του ελληνικού ομίλου, πλην όμως αποτελεί ένδειξη για το κλίμα που επικρατεί στη διεθνή οικονομία.
  • Δεύτερον, η χαμηλότερη βάση σύγκρισης για τις φετινές επιδόσεις, λόγω των σχετικά χαμηλότερων πωλήσεων που σημειώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
  • Τρίτον, η ElvalHalcor απαλλάχθηκε πρόσφατα από οποιαδήποτε δασμολογική επιβάρυνση από τις αμερικανικές αρχές (Υπουργείο Εμπορίου) στα προϊόντα κοινού φύλλου αλουμινίου, σε αντίθεση με εταιρείες άλλων χωρών στις οποίες επιβλήθηκαν σχετικές επιβαρύνσεις. Η ουσία είναι ότι η ElvalHalcor έχει πλέον τη δυνατότητα να επανατοποθετηθεί με αξιώσεις στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει σημαντικά μέσα στο 2020.
  • Τέταρτον, οι δασμοί που αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά προϊόντα έλασης αλουμινίου.

Πέραν αυτών, ο εισηγμένος όμιλος συνεχίζει τη στρατηγική του για αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας σε προϊόντα αλουμινίου και χαλκού υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις της ζήτησης και ιδιαίτερα στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v