Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στην Ideal μετά το διπλό deal

Πώς από προβληματική εταιρεία στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Ideal αποκτά σήμερα, μέσα από τη διπλή συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μια αξιοσημείωτη επενδυτική επιλογή στο Χρηματιστήριο.

Τι αλλάζει στην Ideal μετά το διπλό deal

Μετά το «διπλό deal» που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η πάλαι ποτέ προβληματική εταιρεία (αρχές έως και μέσα της δεκαετίας του 2000) αποκτά πλέον τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί μελλοντικά σε μια από τις αξιοσημείωτες μετοχικές επιλογές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, η Ideal βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, όταν η εταιρεία μετά από αύξηση κεφαλαίου (η οποία σηματοδότησε και τη διεύρυνση του ποσοστού του ομίλου Δαυίδ) και μια ριζική αναδιοργάνωση λειτουργίας και εργασιών (χωρίς μάλιστα κούρεμα δανείων) κατάφερε να περάσει σε σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ideal κατάφερε στη συνέχεια να προχωρήσει σε σημαντικού ύψους επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους της (π.χ. 0,60 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη του 2010 και 0,37 ευρώ ανά μετοχή το 2013) και πέραν αυτού να διαθέτει σήμερα θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων).

Η ουσία είναι πως ξεκινώντας από το εμπόριο ειδών πληροφορικής, αναπτύχθηκε ενεργά στον χώρο του λογισμικού ασφαλείας (cyber security) και στη συνέχεια εισήλθε στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, εξαγοράζοντας τη σχετική δραστηριότητα από τον όμιλο Fourlis.

Παρ' όλα αυτά, τόσο η πολυετής κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία όσο και τα κατά καιρούς ζητήματα των προμηθευτών της (π.χ. διάθεση προϊόντων Toshiba), υποχρέωσαν την Ideal κατά τα τελευταία χρόνια σε σχετικά χαμηλές οικονομικές επιδόσεις. Έτσι, πέρυσι η Ideal σημείωσε κύκλο εργασιών 21 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 378 χιλ. ευρώ), με αποτέλεσμα ο ρόλος της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να θεωρείται ως «περιφερειακός».

Με βάση ωστόσο το διπλό deal, δηλαδή την απορρόφηση των εταιρειών Αστήρ Βυτογιάννης (κατασκευή πωμάτων φιάλης, μονάδα στον Αυλώνα Αττικής και πωλήσεις ανά τον κόσμο) και Three Cents (παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών που αναμειγνύονται με ποτά για τη δημιουργία κοκτέιλ):

  • Τα οικονομικά μεγέθη του εισηγμένου ομίλου πολλαπλασιάζονται. Με βάση τα στοιχεία του 2020, ο κύκλος εργασιών από τα 21 εκατ. εκτινάσσεται στα 47,2 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη από τα 378 χιλ. στα 4,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 817 χιλ. στα 3,859 εκατ. ευρώ. Με βάση τα pro forma αποτελέσματα, το ενοποιημένο σχήμα θα έκλεινε το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικός καθαρός δανεισμός).
  • Mε βάση το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή (14/5) στα 2,68 ευρώ και τον αριθμό των μετοχών που θα προκύψει μετά την απορρόφηση των εταιρειών Αστήρ Βυτογιάννης και Three Cents (31.495.259) προκύπτει μια τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 84,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα pro forma καθαρά κέρδη του 2020 (3,859 εκατ.) προκύπτει ένας δείκτης P/E της τάξεως του 21,8.
  • Η μετοχική διασπορά θα διευρυνθεί, καθώς η Ideal θα μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πολυμετοχικό εισηγμένο private equity, με βασικότερους κατά σειρά ιδιοκτήτες τον κ. Στέλιο Βυτογιάννη και τον όμιλο Δαυίδ (θα συμμετέχουν επίσης με μικρότερα ποσοστά τράπεζες, αλλά και γνωστά επιχειρηματικά όπως οι κ.κ. Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος).
  • Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο είναι ότι η Ideal σχεδιάζεται να αποτελέσει το «όχημα» και για άλλες μελλοντικές επεκτατικές κινήσεις, με νέα deals που στοχεύεται να γίνουν τόσο οριζόντια (επέκταση σε νέες δραστηριότητες), όσο και κάθετα (εξαγορές εταιρειών σε ήδη δραστηριοποιούμενα αντικείμενα, όπως π.χ. αυτό της πληροφορικής).

Θα επιχειρηθεί να γίνει εκμετάλλευση πιθανών συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων της Ideal (λογισμικό ασφαλείας, εμπορία ειδών πληροφορικής και ηλεκτρικών συσκευών) και των νέων που θα προκύψουν από το διπλό deal (παραγωγή πωμάτων και ανθρακούχων ποτών), ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης το πόσο συνδέονται οι δύο νέες δραστηριότητες με αυτές της Coca-Cola HBC του ομίλου Δαυίδ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v