Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερισματικό «μαξιλάρι» τριετίας για την ΕΧΑΕ

Χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις το 2021 για την ΕΧΑΕ, λόγω των αυξημένων χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και των επικείμενων κεφαλαιακών εκδόσεων. «Μαξιλάρι» καλών μερισμάτων για τουλάχιστον 2-3 ακόμη χρόνια.

Μερισματικό «μαξιλάρι» τριετίας για την ΕΧΑΕ

Το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την εισηγμένη, καθώς ανακοίνωσε μείωση κύκλου εργασιών από τα 33,37 στα 30,74 εκατ. ευρώ και πτώση καθαρών κερδών από τα 6,08 στα 3,87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με πέρυσι έχει ξεκινήσει η φετινή οικονομική χρήση για την ΕΧΑΕ, καθώς από την αρχή του έτους έως σήμερα η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 75,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 15% από τη μέση ημερήσια επίδοση ολόκληρου του 2020 (65,823 εκατ. ευρώ), αλλά και από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (1/1 έως 28/3/2020).

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη μελλοντική εξέλιξη της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών (από αυτήν επηρεάζονται σε πολύ σημαντικό βαθμό τα έσοδα και τα κέρδη της EΧΑΕ), θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι κατά την περυσινή χρονιά (βάση σύγκρισης) το πρώτο τρίμηνο και το τελευταίο δίμηνο χαρακτηρίστηκαν από υψηλές επιδόσεις, ενώ αντίθετα κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή δραστηριότητα ήταν αναιμική.

Επιπλέον, θετικά αναμένεται να επιδράσει στα αποτελέσματα της ΕXΑΕ και η όποια κινητικότητα παρατηρηθεί στο μέτωπο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, της Αεροπορίας Αιγαίου και πολύ πιθανόν της Ελλάκτωρ, ενώ ζητούμενο είναι το αν οι αντίστοιχες κινήσεις των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών θα γίνουν φέτος ή μέσα στο 2022.

Επίσης, πρόσφατα έλαβε χώρα η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife και το εταιρικό ομόλογο της Motor Oil, ενώ έως το τέλος της χρονιάς πιθανολογούνται βάσιμα οι αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις από την Housemarket (Όμιλος Fourlis) και την Premia Properties (πρώην Pasal Development).

Παράλληλα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020, η ΕΧΑE σημείωσε καθαρά κέρδη 3,87 εκατ. ευρώ και αποφάσισε να διανείμει στους μετόχους της 8,45 εκατ. ευρώ (0,07 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή και ισόποση επιστροφή κεφαλαίου, έναντι αθροιστικού ποσού 0,16 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι), δηλαδή ποσό υψηλότερο κατά 4,6 εκατ. ευρώ από την ετήσια κερδοφορία της εισηγμένης.

Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η ΕXΑΕ εκτός από τη φετινή χρήση, μπορεί για τουλάχιστον δύο με τρία ακόμη έτη να μοιράζει στους μετόχους της ποσά αρκετά υψηλότερα από την εκάστοτε κερδοφορία της.

Και αυτό γιατί η εισηγμένη έκλεισε το 2020 με μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και διαθέσιμα ύψους 68 εκατ. εκατ. ευρώ, τα οποία θα μειωθούν γύρω στα 59,5 εκατ. ευρώ, όταν αφαιρεθεί το ποσό της συνολικής χρηματικής διανομής που θα δοθεί φέτος στους μετόχους.

Τώρα, αν από τα 59,5 αυτά εκατ. ευρώ αφαιρεθούν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, που περίπου αντιστοιχούν στα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια που πρέπει να διαθέτει η ΕXΑΕ, τότε απομένει ένα ποσό της τάξεως των 19-20 εκατ. ευρώ, το οποίο επιτρέπει -σύμφωνα με αναλυτές- την υιοθέτηση «γενναιόδωρων» μερισματικών πολιτικών για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, ακόμη και αν η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών διατηρηθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v