Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η Ομηρος ΑΕΒΕ για τη νοθεία της φέτας στη Γερμανία

Πού αποδίδει η εγχώρια βιομηχανία γάλακτος το θέμα που προέκυψε στη γερμανική αγορά. Διαψεύδει ότι παραιτήθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. Ανακλήθηκε η πιστοποίηση Φετα ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα. Τι έδειξαν οι έρευνες των ανεξάρτητων εργαστηρίων στη Γερμανία.

Πώς απαντά η Ομηρος ΑΕΒΕ για τη νοθεία της φέτας στη Γερμανία

Σε βιομηχανικό λάθος της συσκευασίας αποδίδει η Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ το θέμα που έχει προκύψει με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση των φορέων του κλάδου για να προστατευθεί η φήμη του ελληνικού τυριού με μεγάλη συμβολή στις εγχώριες εξαγωγές.

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν η ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ο ΣΕΒΓΑΠ, προαναγγέλλοντας αυστηρότατη έρευνα, σε συνέχεια της δειγματοληπτικής έρευνας από δυο εργαστήρια στη Γερμανία.

Η εταιρία σημειώνει ότι «ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα», ενώ διαψεύδει ότι παραιτήθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η ανακοίνωση της Ομηρος

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και τη σημερινή συνάντηση του Φορέα, αναφορικά με νοθεία φέτας από ελληνική εταιρεία εξαγωγών στη Γερμανία και προκειμένου να μειώσουμε την αγωνία πολλών για το αν θα «δοθούν ονόματα στα μανταλάκια» είμαστε εδώ, απαντάμε και ήρθε η ώρα να ξανά συστηθούμε καλύτερα:

Πρόκειται για τη δις βραβευμένη εταιρεία μας «Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ», η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν αλλά προσποιούνται το αντίθετο, εξάγει τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 20 χώρες ανώτερης ποιότητας προϊόντα, τηρώντας πάντοτε όλους τους κανόνες της διεθνούς νομοθεσίας σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως και τη διανομή τους. Με την εφαρμογή συστημάτων οργάνωσης και διαχείρισης ποιότητας και με συνεχείς αυστηρούς ελέγχους αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες γαλακτοβιομηχανίες εντός και εκτός συνόρων. Η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ συνεργαζόμενη με πάνω από 450 πιστοποιημένες φάρμες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και προσφάτως και της Αιτωλοακαρνανίας και 1800 κτηνοτρόφους συλλέγει καθημερινά φρέσκο γάλα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, οι οποίες μάλιστα αυτή τη στιγμή εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου και συνολικές επενδύσεις ύψους 20.000.000 ευρώ.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με αναλύσεις δειγμάτων προϊόντων μας, φέτας, οι οποίες έδειξαν μη επιτρεπτά ποσοστά αγελαδινού γάλακτος η εταιρεία μας ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα.

Και πραγματικά είναι απορίας άξιο πως μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα λάμβανε κανείς την απόφαση εδώ στην «ΟΜΗΡΟΣ» να προβεί σε «νοθεία» φέτας όπως επικαλούνται καταστρέφοντας έτσι εύκολα όλα όσα τόσα χρόνια έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και είμαστε βέβαιοι πως είναι σε όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι με αυτή την ιστορία, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες.

Σε ότι αφορά όλους αυτούς που αυτές τις ημέρες επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την εταιρεία και τους εργαζόμενους της, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία της φήμης και της αξιοπρέπειάς μας.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι ουδεμία παραίτηση υπήρξε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας της εταιρείας μας».

Ανάκληση της πιστοποίησης «Φέτα ΠΟΠ» στην Ομηρος ΑΕΒΕ

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προέβη σήμερα, σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» σε εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία παρήγαγε και διακίνησε το προϊόν στο εξωτερικό χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του, όπως αυτές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 313025/ΦΕΚ Β 8/11.02.94 Υπουργική Απόφαση της αναγνώρισης του, παραβαίνοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Πρόκειται για την βιομηχανία γάλακτος Ομηρος ΑΕΒΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος, προσθέτοντας ότι ανακάλεσε αμέσως την προβληματική παρτίδα. 

Οπως αναφέρει ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, η προσωρινή ανάκληση της Πιστοποίησης ισχύει έως την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης, από την οποία να προκύπτει η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος παραγωγής του προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ».

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει τη σταθερή προσήλωσή του στην διασφάλιση των κορυφαίων προϊόντων της χώρας που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την προστασία του εμβληματικού εθνικού προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» από τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης της αγοράς και των καταναλωτών.

Η δειγματοληπτική έρευνα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου ότι προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στη Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων, σημειώνει η ΔΟΦ σε ανακοίνωσή της.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v