Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της Think Silicon για δημιουργία κόμβου καινοτομίας στην Ελλάδα

Τη δημιουργία ενός τεχνολογικού κόμβου καινοτομίας για την Applied Materials στην Ευρώπη προωθεί η Think Silicon. Η ελληνική εταιρεία τον τελευταίο χρόνο έχει μετασχηματιστεί από startup σε μέλος πολυεθνικής, προχωρώντας σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα σχέδια της Think Silicon για δημιουργία κόμβου καινοτομίας στην Ελλάδα

Τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και νέες εγκαταστάσεις άνοιξε η εξαγορά της Think Silicon το 2020 από την Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό.

Πρόκειται για μία ελληνική εταιρεία, η οποία σχεδιάζει χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας επεξεργαστές και chips που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον Μάιο του 2020 από την Applied Materials, έναν όμιλο με κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολαρίων, ετήσια έσοδα 18 δισ. δολάρια, δαπάνες 2,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, 15.000 πατέντες και 25.000 εργαζόμενους.

Η είσοδος της Applied Materials στο ελληνικό επενδυτικό τοπίο έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ενισχύσεις σε επίπεδο εγκατάστασεων και εξοπλισμού τεχνολογίας.

Η Think Silicon προχωρά σήμερα στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας Χρήστου Δήμα, δείγμα της σημασίας που δίνεται από την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη επένδυση.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το κέντρο σχεδιασμού της Think Silicon, προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη των νέων προϊόντων της, τα οποία αφορούν τη δημιουργία chips που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης με Έλληνες δημοσιογράφους ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials, τα συγκεκριμένα chips αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Σιδηρόπουλος σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι όταν έγινε η εξαγορά, η εταιρεία απασχολούσε 16 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ήδη διπλασιαστεί και θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο χάρη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 32 θέσεις εργασίας, όσο και μέσω της συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελευταία συνεργασία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα 10 ακόμη προσλήψεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μάλλιος ανέφερε ότι η Applied Materials αναζητά διαρκώς και παντού ταλέντο. «Τους τελευταίους 8 μήνες, το 33% των εργαζομένων μας έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, που θέλησαν λόγω του αντικειμένου μας να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Think Silicon, με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H Think Silicon Μονοπρόσωπη A.E., μια εταιρεία του Ομίλου Applied Materials, ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα (HQ) και έχει παραρτήματα στην Αθήνα (DC), στο Τορόντο, (HQ North America), στο Όστιν, Τέξας (Sales office), στην Κολωνία, Γερμανία (Sales office) και στο Ταϊπέι, Ταϊβάν (Sales office), εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Oι πελάτες της Think Silicon είναι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών όπως η Atme/Microchip, Dialog Semiconductors, Sequans Communications, Faraday, Lattice Semiconductor και άλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v