Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο joint venture από την Prodea στην Ιταλία

Η Prodea συγχωνεύει τη θυγατρική της, Picasso Fund με τη Tarvos Fund. Το σχήμα, τα ποσοστά και η στόχευση. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του joint venture με Παπαλέκα. Η ΑΜΚ στην MHV και η απόκτηση της Parklane Hotels Ltd.

Νέο joint venture από την Prodea στην Ιταλία

Στη σύναψη νέας στρατηγικής συμμαχίας, αυτή τη φορά για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που διαθέτει στην Ιταλία, προχώρησε η Prodea Investment ΑΕΕΑΠ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων.

Τον Μάρτιο η Prodea υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με τους μετόχους του Tarvos Fund με αντικείμενο τη σύναψη μικτής εταιρείας (Joint Venture) και την μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στην ιταλική αγορά. Στο παραπάνω πλαίσιο, στις 23 Μαρτίου, η Prodea προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Picasso Lux, με έδρα το Λουξεμβούργο, με εισφορά σε είδος του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της Picasso Fund και εισφορά σε μετρητά ποσού 600 ευρώ.

Την 26 Μαρτίου 2021, πώλησε το 20% των μετοχών της Picasso Lux (που αντιστοιχεί στο 53,8% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας) έναντι συνολικού τιμήματος 64,61 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα προχώρησε στην απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας CI Global, με έδρα Λουξεμβούργο, που αντιστοιχεί στο 46,2% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας, έναντι τιμήματος 24,43 εκατ. ευρώ. Στην CI Global ανήκουν τα εταιρικά μερίδια της Tarvos Fund, η οποία είναι ιδιοκτήτρια 11 εμπορικών ακινήτων στην Ιταλία.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των ακινήτων, που κατέχουν το Picasso Fund και το Tarvos Fund και των αποδόσεων για την εταιρεία και τους μετόχους της, μέσω της συγχώνευσης, αφενός των Picasso Lux και CI Global στο Λουξεμβούργο και αφετέρου των Picasso Fund και Tarvos Fund στην Ιταλία.

Η εύλογη αξία των αποκτηθέντων καθαρών περιουσιακών στοιχείων της CI Global ανερχόταν στις 26 Μαρτίου στα 72,4 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία των δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 38,9 εκατ. ευρώ και την αρνητική υπεραξία απόκτησης στα 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Prodea επιχείρησε δύο φορές το προηγούμενο ένα χρόνο να πωλήσει την Picasso Fund αλλά ο πρώτος διαγωνισμός επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ οι συζητήσεις που ακολούθησαν πέρσι το Φθινόπωρο με την York Capital με τη συμμετοχή και της Goldman Sachs δεν ευοδώθηκαν.

Η Prodea βρίσκεται πάντως σε προχωρημένη διαδικασία για την πώληση ενός ακινήτου της Picasso Fund στη Ρώμη, η εύλογη αξία του οποίου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ανέρχεται σε 49,91 εκατ. ευρώ. Η πώληση του ακινήτου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Στο τέλος Ιουνίου λήγουν δάνεια της Picasso, συνολικού ποσού 99,75 εκατ. ευρώ.

Ταξινομήθηκαν προς πώληση τα ξενοδοχεία

Στο μέτωπο του άλλου joint venture με το YODA Group του κ. Παπαλέκα, η Prodea ταξινόμησε στα δικαρατούμενα προς πώληση στοιχεία τις θυγατρικές της εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited, MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (πρώην Vibrana Holdings Ltd) και την 100% θυγατρική της The Cyprus Tourism Development Company Limited. Η εύλογη αξία τους ανερχόταν σε 146,8 εκατ. ευρώ.

Την 1 Απριλίου η Prodea μεταβίβασε το 45% της MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited, ενώ στις 7 Απριλίου, οι μέτοχοι της MHV ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 143,45 εκατ. ευρώ και η Prodea κατέβαλε 64,6 εκατ. ευρώ, κατά αναλογία του ποσοστού συμμετοχής της.

Σε συνέχεια της ΑΜΚ, η MHV απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol και του Park Tower που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό Κύπρου.

Ταυτόχρονα, στις 7 Απριλίου η Prodea υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας με την Papabull Investments Limited για την πώληση του 15% της συμμετοχής της στην εταιρεία Aphrodite Hills Resort Limited. Το τίμημα ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. Η εν λόγω συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Τέλος στις 7 Απριλίου 2021, η Prodea απέκτησε επιπλέον ποσοστό (36,22%) στη θυγατρική της εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited, έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ. Πλέον, κατέχει το 96,22%της Aphrodite Springs. Το Aphrodite Springs εκτείνεται σε 1.472 χιλ τ.μ. γης, και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125 χιλ. τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v