Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Μπαίνει στην κούρσα των διαγωνισμών του Δημοσίου

Προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς, δηλώνει η εταιρεία. Οι επόμενες κινήσεις της και οι προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις στο 5G και η επέκταση του δικτύου σε πανελλαδική κλίμακα.

Vodafone: Μπαίνει στην κούρσα των διαγωνισμών του Δημοσίου

Με το βλέμμα στους δημόσιους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να προκηρυχτούν το επόμενο χρονικό διάστημα βρίσκεται η Vodafone, η οποία θεωρεί ότι το 5G και οι προηγμένες τεχνολογίες αποτελούν το «εισιτήριο» της χώρας για το τελευταίο τρένο προς την ψηφιοποίηση.
Μιλώντας στο Euro2day.gr, η Κάτια Σταθάκη, Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business, τόνισε ότι το 5G θα εξασφαλίσει στη χώρα και τις επιχειρήσεις τη μετάβαση στη βιομηχανική επανάσταση. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον της εταιρείας στους διαγωνισμούς του Δημοσίου για ψηφιοποίηση, υποστήριξε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αναπτυχθεί μεγάλη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση με την ανάπτυξη ειδικής διεύθυνσης στην εταιρεία. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Vodafone είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και το 2010, όταν ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ τον διαγωνισμό για τους «έξυπνους μετρητές» -ο οποίος και τελικά κηρύχθηκε άγονος. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τη Vodafone και στον νέο διαγωνισμό που αναμένεται μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού, αλλά και από αντίστοιχες πρωτοβουλίες εταιρειών ύδρευσης.

Ειδικότερα, είπε ότι με την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τις εταιρείες ύδρευσης θα έμπαινε φραγή σε απώλειες πόρων του συστήματος, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν υπηρεσίες που θα άλλαζαν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως π.χ. η πώληση προπληρωμένων προϊόντων για την αγορά ρεύματος, όπως ακριβώς γίνεται στην καρτοκινητή.

Το Ιδιωτικό Δίκτυο Κινητής στον OΛΠ

Πρωτοποριακό έργο το οποίο θα αντιγράψουν σύντομα πολλές ακόμα επιχειρήσεις όπως αεροδρόμια, λιμάνια κέντρα logistics και δημόσιες επιχειρήσεις, χαρακτήρισε η κα Σταθάκη το ιδιωτικό δίκτυο κινητής στον ΟΛΠ.
Το δίκτυο που υλοποίησε μέσα σε μόλις 3 μήνες η Vodafone Ελλάδος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (OΛΠ) και τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), έχει χρησιμοποιήσει το πιο προηγμένο εξοπλισμό παγκοσμίως. Περιλαμβάνει 11 ιδιωτικούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, 2.000 τερματικά και αισθητήρες, 2 Data Centers και 80 διασυνδέσεις οπτικών ινών. Η χωρητικότητα του δικτύου φθάνει στα 3 Gbps και το σημαντικό είναι ότι στο δίκτυο αυτό δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από τρίτους χρήστες και κατά συνέπεια, δεν επηρεάζεται η ταχύτητα που προσφέρει. Οι δυνατότητες του δικτύου είναι εντυπωσιακές ενώ διαθέτει τριπλό back up καθώς το λιμάνι λειτουργεί χωρίς καμία διακοπή όλο τον χρόνο.

Τα οφέλη ήταν άμεσα ορατά καθώς από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του δικτύου, χάρη στην αδιάλειπτη και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων, η βελτίωση στην αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του λιμανιού του Πειραιά είναι σημαντική. Η αποδοτικότητα του λιμανιού αυξήθηκε ενώ σημαντικό είναι ότι δεν σταμάτησε ούτε λεπτό η λειτουργία του λιμανιού.

Το έργο υλοποιείται με τεχνολογίες 4G αλλά υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης σε 5G. Σημαντικό στοιχείο είναι πως το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου στο λιμάνι του Πειραιά και να εισέλθει στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με την κα Σταθάκη, τα ιδιωτικά δίκτυα είναι μία τεχνολογία που θα αξιοποιήσουν πολλές επιχειρήσεις όπως λιμάνια, αεροδρόμια ακόμα και δημόσιοι Οργανισμοί, αλλά και από τον κλάδο των logistics, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα real time εφαρμογών, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα και θα επιφέρουν σημαντική αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση κόστους.

