Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Η κίνηση για δημιουργία holding και οι νέες ισορροπίες

O σχεδιασμός για τον δομικό μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του ομίλου, με τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών ως ομπρέλα για υφιστάμενες και νέες θυγατρικές. Οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα. Σήμερα οι ανακοινώσεις.

ΕΛΠΕ: Η κίνηση για δημιουργία holding και οι νέες ισορροπίες

Σε δομικό εταιρικό μετασχηματισμό οδηγείται ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ., που φαίνεται ότι αλλάζει τους συσχετισμούς ελέγχου, όπως τυπικά ισχύουν ως σήμερα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εταιρεία Holding, στην οποία θα περάσει το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της ΕΛ.ΠΕ. και θα έχει υπό την «ομπρέλα» της τη σημερινή εταιρεία, τις υφιστάμενες θυγατρικές, καθώς και μία νέα «πράσινη» εταιρεία, με διακριτούς τίτλους στην επωνυμία τους, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Η στρατηγική μετεξέλιξης του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. θα είναι, άλλωστε, το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης Τύπου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Προηγουμένως, στις 11 το πρωί, η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. θα έχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο δρόμος για τις εξελίξεις αυτές άνοιξε τυπικά τη Μεγάλη Πέμπτη, με την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΠΕ., στην οποία αποφασίστηκε η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να εναρμονιστεί με τον Ν.4706/20 περί εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρίες και με δεδομένο ότι η ισχύς του ξεκινά στις 17 Ιουλίου 2021. Η επικείμενη αλλαγή του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που μίλησαν για απεμπόληση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η δρομολογούμενη αλλαγή του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ θα πλαισιώσει και θα εξυπηρετήσει τον δομικό μετασχηματισμό του ομίλου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί, τυπικά, τουλάχιστον, προηγούμενη συμφωνία που κατοχύρωνε τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία ανεξαρτήτως ποσοστού. Πρόκειται, ειδικότερα, για τη συμφωνία του 2003 για τη συγχώνευση της Πετρόλα με την ΕΛ.ΠΕ. και η οποία προέβλεπε ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, δικαίωμα το οποίο μπορούσε να καταργηθεί μετά την παρέλευση 5ετίας, εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50 συν 1 του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στην πράξη, βέβαια, αυτό που συνέβη από το 2008 και μετά, με ένα διάλειμμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σιωπηρή συμφωνία μεταξύ δημοσίου και Paneuropean (συμφερόντων Λάτση), τα μέλη του Δ.Σ. και δη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος να διορίζονται με κοινή συναίνεση και στο 13μελές διοικητικό όργανο τα 7 μέλη να προέρχονται σταθερά από το ελληνικό δημόσιο και μόνον δύο να είναι από την πλευρά Λάτση.

Το Δημόσιο

Ωστόσο, τυπικά, όσα όριζε η συμφωνία του 2003 ουδέποτε καταργήθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθούν να συνεπάγονται δικαιώματα για το ελληνικό δημόσιο. Υπήρξε απλά συγκατοίκηση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιδίωξε ποτέ να αλλάξει η συμφωνία του 2003.

Αυτό, όμως, φαίνεται να αλλάζει με τις δρομολογούμενες δομικές αλλαγές στον όμιλο, δημιουργώντας ερωτήματα για τη στάση του ελληνικού δημοσίου. Η Holding εταιρεία, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ως ΕΛ.ΠΕ. Συμμετοχών, θα αποκτήσει τις μετοχές της σημερινής μητρικής, με την υφιστάμενη σύνθεση (μερίδιο δημοσίου που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ 35,5%, Paneuropean 45,5%, θεσμικοί επενδυτές 11% και ιδιώτες επενδυτές 8%). Θα διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα προτείνονται από Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, που θα συσταθεί για τον λόγο αυτό και θα εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, κατά παράβαση της συμφωνίας του 2003.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, στο πλαίσιο των αλλαγών του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ., θα είναι μη εκτελεστικός και δεν θα την εκπροσωπεί πλέον ενώπιον δικαστηρίων και άλλων αρχών, όπως ισχύει σήμερα. Αυτός ο ρόλος θα περιέλθει πλέον στον διευθύνοντα σύμβουλο. Στο νέο, μικρότερο, Δ.Σ. δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, γιατί με βάση τις αλλαγές στο καταστατικό, θεωρείται ότι αυτό δεν συνάδει με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών του.

Υπό την ΕΛ.ΠΕ. Συμμετοχών θα λειτουργούν η ΕΛ.ΠΕ. Διυλιστήρια, πλέον, με αρμοδιότητα τη διύλιση, τα πετροχημικά και την εμπορία καυσίμων, με τις επιμέρους θυγατρικές, συν μία καινούρια εταιρεία «πράσινη», να δραστηριοποιούνται σε στοχευμένους τομείς, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, οι υδρογονάνθρακες κ.λπ.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση, που προγραμματίσθηκε για τις 20 Μαΐου, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις αλλαγές στο εταιρικό καταστατικό και την πολιτική καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ., ενώ θα ανακοινωθεί το έργο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου.

Το βήμα αυτό, δηλαδή, η έκτακτη γενική συνέλευση, κρίνεται απαραίτητο, ώστε στην ετήσια γενική συνέλευση του Ιουνίου να έρθει προς έγκριση το νέο Δ.Σ. για την ΕΛ.ΠΕ. Συμμετοχών, πλέον, στο οποίο άγνωστο παραμένει ως τώρα ποια θα είναι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v