Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές για το Frontier της Εθνικής

Ποιοι απαρτίζουν τις κοινοπραξίες που διεκδικούν τη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση της Εθνικής. Οι εκτιμήσεις για τα τιμήματα και γιατί η αγορά έχει χρίσει «φαβορί» και «αουτσάιντερ». Σύγχυση για το αν υπήρξε τέταρτη προσφορά. Τα οφέλη για ΕΤΕ.

Τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές για το Frontier της Εθνικής

Τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές για το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier δέχθηκε, χθες το απόγευμα, η Εθνική Τράπεζα, χωρίς προς το παρόν να έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το ύψος των τιμημάτων.

Δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι κοινοπραξίες υπό τους mega-servicers doValue και Intrum, ενώ, σύμφωνα με την αγορά, το ίδιο έπραξε και η κοινοπραξία υπό τη Cepal. 

Αντίθετα, σύγχυση επικρατεί για το αν κατατέθηκε προσφορά από το σχήμα PIMCO-Quantum καθώς οι πληροφορίες ως χθες το μεσημέρι έκαναν λόγο για απόσυρση της PIMCO από τη διαδικασία, ενώ σήμερα κυκλοφορούν πληροφορίες για κατάθεση προσφοράς από Quantum και CarVal.

Και οι τρεις mega-servicers φρόντισαν να κτίσουν κοινοπρακτικά σχήματα για τη διεκδίκηση του 95% των mezzanine και junior notes του Frontier, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση, που δεν συνοδεύεται από hive-down και από διάθεση/ευχέρεια της τράπεζας να αποδώσει δωρεάν «φέτα» mezzanine τίτλων στους μετόχους.

Με δεδομένο ότι καμία από τις Cepal, Intrum, doValue δεν θέλει να αποκτήσει πάνω από το 50% των δύο σειρών και επομένως να υποχρεωθεί να ενοποιήσει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, οι κοινοπραξίες ήταν αναγκαίες. Υπό την doValue έχουν στοιχηθεί οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της, Fortress και Bain. Υπό την Intrum, η ισπανική Deva καθώς και ένας ακόμη ξένος επενδυτής. Cepal και ο εν δυνάμει βασικός της μέτοχος Davidson Kempner αποτελούν τον «κορμό» του τρίτου σχήματος.

Παρότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το περιεχόμενο των οικονομικών προσφορών, η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι οι «μνηστήρες» θα αποτιμήσουν τους mezzanine τίτλους (σ.σ. οι junior notes βάσει του business plan θα αποτιμηθούν σε μηδενική αξία) πάνω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο πήχης για τον προτιμητέο επενδυτή βρίσκεται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ.

Το κλειδί του υψηλού ενδιαφέροντος βρίσκεται στους mezzanine notes τίτλους, οι οποίοι φέρουν υψηλό κουπόνι, που καταβάλλεται, με την ίδια σειρά προτεραιότητας, με αυτό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes).

Η ονομαστική αξία των mezzanine notes ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ και ο προτιμητέος επενδυτής θα εισπράττει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ετησίως. Οι καταβολές, για την πρώτη διετία, θεωρούνται «κλειδωμένες», λόγω της δυνατότητας αποκλίσεων από το business plan.

Με δεδομένο επίσης ότι τα τιτλοποιηθέντα δάνεια είναι κυρίως στεγαστικά, με εξασφαλίσεις επί κατοικιών, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, τα επόμενα χρόνια, χάρη στους διευρυμένους κοινοτικούς πόρους, ένα ρεαλιστικό πλάνο εισπράξεων, μέσω ρυθμίσεων ή πλειστηριασμών, δύσκολα ανατρέπεται. Επομένως, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το SPV θα μπορεί να καταβάλει, πέραν της διετίας, κουπόνια για τους senior και mezzanine notes και να αποπληρώσει το κεφάλαιο για τους senior notes (3,2 δισ. ευρώ).

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συν οι αμοιβές διαχείρισης και αποτελεσματικότητας που μπορούν να φθάσουν σε βάθος 10ετίας στα 900 εκατ. ευρώ, καθιστούν το project Frontier ιδιαίτερα θελκτικό για τους mega-servicers, τόσο σε επίπεδο χρηματοροών όσο και σε επίπεδο EBITDA.

Το φαβορί και το αουτσάιντερ

Η αγορά έχει χρίσει «φαβορί» για την τιτλοποίηση Frontier την κοινοπραξία υπό την Intrum, λόγω της σημαντικής προεργασίας για τη σύμπηξη της κοινοπραξίας, των επιθετικών κινήσεων που ακούγεται ότι θέλει να κάνει στην Ελλάδα η Deva και της ζέσης με την οποία κινήθηκε ως το τέλος στη διαγωνιστική διαδικασία. Στον ρόλο αουτσάιντερ έχει μπει η κοινοπραξία doValue-Fortress-Bain.

Στόχος της τράπεζας είναι να υπογραφεί δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας ( SPA) μέσα στον επόμενο μήνα και εν συνεχεία να διενεργηθεί η μεταβίβαση, που θα σηματοδοτήσει και την απο-αναγνώριση των δανείων.

Τα οφέλη για την Εθνική

Από την πώληση των mezzanine και junior notes η Εθνική δεν θα εγγράψει ζημιά καθώς πήρε πρόσθετη πρόβλεψη 400 εκατ. ευρώ στο Δ' τρίμηνο του 2020. Αντίθετα, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς, θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος ή θα προχωρήσει σε αντιστροφή προβλέψεων, ενώ από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν κατά 1,1% (110 μ.β.).

Τέλος, πριν από μερικές ημέρες, η τράπεζα ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η περίμετρος των senior notes της τιτλοποίησης αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ (52,4% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου). Η αύξηση της ονομαστικής αξίας για τους senior notes ήρθε μετά την υποκατάσταση καταγγελμένων με τυπικά ενήμερα (ρυθμισμένα ή αβέβαιης είσπραξης) επιχειρηματικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε αιτηθεί λήψη κρατικής εγγύησης από τον Ηρακλή Ι για senior notes ομολογίες συνολικής αξίας ως 3,31 δισ. ευρώ.

Το τιτλοποιηθέν χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε, στην αρχική του περίμετρο, περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 87 χιλιάδων δανειοληπτών, ανεξόφλητου κεφαλαίου 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Εθνικής, είναι εντός ισολογισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v