Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες απαλλαγές τελών ΟΤΑ ζητά η εστίαση

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης συζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη και τον αν. υπουργό, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στ. Πέτσα. Ρύθμισης των χρεών προς ΟΤΑ στο επίκεντρο.

Ποιες απαλλαγές τελών ΟΤΑ ζητά η εστίαση

Την υποχρεωτική απαλλαγή από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ζήτησαν, μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης.

Τα θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα εξής:

- στην ανάγκη της υποχρεωτικής απαλλαγής των τελών καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των δήμων και των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα των lockdown (Μαρτίου-Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2021).

-Στην ανάγκη επαναφοράς της ρύθμισης των χρεών προς ΟΤΑ του άρθρου 165 του Ν. 4764/23.12.2020 που βεβαιώθηκαν ή μη ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 30/6/2021.

- Στην ανάγκη τροποποίηση του άρθρου 55 του Ν. 4483/31.7.2017, ώστε να καταργηθεί η αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός του έτους.

-Στην ανάγκη τροποποίηση του άρθρου 49 του Ν. 4795/17.4.2021 με το οποίο παρατάθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ, με κατάργηση των περιορισμών χρονικών ορίων και την εφαρμογή της παράτασης για 2 έτη, ανεξαρτήτως χρόνου λήξης της μίσθωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πέτσας συμφώνησε ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ και ΕΕΑ.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης (όπως αλλαγή του ΠΔ 180/79 για την σφράγιση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), τα δημοτικά τέλη, τα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις αυτών ).

Μάλιστα, συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Βορίδη, με στόχο την επίλυση και των θεμάτων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v