Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Vantage Towers Greece

Στα 288 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 38% της εταιρείας που πλέον ανήκει στη Vantage Towers. Πωλητής η μητρική της Wind Hellas, Crystal Almond. Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Vantage Towers Greece

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 38% της Vantage Towers Greece που κατείχε η μητρική της Wind Hellas, Crystal Almond, ανακοίνωσε η Vantage Towers. Πρόκειται για την εταιρεία που ιδρύθηκε από τον όμιλο της Vodafone για τη διαχείριση των «πύργων» που φιλοξενούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η συναλλαγή έγινε με βάση τα όσα προβλέπονταν στη συμφωνία ίδρυσης της Vantage Towers Greece από τη Vodafone Greece και της Wind Hellas. Κατά την ίδρυση της εταιρείας, η Vodafone ήλεγχε το 62%, το οποίο μεταβιβάστηκε στη Wantage Towers και η Crystal Almond τo 38%. Μετά τη σύσταση της εταιρείας, η Crystal Almond έλαβε το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. H Vodafone και στη συνέχεια η Vantage Towers είχε δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την αγορά του 38% της Crystal Almond έναντι 288 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προέβλεπε πως με την εισαγωγή της Vantage Towers σε χρηματιστηριακή αγορά, η Crystal Almond θα αγόραζε μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ στην τιμή του IPO και στη συνέχεια θα ενεργοποιούνταν το call option για το 38% της ελληνικής θυγατρικής.

Η μετοχή της Vantage Towers ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στις 18 Μαρτίου και χθες, 25 Μαρτίου, ανακοινώθηκε και η αγορά του 38% της ελληνικής εταιρείας.

Η Vantage Towers Greece ανήκει στη Vantage Towers, τη θυγατρική της Vodafone στην οποία έχει μεταφερθεί η διαχείριση 46.000 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οκτώ χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Vantage Towers, μετά τη Γερμανία και την Ισπανία. Ο όμιλος διαχειρίζεται συνολικά περισσότερους από 45,4 χιλιάδες σταθμούς βάσης σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μία από τις πέντε μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις που ξεκίνησε το 2020.
Τόσο η Vodafone Ελλάδος όσο και η Wind Hellas έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών με τη Vantage Towers Greece, με τους ίδιους όρους για τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η αρχική διάρκεια των συμφωνιών είναι οκταετής με τρεις ανανεώσεις, των οκτώ ετών η καθεμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2021, που λήγει στις 31 Μαρτίου, τα έσοδα της Vantage Towers Greece υπολογίζονται στα 95 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Vantage Towers είναι ένα εγχείρημα που θα τονώσει τον ανταγωνισμό, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά και θα την ευθυγραμμίσει με τις σύγχρονες εξελίξεις και τη διεθνή τάση των εταιρειών πύργων στις τηλεπικοινωνίες. Στόχος της Vantage Towers είναι να ενθαρρύνει τις απαραίτητες συνέργειες με σκοπό να «ξεκλειδώσει» αξία, να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των υποδομών της και να αντλήσει κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις μεγαλύτερης έκτασης σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μία τέτοια επιχειρηματική προσέγγιση θα δοκιμαστεί στη χώρα. Η εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας αγοράς: της εκμίσθωσης παθητικών υποδομών στην Ελλάδα που θα έρθει να υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύων, συμβάλλοντας σε μια πιο ψηφιακή Ελλάδα και στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο χάρη στην συνεγκατάσταση υποδομών.

Ο Vivek Badrinath, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers, δήλωσε: «Σήμερα υλοποιούμε την πλήρη εξαγορά της Vantage Towers Greece, της μεγαλύτερης εταιρείας πύργων στη χώρα. Με σημαντικές δεσμεύσεις από δύο ηγετικούς ελληνικούς παρόχους κινητών επικοινωνιών, η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές μας, που θα συμβάλει σε καλύτερη συνδεσιμότητα και μία βιώσιμη ψηφιοποίηση στην Ευρώπη».

Ο Αθανάσιος Έξαρχος, γενικός διευθυντής της Vantage Towers Greece, τόνισε: «Η σημερινή εξαγορά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για τη Vantage Towers Greece. Το ισχυρό και κορυφαίο στην αγορά χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 5.000 χώρων στην Ελλάδα υποστηρίζει την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων και νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με τον πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v