Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί το placement της ElvalHalcor

Με «λογικό discount» η τιμή διάθεσης των μετοχών εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Τι σημαίνει το placement της ElvalHalcor, για τον τίτλο της εισηγμένης και τον μητρικό όμιλο.

Τι σηματοδοτεί το placement της ElvalHalcor

Η επιλογή της Viohalco να διαθέσει μέσα από τη διαδικασία του «βιβλίου προσφορών» 25.000.000 μετοχές (το 6,66%) της θυγατρικής της ElvalHalcor δεν εξέπληξε κανέναν, για τρεις τουλάχιστον λόγους.

  • Πρώτον, γιατί όταν πριν από περίπου πέντε χρόνια η Viohalcο αποφάσισε τη δημιουργία της ElvalHalcor, (μέσω της συγχώνευσης των εταιρειών Elval και Halcor), είχε θέσει από τότε ως στόχο να περιορίσει σε βάθος χρόνου το ποσοστό της από το πολύ υψηλό 91,44% που είχε προκύψει. Απλά, τόσα χρόνια περίμενε να διαμορφωθεί το κατάλληλο τίμημα στην αγορά.
  • Δεύτερον, γιατί το σχεδιαζόμενο placement αυξάνει τη μετοχική διασπορά της ElvallHalcor μέσα από την προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων, άρα και την εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ΧΑ. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο βήμα, προκειμένου μελλοντικά η μετοχή να ενταχθεί στο δείκτη FTSE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς πρόκειται για διεθνοποιημένο όμιλο με πολύ μεγάλο μέγεθος και υψηλή κερδοφορία.
  • Τρίτον, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Viohalco θα εισπράξει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιήσει είτε για τη μείωση του καθαρού της δανεισμού, είτε για τη χρηματοδότηση επενδύσεων των θυγατρικών της.

Η εταιρία με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η τιμή πώλησης των 25 εκατ. μετοχών ανήλθε στα 2 ευρώ, με την εταιρία να εγγράφει έσοδα 50 εκατ. ευρώ. 

«Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε ένα τίμημα γύρω ή και λίγο πάνω από τα δύο ευρώ» εκτιμούσε πριν την ανακοίνωση παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, συμπληρώνοντας ότι «ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ικανοποιητικό αν συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως το απαιτούμενο discount στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής στο ΧΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (ο τίτλος διαπραγματευόταν στο 1,22 ευρώ προ 12μήνου και στο 0,262 ευρώ προ πενταετίας), αλλά και το ότι μόλις πρόσφατα οι μέτοχοι της ElvalHalcor καρπώθηκαν σε μετρητά και μετοχές Cenergy μέρισμα ύψους 0,242157 ευρώ ανά μετοχή».

Ειδικότερα, η Viohalco εισέπραξε από το πρόσφατο μέρισμα της ElvalHalcor σε μετρητά και μετοχές Cenergy γύρω στα 82,5 ευρώ, πέρα από τα περίπου 50-55 εκατ. ευρώ που θα καρπωθεί από το placement. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, ενισχύει τόσο το ύψος των διαθεσίμων της, όσο και τους δείκτες ρευστότητάς της.

Το συγκεκριμένο placement αποτελεί επίσης δείγμα εμπιστοσύνης των ξένων χαρτοφυλακίων προς την ElvalHalcor, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ακόμη «blue chip» (μέσα από την αναμενόμενη αύξηση της διασποράς και της εμπορευσιμότητας) στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει δει κατά τα τελευταία χρόνια το φάσμα των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών του να περιορίζεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v