To Ταμείο Ανάκαμψης

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να χάσουν το τρένο της ψηφιοποίησης καθώς είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία ως χώρα να ακολουθήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις» ανέφερε η κα Σταθάκη, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ως εταιρεία δίνουμε προτεραιότητα σε νέα εργαλεία που θα βγάλουν την επιχείρηση από την απομόνωση και θα προχωρήσει σε βελτίωση της ψηφιακής της κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο που μικρές επιχειρήσεις με δερμάτινα είδη διεύρυναν τους ορίζοντές τους στο εξωτερικό και πλέον ντύνουν διασημότητες στο Hollywood» είπε χαρακτηριστικά η κα Σταθάκη.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τρεις άξονες:

  • Συνδεσιμότητα: θα πρέπει να δοθούν χρήματα υπό τη μορφή κουπονιού για την αύξηση της συνδεσιμότητας των επιχειρήσεων, κάτι που χαρακτήρισε ως θεμέλιο λίθο για όλες τις εταιρείες.
  • Να δοθούν χρήματα για αγορά «εργαλείων» σε κάθε επιχείρηση,
  • Να στηριχθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη όλων των παραπάνω, ανάλογα με την ανάγκη κάθε επιχείρησης.

«Εμείς στη Vodafone, προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών στις μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να αναγνωρίσουμε τις λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων», υπογράμμισε η κα Σταθάκη.

Αύξηση 300% της ζήτησης για λύσεις τηλεργασίας

Η αύξηση της ζήτησης για λύσεις τηλεργασίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνά το 300% στη Vodafone Ελλάδας, όπως έκανε γνωστό η κα Σταθάκη. Όπως ανέφερε, συνεχίζει να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τις επιχειρήσεις για προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη της επιχειρήσεις να τηλεργαστούν και να συνεργαστούν από απόσταση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ίδιο συμβαίνει και με μικρότερες εταιρείες, που π.χ. επιλέγουν να μεταφέρουν το τηλεφωνικό τους κέντρο στο cloud, ώστε να έχουν ευελιξία, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν εμπροσθοβαρώς πολλά χρήματα για να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εργασία των στελεχών τους.

Το 5G

«Επενδύσαµε 130 εκατ. ευρώ και αποκτήσαµε το φάσµα των ραδιοσυχνοτήτων, που ήταν µία απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ενεργοποιήσουµε το Vodafone Giga Network 5G δίκτυό µας. Πέρα από αυτό, έχουµε ένα εκτεταµένο και πολύ σηµαντικό επενδυτικό πλάνο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που περιλαµβάνει την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα», είπε η κα Σταθάκη.

Το Vodafone Giga Network 5G λειτουργεί ήδη σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχει επιτευχθεί πληθυσµιακή κάλυψη της τάξης του 40% σε 17 ελληνικές πόλεις.

Το 5G θα επιταχύνει την ανάπτυξη σηµαντικών τεχνολογιών, όπως το Internet of Things, το edge computing και τα Big Data. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσίαση μιας εφαρµογής ολογράµµατος στα Τρίκαλα, όπου χάρη στο δίκτυο 5G οι µαθητές της πόλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό µάθηµα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήµατος, µέσω ολογραφικής κλήσης.

Η ηλεκτρονική υγεία

Στρατηγική ανάπτυξης με αιχμή τον τομέα της «ηλεκτρονικής υγείας» υιοθετεί η Vodafone, εστιάζοντας στην αξιοποίηση της ισχυρής θέσης που έχει στο Internet of Things (ΙοΤ), αλλά και στην αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται με την ψηφιακή μετάβαση σε κλάδους δημόσιων πολιτικών.

Ο όμιλος Vodafone έχει επιλέξει την Ελλάδα για ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου, που θα εστιάζει στο Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Vodafone Innovus έχει αναπτύξει το Coolio, μία διασυνδεδεμένη «έξυπνη» συσκευή, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της λεγόμενης «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας και δη της διακίνησης εμβολίων.

Όπως ανέφερε η κα Σταθάκη, περισσότερο από το 25% των εμβολίων πετιέται, προτού καν φτάσει σε ιατρούς και ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή και χρήση τους, πολλά εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω έλλειψης μίας ποιοτικής αλυσίδας εφοδιασμού και ενός σωστού συστήματος διαχείρισής της.

Αντίθετα η δυνατότητα να διατηρούνται τα εμβόλια σε μία σταθερή θερμοκρασία, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους, είναι μία καλή πρακτική διανομής, που περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση των σκευασμάτων, μέσα από πολλαπλούς αισθητήρες σε κοντέινερ, απευθείας απεικόνιση της κατάστασής τους και τον εξ αποστάσεως έλεγχο της θερμοκρασίας.

Να σημειωθεί ότι ως ένα Παγκόσμιο Κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, η Vodafone Innovus προωθεί και το Vodafone Remote Healthcare, ένα ψηφιακό βαλιτσάκι, έτοιμο προς χρήση, μέσω IoT Global SIM για αδιάλειπτη επικοινωνία με επικοινωνία και ανταλλαγής δεδομένων μέσω εφαρμογής για smartphone ή tablet καθώς και πρόσβαση από Web, με ιατρικούς αισθητήρες που συνδέονται με Bluetooth, μεταφέρουν δεδομένα του ασθενούς και στέλνουν συναγερμό εάν χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v