Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Τα οφέλη από τη σύμπραξη με την ΕΑΣ Μεσολογγίου

Οι στόχοι της σύμπραξης μεταξύ της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου μέσα από την ίδρυση κοινής εταιρείας. Πώς συνδέεται η κίνηση αυτή με την υλοποιούμενη επένδυση στη μονάδα της Ναυπάκτου.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Τα οφέλη από τη σύμπραξη με την ΕΑΣ Μεσολογγίου

Στη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου προχωρεί η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (στο 60% η συμμετοχή της εισηγμένης), αντικείμενο της οποίας θα είναι η διαχείριση σε μακροπρόθεσμη βάση της εκκοκκιστικής μονάδας που διαθέτει η Ένωση στο Μεσολόγγι.

Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση επιχειρείται μια κίνηση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέρονται και των δύο πλευρών, αλλά και της τοπικής οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, η εισηγμένη νηματουργία θα εξασφαλίσει το πρόσθετο βαμβάκι (πρώτη ύλη) που θα χρειάζεται από το 2022, καθώς από τη νέα χρονιά η μονάδα της Ναυπάκτου θα διαθέτει σημαντικά αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα, λόγω και της επένδυσης που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται.

Παράλληλα, οι τοπικοί βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο θα εξασφαλίσουν την πώληση μεγαλύτερων ποσοτήτων προϊόντος στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, αλλά επιπλέον θα μπορούν να ελπίζουν βάσιμα ότι θα επιλύσουν κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις εισπράξεις των απαιτήσεών τους.

Επίσης, στόχος του νέου εγχειρήματος είναι μεταξύ της εταιρείας και των βαμβακοκαλλιεργητών να συναφθούν προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, ενώ από την επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί η παραγωγή οργανικού (βιολογικού) βαμβακιού, του οποίου η ζήτηση στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη και η τιμή πώλησής του υψηλότερη.

Τέλος, η νέα κοινή εταιρεία θα εμπορεύεται αγροτικά εφόδια (πχ λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα) τα οποία θα διατίθενται στους παραγωγούς από το δίκτυο της Ένωσης. Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, αφ’ ενός η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου εισέρχεται σε μια νέα δραστηριότητα, αφ’ ετέρου οι αγρότες της περιοχής προσδοκούν ότι θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης εφοδίων με καλύτερους όρους, λόγω των δυνατοτήτων της υπό ίδρυση εταιρείας για φτηνότερες αγορές (καλύτερη ρευστότητα, κ.λπ.).

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου προχώρησε νωρίτερα στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου (ΕΑΣ), δυνάμει του οποίου συμφωνήθηκε η άμεση από κοινού σύσταση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ, στην οποία η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ θα μετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό (60%).

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται την εκκοκκιστική μονάδα της ΕΑΣ στο Μεσολόγγι κατόπιν υπογραφής σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης. Μέσω της σύμπραξης αυτής και της ένταξης στις εταιρείες του ομίλου ενός νέου εκκοκκιστηρίου, σε τοπική συνάφεια με το κλωστήριο της εταιρείας στη Ναύπακτο, η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της σε πρώτη ύλη (βαμβάκι) για τη νέα γραμμή παραγωγής, την οποία εγκαθιστά στην παραγωγική της μονάδα στη Ναύπακτο και στην ενίσχυση της εμπορίας εκκοκκισμένου βάμβακος.

Κοινός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η στενότερη συνεργασία μέσω προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας με τους βαμβακοκαλλιεργητές και η προώθηση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, μέσω της νέας θυγατρικής της, η εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία λιπασμάτων και αγροτικών εφοδίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v