Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reds: Μαρίνα Αλίμου και Cambas project στους στόχους της πενταετίας

Πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης, η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Τα χρονοδιαγράμματα για Μαρίνα Αλίμου και αξιοποίηση στην Παλλήνη. Στο 100% η κάλυψη του Smart Park με 7 νέες μισθώσεις.

Reds: Μαρίνα Αλίμου και Cambas project στους στόχους της πενταετίας

Την προώθηση της επένδυσης στη Μαρίνα Αλίμου, αλλά και την επαναξιολόγηση όλων των ακινήτων και projects της εταιρείας, θέτει ως προτεραιότητες η νέα διοίκηση της Reds AE, του βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων.

Κατά τον Γ. Κωνσταντινίδη, νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η REDS δύναται να τριπλασιάσει τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση (110 εκατ. ευρώ) τα επόμενα χρόνια, ενσωματώνοντας σταδιακά τη δυναμική και τις επενδύσεις της και στη χρηματιστηριακή της εικόνα.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ανάφερε πως η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τη Μαρίνα Αλίμου κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε σε 24-28 μήνες να ολοκληρωθεί και να εκκινήσει το κύριο κατασκευαστικό έργο (με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 20-24 μήνες). Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω έργο παραχώρησης ανέλαβε η Άκτωρ Παραχωρήσεις στην εκπνοή του 2020, με τη Reds να αναλαμβάνει τη μελέτη-κατασκευή και διαχείριση έναντι συμβατικού τιμήματος 48,3 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Άκτωρ θα επενδύσει στην ανάπλαση της μαρίνας περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο δημόσιο είναι 57,5 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 27,5 σε βάθος χρόνου ως καθαρή παρούσα αξία).

Πέρα από το παραπάνω συμβασιοποιημένο έργο, η εταιρεία στις αρχές Απριλίου 2021 έλαβε έγκριση με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της πολεοδομικής μελέτης για το project στο ακίνητο Καμπά, που διαθέτει στην Παλλήνη.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, μετά τη θεσμική απεμπλοκή, η εταιρεία επανεξετάζει το master plan αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει μικτές χρήσεις (γραφεία, εμπορικό κέντρο, κατοικίες, αλλά και κοινόχρηστοι χώροι), με ορίζοντα ολοκλήρωσης του σχεδιασμού τους προσεχείς 4-5 μήνες.

Εφόσον επανακαθοριστεί το project, εκτίμησε ότι απαιτείται περίπου ένα έτος για την έκδοση των οικονομικών αδειών και περίπου 4 χρόνια κατασκευαστικών εργασιών. Δεδομένου ότι η επένδυση στο Cambas Project αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Κωνσταντινίδης ανάφερε πως εξετάζονται διάφορες χρηματοδοτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η διαμόρφωση στρατηγικών συνεργασιών με τρίτους φορείς, πέραν των μετόχων της εταιρείας (η Eλλάκτωρ ελέγχει κατά 55% τη Reds).

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Πολιτισμού, για οικόπεδό της, το οποίο βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος και το οποίο είναι δεσμευμένο και προς απαλλοτρίωση. Παράλληλα, η εταιρεία επανεξετάζει την αξιοποίηση ακινήτων της στη Ρουμανία, προσπερνώντας το προσύμφωνο πώλησης για ένα εξ αυτών, που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκησή της.

Ο κ. Κωνσταντινίδης εκτίμησε πως από το φθινόπωρο θα υπάρξει καθαρότερη εικόνα ως προς τις επιδιώξεις αξιοποίησης των υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Reds, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία θα διεκδικήσει νέα ακίνητα και αναπτύξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε πως υφίσταται ενδιαφέρον συμμετοχής της Reds στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου (η κατάθεση οικονομικών προσφορών μετατέθηκε για τις 15 Οκτωβρίου).

Πρόσθεσε πως και στο Ελληνικό θα μπορούσε μελλοντικά να υπάρξει συμμετοχή της Reds, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επαφές για τα υποέργα του μεγάλου project.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του Smart Park στα Σπάτα -το οποίο αποτελεί εξάλλου και την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας-, ο κ. Κωνσταντινίδης ανάφερε πως δρομολογούνται νέες συμβάσεις μίσθωσης για 7 καταστήματα του εμπορικού κέντρου, που έμειναν αδιάθετα κατά τους μήνες της πανδημίας. Έτσι έως το τέλος Αυγούστου, η κάλυψη των εμπορικών χώρων θα φτάσει το 100% από 78% τον Μάρτιο του 2021.

Είπε, δε, ότι η επισκεψιμότητα του πάρκου μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας αγγίζει ακόμη και τις 20.000 ημερησίως τα Σαββατοκύριακα. Σημειώνεται πως μετά από υπουργική απόφαση αλλά και νομοθετική ρύθμιση, το Smart Park δύναται να λειτουργεί και τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v