Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Με νέα απομείωση αξίας πουλά την Εθνική Ασφαλιστική

Μετά το πράσινο φως από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή της προσφοράς της CVC. Νέα πρόβλεψη απομείωσης θα πάρει η Εθνική στο δ’ τρίμηνο του 2020, καθώς το τίμημα υπολείπεται της αξίας που αποτιμά την ασφαλιστική στα βιβλία της.

ΕΤΕ: Με νέα απομείωση αξίας πουλά την Εθνική Ασφαλιστική

Την περαιτέρω ζημιά από την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πάρει στο δ' τρίμηνο της χρήσης 2020 η Εθνική Τράπεζα, δίνοντας έμπρακτο σήμα ότι το πολυετές σίριαλ πώλησης τελείωσε και η μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική περνά υπό τον έλεγχο της CVC Capital Partners.

Μετά το πράσινο φως, που άναψε στις 24 Μαρτίου το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Δ.Σ. της Εθνικής αποδέχθηκε την προσφορά του private equity fund, η οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική χαμηλότερα από τα 550 εκατ. ευρώ, που την έχει στα βιβλία της η Eθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η συνολική προσφορά της CVC αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική κοντά στα 480 εκατ. ευρώ. Μέρος, όμως, της προσφοράς αφορά στο upfront fee για τη 12ετή αποκλειστική διάθεση προϊόντων της ασφαλιστικής από το δίκτυο της τράπεζας. Το έσοδο του upfront fee εγγράφεται από την τράπεζα. Έτσι, η Εθνική θα πάρει στο δ' τρίμηνο της χρήσης 2020 νέα απομείωση αξίας για την Εθνική Ασφαλιστική, αξιοποιώντας τα κέρδη-ρεκόρ που είχε πέρσι από ανταλλαγές και πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Τυπικά, η έγκριση της μεταβίβασης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC θα δοθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που πρόκειται να συγκληθεί εντός Απριλίου. Με το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει το 40,3% της Εθνικής, να έχει ταχθεί, έστω με επιφυλάξεις μελών του Γενικού Συμβουλίου, υπέρ της αναγκαιότητας να ολοκληρώσει η Εθνική τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει έναντι της DG Comp, η έγκριση της πώλησης θεωρείται δεδομένη.

Το ιστορικό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης

Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής επανεκκινήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, η υποβολή, όμως, δεσμευτικών προσφορών συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη, τον περασμένο Μάρτιο. Η CVC Capital Partners ήταν η μοναδική που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, με αιρέσεις, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας όσον αφορά στην οικονομική επίπτωση της πανδημίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Εθνική απευθύνθηκε, εκ νέου, στη CVC, ζητώντας αναθεωρημένη προσφορά. Η προσφορά δεν ικανοποίησε την Εθνική αλλά με δεδομένο ότι η DG Comp δεν έδειξε πρόθυμη να χορηγήσει νέα παράταση, δεν υπήρχαν περιθώρια να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκαρπος και να κινηθεί νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Ακολούθησε μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση, η οποία ολοκληρώθηκε πρακτικά τον προηγούμενο μήνα, όταν Εθνική και CVC συμφώνησαν να μεταβιβασθεί το 90% αντί του αρχικώς συμφωνηθέντος 80% και να αυξηθεί η διάρκεια της σύμβασης bancassurance. Κινήσεις που συντείνουν στην αύξηση των συνολικών -βραχυπρόθεσμων- ανταλλαγμάτων για την Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v