Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες ελληνικές τράπεζες κοιτούν ξανά προς τη ΝΑ Ευρώπη

Η επιτάχυνση της μείωσης των NPLs αλλά και ο απεγκλωβισμός από το ΤΧΣ ανοίγουν τον δρόμο της επέκτασης των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Τις αγορές Σερβίας και Ρουμανίας σκανάρει η Eurobank. Τα σχέδια της Alpha Bank.

Ποιες ελληνικές τράπεζες κοιτούν ξανά προς τη ΝΑ Ευρώπη

Η υλοποίηση του στόχου μείωσης του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέχρι το τέλος του 2021, χωρίς να χρειαστεί να ροκανίσουν με το ίδιο πρόβλημα και το 2022, ενθαρρύνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με διαφορετικές όμως ταχύτητες, να κοιτάξει εκ νέου την ανάπτυξη των εργασιών του στις περιφερειακές αγορές που κατάφερε να διατηρήσει παρουσία.

Η εικόνα αλλά και η αφετηρία δεν είναι ίδια για τις τέσσερις (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) τράπεζες, ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη εργασιών, κυρίως εταιρικών χορηγήσεων με φθηνότερο κόστος, αρκεί οι ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τη νέα τάση του banking και να αυξήσουν την παρουσία του και μέσω των ψηφιακών εργαλείων, όπως άλλωστε κάνουν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Βέβαια, το «μέγεθος» συνεχίζει να είναι ο βασιλιάς, εξού και οι τράπεζες που διαθέτουν προβάδισμα σκανάρουν ήδη ευκαιρίες.

Το σχέδιο της Eurobank

Προβάδισμα στην ανάπτυξη επενδυτικού πλάνου περαιτέρω ενίσχυσης της διείσδυσής της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης με αιχμή την Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, έχει η Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκησή της κοιτά με προσοχή τις εξελίξεις στις γειτονικές αγορές (σ.σ. κυρίως στη βαλκανική χερσόνησο), με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών με κάθε εναλλακτικό τρόπο που πιθανόν να προκύψει, δηλαδή όχι μόνο οργανικά αλλά και μέσω εξαγορών.

Η τράπεζα έχει διατηρήσει τη θυγατρική της στην Κύπρο, έχει ενισχύσει την παρουσία της στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής Postbank και είναι τοποθετημένη και στη Σερβία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της Eurobank στοχεύει στην ενίσχυση του μεγέθους της θυγατρικής στη Σερβία, αλλά στο ραντάρ της έχει μπει και η ρουμανική αγορά, η οποία αναμένει να τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη 15ετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει ήδη δρομολογήσει μια νέα τιτλοποίηση για την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPLs, ενώ είναι και η τράπεζα στην οποία η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι μόλις το 1,4% των μετοχών της και σύντομα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το εν λόγω ποσοστό αναμένεται να μηδενιστεί.

Τα σχέδια της Αlpha Bank

Η επέκταση στις περιφερειακές αγορές βρίσκεται και στο ραντάρ της Αlpha Bank, εφόσον εντός του 2021 η διοίκηση της τράπεζας ξεμπερδέψει με ένα ακόμη σημαντικό στοκ (πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί) μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και δρομολογήσει την απεμπλοκή της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι το ΤΧΣ κατέχει το 11% των μετοχών).

Η Αlpha Bank διαθέτει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες το πλεονέκτημα να είναι καλά τοποθετημένη στην τραπεζική αγορά της Ρουμανίας. Διατήρησε την εκεί θυγατρική της, η οποία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και προσθέτει σημαντική αξία στον όμιλο. Επίσης, η Alpha ξεκαθάρισε τον ισολογισμό της θυγατρικής της στην Κύπρο, γεγονός που τις δίνει τη δυνατότητα να την αναπτύξει από υγιέστερη βάση.

Η Optima και η Ρουμανία

Πόδι στη ρουμανική αγορά έχει βάλει και η Optima Bank, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η νεόκοπη τράπεζα που επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα απέκτησε παρουσία στη Ρουμανία μέσω της Vista Bank, η οποία προχώρησε τους προηγούμενους μήνες στην εξαγορά της θυγατρικής που είχε στη ρουμανική αγορά η Credit Agricole και η διαδικασία απορρόφησής της βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v