Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Ξεκινά κατασκευή φωτοβολταϊκών 140 MW

Σε λειτουργία ως τα τέλη του 2022. Πώς τα διμερή συμβόλαια για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν δυναμική στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας σταθερές και προσιτές τιμές. Η συμβολή στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων των εταιρειών.

Mytilineos: Ξεκινά κατασκευή φωτοβολταϊκών 140 MW

Ένα σημαντικό μέρος της διαθέσιμης ισχύος για φωτοβολταϊκά έργα εξασφάλισε η Mytilineos στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 140 MW, με μέση τιμή 37 ευρώ ανά MWh.

Τα έργα αυτά αποτελούν τμήμα του συνολικού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών αδειών που απέκτησε η Mytilineos, στις αρχές του έτους, από την Egnatia Group, συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW. Μετά το «κλείδωμα» ταρίφας ξεκινά εντός του τρίτου τριμήνου του έτους η κατασκευή τους, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ώστε να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία ως τα τέλη του 2022.

Με την Egnatia Group, εξάλλου, η Mytilineos έχει υπογράψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της πρώτης, ισχύος 200 MW, με τιμή 33 ευρώ τη MWh και για περίοδο 10+5 ετών. Το συγκεκριμένο PPA θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Τα corporate PPAs αρχίζουν πλέον και αποκτούν δυναμική και στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καθώς συνεπάγονται ελκυστικά πλεονεκτήματα, τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή. Διασφαλίζουν σταθερές και προσιτές τιμές σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και γιατί διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων των εταιρειών για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός τους. Άλλωστε, η Mytilineos, με το πρώτο «πράσινο» ομόλογό της, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τα «πράσινα» projects της.

Σήμερα, στον τομέα των ΑΠΕ, ο Τομέας Ενέργειας της Mytilineos παράγει ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 194 MW, από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, 11,5 MW και από μικρά υδροηλεκτρικά έργα, 6 MW.

Με τη δρομολογημένη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 140 MW, η εταιρεία θα αποκτήσει ως το 2022 πάνω από 150 MW παραγωγή ηλεκτρισμού από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, διαθέτοντας, παράλληλα, και ένα πολύ μεγάλο «καλάθι» έργων σε ώριμη φάση αδειοδότησης. Ως το τέλος του έτους, επίσης, προβλέπεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για νέα αιολικά έργα, συνολικής ισχύος 100 MW.

Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιανικής, συμβάλλουν στην ανάδειξη της Mytilineos σε Utility, έχει επισημάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v