Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτιωμένες οι φετινές επιδόσεις της Ideal

Καλύτερη εικόνα παρά τα υπάρχοντα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τι δηλώνει η διοίκηση για το πρόσφατο «διπλό deal». Ρόλο ορκωτού αναλαμβάνει η Grant Thornton, επίκεινται αλλαγές στο Δ.Σ.

Βελτιωμένες οι φετινές επιδόσεις της Ideal

Ανοδικά εξελίσσεται η φετινή χρονιά για την Ideal παρά τα συνεχιζόμενα ζητήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η πανδημία έχει επιδράσει καταλυτικά στην προϋπάρχουσα τάση για αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει ο εισηγμένος όμιλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Βασιλειάδη, μετά την περυσινή χρονιά όπου -παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν- η Ideal κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της (από τα 18,4 στα 21 εκατ. ευρώ) και να επιστρέψει στην κερδοφορία (+816 χιλ. έναντι -2,32 εκατ. ευρώ), για το 2021 οι προσδοκίες είναι ακόμη καλύτερες.

Ειδικότερα, στα προϊόντα ασφαλείας (cyber security) και στον τομέα των ψηφιακών υπογραφών, η ζήτηση συνεχίζει και φέτος την ανοδική της πορεία, με την πανδημία να έχει δράσει καταλυτικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, που θα επιτρέπει την απομακρυσμένη ταυτοποίηση φυσικών προσώπων μέσω video (ίσως να δημοσιευθεί μέσα στον Ιούνιο), κίνηση που θα δώσει ώθηση στις εργασίες της εισηγμένης, αλλά κυρίως θα βοηθήσει σημαντικά τις εργασίες του δημόσιου τομέα, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και των τραπεζών.

Στον τομέα των προϊόντων πληροφορικής, άρχισε από πέρυσι να ομαλοποιείται η κατάσταση στην παραλαβή των συσκευών της Toshiba, τάση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε μια αγορά που εμφανίζει ισχυρή ζήτηση. Παρόλα αυτά, η Ideal σε μικρό μόνο ποσοστό κατάφερε να επωφεληθεί φέτος από τη ζήτηση του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» του Υπουργείου Παιδείας (voucher 200 ευρώ σε μαθητές και φοιτητές για την απόκτηση desktops, laptops και tablets) καθώς περισσότερα προϊόντα από την Toshiba θα μπορούν να παραληφθούν από το προσεχές φθινόπωρο.

Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, ο συνδυασμός της αύξησης που έχει σημειωθεί στο κόστος των πρώτων υλών και στα έξοδα μεταφορών ανεβάζει τις τιμές πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων, εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμούς στην αγορά.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο για τις προοπτικές της εταιρείας είναι η επικείμενη απορρόφηση των εταιρειών Αστήρ Βυτογιάννης και Three Cents και η ουσιαστική μετατροπή της Ideal σε ένα εισηγμένο, πολυμετοχικό private equity.

Αν και η απόφαση για απορρόφηση των δύο αυτών εταιρειών μέσα από έκδοση νέων μετοχών (αύξηση κεφαλαίου) αναβλήθηκε για την επαναληπτική γενική συνέλευση της 17ης Ιουνίου (αναμένεται η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% ανέβαλε χθες τη συζήτηση του σχετικού θέματος), η διοίκηση της Ideal ανέφερε πως θα απορροφηθούν δύο εταιρείες με καλό ιστορικό αποτελεσμάτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο δυναμικά αναπτυσσόμενο.

Μετά την απορρόφηση των δύο αυτών εταιρειών, θα ακολουθήσουν αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Ideal, ενώ δεν φαίνεται να είναι τυχαία η χθεσινή απόφαση για πρόσληψη της Grant Thornton ως νέου ορκωτού ελεγκτή στην εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v