Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στις 28 Ιουνίου το βιβλίο προσφορών

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα οι επαφές της διοίκησης της Alpha με τους επενδυτές, ενόψει της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια είναι μετρημένα για να χρηματοδοτήσουν τις καθαρές χορηγήσεις, εξηγεί η διοίκηση. Σχεδιάζεται μείωση του κόστους με εθελουσία και περιορισμό του δικτύου.

Alpha Bank: Στις 28 Ιουνίου το βιβλίο προσφορών

Στις 28 Ιουνίου θα ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με το άνοιγμα του book building για τους ξένους επενδυτές και τη δημόσια προσφορά για το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Τα μηνύματα που εισπράττουν τα στελέχη της τράπεζας στις επαφές με τους επενδυτές είναι ιδιαίτερα θετικά και αποτυπώνεται, όπως τονίζουν, η ψήφος εμπιστοσύνης στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ως προς το ύψος της αύξησης, τα στελέχη της Αlpha Bank ξεκαθαρίζουν ότι τα 800 εκατ. ευρώ προορίζονται και είναι μετρημένα για να εξυπηρετήσουν τις καθαρές χορηγήσεις που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα τα επόμενα χρόνια, πόσω μάλλον ενόψει των δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της Αlpha Bank, όπως τόνισαν σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Γιάννης Εμίρης, ο διευθυντής του IR Δημήτρης Κωστόπουλος και ο επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος, είναι να διαχειριστεί το 25% από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, χορηγώντας τα επόμενα χρόνια καθαρά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις (μεγάλες, μικρές και μεσαίες), 1,7 δισ. ευρώ προς την ναυτιλία και 1,3 δισ. ευρώ που νοικοκυριά και ιδιώτες.

Ισχυρή ανάπτυξη

Τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί ιδιαίτερα υψηλά το δεύτερο 6μηνο του 2021 και η χρονιά θα κλείσει με αύξηση άνω του 4,5%. Όπως σημείωσε ο κ. Καπόπουλος, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου εξέπληξαν θετικά λόγω του χαμηλότερου σε σχέση με το αναμενόμενο ποσοστό της ύφεσης (2,3%), γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομία ακόμη και εν μέσω lockdown λειτούργησε.

Επίκεντρο η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον CFO της τράπεζας Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, η συζήτηση με τους ξένους επενδυτές μεταβάλλεται σταδιακά και από το μόνιμο θέμα των τελευταίων ετών που δεν ήταν άλλο από τα κόκκινα δάνεια, έχει μεταφερθεί στην αναπτυξιακή πολιτική τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και της οικονομίας εν γένει.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα αξιοποιηθούν για την αύξηση των καθαρών χορηγήσεων, την ανάπτυξη της τράπεζας και την τόνωση της κερδοφορίας.

Στόχος είναι το 2024 η τράπεζα να παράξει καθαρά κέρδη τουλάχιστον 610 εκατ. ευρώ. Ενισχυτικά στην κερδοφορία θα συμβάλει από το 2022 η μείωση των προβλέψεων, δεδομένου του στρατηγικού σχεδιασμού μείωσης των NPEs που έχει ανακοινώσει η τράπεζα.

Εθελουσία, δίκτυο

Η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει τις κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, μεταξύ των οποίων προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωση του δικτύου των καταστημάτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v