Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλόδοξο πενταετές πλάνο για την ΕΛΤΟΝ Χημικά

Διπλασιασμός μερίσματος, ανοδική φετινή πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και φιλόδοξοι στόχοι για την επόμενη πενταετία μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Τι δήλωσε στους μετόχους ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης Νέστωρ Παπαθανασίου.

Φιλόδοξο πενταετές πλάνο για την ΕΛΤΟΝ Χημικά

Στόχος του Ομίλου ΕΛΤΟΝ Χημικά αποτελεί μέσα στην επόμενη πενταετία η αύξηση του κύκλου εργασιών του -και αναλόγως της κερδοφορίας του- στα 200 εκατ. ευρώ (από τα 124,1 εκατ. το 2020) μέσα από οργανική ανάπτυξη, αλλά και μέσα από εξαγορές άλλων εταιρειών.

Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Θέμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση εξαγορών δεν τίθεται, λόγω της ισχυρής ρευστότητας του ομίλου, της ύπαρξης πολύ υψηλών πιστωτικών ορίων, αλλά και του σαφώς ικανοποιητικού επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η εταιρεία.
  • Σε ό,τι αφορά τις πιθανές χώρες στις οποίες εξετάζεται το ζήτημα των εξαγορών, περιλαμβάνονται τόσο αυτές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος όσο και εκείνες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, όπως π.χ. η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
  • Ο στόχος της διοίκησης δεν είναι διαχειριστικός αλλά αναπτυξιακός, μέσα από την επέκταση σε νέους τομείς δραστηριοποίησης, σε νέα προϊόντα και σε καινούριους γεωγραφικούς προορισμούς.

Η φετινή πορεία

Το πρώτο φετινό δίμηνο στην Ελλάδα, ξεκίνησε πτωτικά λόγω της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων, πλην όμως η κατάσταση εξισορρόπησε τον Μάρτιο και από τότε κινείται ολοένα και καλύτερα.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το πτωτικό α’ δίμηνο, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το ποσοστό αυτό έχει φτάσει ήδη στο 6% μέσα στον Μάιο, με τις περαιτέρω προοπτικές να φαίνονται ανοδικές.

Στη Σερβία οι πωλήσεις κινούνται με ρυθμό γύρω στο +17,5%, ενώ στη Ρουμανία στο +4%.

Στην Ουκρανία, παρά τα γνωστά γεωπολιτικά ζητήματα, η τοπική δραστηριότητα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Στην Τουρκία αντίθετα, ενώ ο κύκλος εργασιών σε τοπικό νόμισμα εμφανίζει σημαντική διψήφια ποσοστιαία άνοδο, η διαρκής διολίσθηση της ισοτιμίας της τοπικής λίρας επηρεάζει το ύψος των πωλήσεων όταν αυτό αποτιμάται σε ευρώ. Έτσι, ενώ το ποσοστό ανόδου των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα είναι διψήφιο, η αντίστοιχη πτώση σε όρους ευρώ κυμαίνεται γύρω στο 9%, παρά τις συχνές ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Πάντως, η ΕΛΤΟΝ Χημικά στη γειτονική χώρα έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη κατά την τελευταία πενταετία και εκτιμά ότι θα μπορέσει να αναβαθμίσει την παρουσία και τις επιδόσεις της μόλις η συναλλαγματική ισοτιμία αρχίσει να σταθεροποιείται.

Διπλάσιο μέρισμα

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή (αντιστοιχεί στο 61% των καθαρών κερδών, διανέμεται στις 5 Ιουλίου 2021) ποσό που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό. «Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε πέρυσι η πανδημία, η ΕΛΤΟΝ Χημικά κατάφερε να σημειώσει ικανοποιητική κερδοφορία και να διαθέτει cash flow που να της επιτρέπει να διανέμει ένα τέτοιο μέρισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου.

Το 2020, ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε κύκλο εργασιών 124 εκατ. ευρώ, EBITDA 7,23 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,35 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v